Wikipedia

Rezultatele căutării

miercuri, 12 decembrie 2018

PRIN ȚARA SFÂNTĂ - 5 ZILE + 2 ORE. (III) Bethleem. Biserica Nativității


Bethleem. Biserica Nativității

După amiază, rămânem tot în Bethleem, în vechiul Viflaim din colindele românilor, uneori scris Bethlehem sau Betleem (Casa Cărnii), orășel din Cisiordania, situat la 10 km sud de Ierusalim. Din 1996, după Acordul de la Oslo, orașul se află în administrarea Autorității Palestiniene. Un oraș cu puțin peste 25.000 de locuitori cu o vechime de peste 3.500 de ani !
Bethleemul, cu un trecut bulversant ca și prezentul, 
ne-a întâmpinat cu o perioadă de calm, 
când toți locuitorii au fost Oameni
Deși majoritar musulman, orașul este locuit de una din cele mai vechi comunități de creștini palestinieni din lume, fiind un important centru religios atât pentru iudei,
cât și pentru creștini.
Aici s-a născut regele David și, peste o mie de ani, trimisul special al lui Dumnezeu, Iisus Hristos. Tot aici este Mormântul Rahilei, bunica regelui David, aflat la intrarea nordică a Bethleemului. Pentru evrei, Mormântul Rahilei este cel mai sfânt loc, după Muntele Templului din Ierusalim și Mormintele Patriarhilor din Hebron.
Pe străzi, o atmosferă extrem de zgomotoasă și comportament de tip medieval. Rețeaua turistică e dezvoltată cu 30 de hoteluri și peste 300 de magazine artizanale + „supermarketurile” ambulanților. 
Micul dejun, bufet suedez, ca peste tot în Europa, ținând cont, bineînțeles, de rangul hotelului.




De la mall, unde ne lasă autocarul, o luăm spre Piața Ieslei din centrul vechi al orașului, accesibilă doar pietonal, spre locul nașterii Lui Iisus. 
De o parte și alta a arterei zeci de magazine, cu oferte la strigare, 
inclusiv 5 lei … 5 lei sau 3 la 10 lei ! 




















Suntem, deja, în Piața Ieslei, unde se înalță Biserica Nativității (anul 565), pe locul bazilicei ridicată de împărăteasa Elena (anul 333), mama împăratului Constantin cel Mare. Acestor doi mari împărați ai creștinătății le datorăm începutul reconstituirii pașilor lui Iisus prin Țara Sfântă, locurile fiind marcate cu lăcașuri de cult. 
Mai mari sau mai mici.



Peștera Nașterii a devenit loc de pelerinaj la 200 de ani după nașterea lui Iisus. În lăcaș, se intră prin „poarta umilinței”, o ușă de mici dimensiuni (o întâlnim în multe alte locuri). Scopul inițial: împiedicarea mamelucilor să meargă călare prin biserică.





Lăcașul impresionează prin mozaicurile restaurate, prin marele iconostas aurit, prin icoane, prin mulțimea de candelabre și candele ... În parte nordică, sunt armenii cu Altarul Fecioarei și al celor Trei Regi. Laterala dinspre sudul bisericii aparține grecilor unde este Altarul Circumciziei

















 Pe măsura apropierii de acest loc, simți cum te cuprind emoțiile, generate și de energiile mulțimii de credincioși din jur. Ne închinăm la singura icoană din lume în care Maica Domnului zâmbește și așteptăm răbdători să intrăm în grotă. 
Cam mult zgomot și multă înghesuială 
pentru niște buni creștini ! 
Filmulețe postate pe youtube:
Printr-o altă ușiță, coborâm scările care duc la Grota Nașterii.

  Grota, practic, este total transformată.
Deși nu se cunosc exact ziua şi luna naşterii lui Iisus, profeţia este uluitor de exactă. Cu aproximativ 720 de ani înainte, profetul Miheia a prezis locul exact al naşterii, la Bethleem, deşi părinţii Săi erau din Nazaretul Galileei
La 145 km distanță. 
Și profetul Daniel a prezis apariția lui Iisus 
cu cca 530 de ani înainte !... 
Locul unde s-a născut Iisus Hristos este marcat 
cu o stea mare din argint în 14 colțuri. 
Mai există un loc marcat, unde Iisus a fost culcat în iesle.






În micuța grotă, pe o intrare separată, sunt aduși de cadre sanitare bieți oameni cu tot felul de dizabilități, care îți măresc și mai mult trăirea emoțională. Nu noroc trebuie să ai în viață, ci credință ! Norocul vine și tot așa pleacă !... 
Aud că 90% dintre medicamentele existente în farmacii „rezolvă” boala doar prin efectul placebo, nu pentru că ar conține cine știe ce substanțe ce acționează eficient asupra stării de sănătate. 
De fapt, e vorba de credință, credința care alină și rezolvă toate dramele existenței. Greu cu înțelesul !





La ieșire, alături, intrăm în Biserica Sf. Ecaterina (1881 - franciscană), la care în ajunul Crăciunului, patriarhul latin al Ierusalimului celebrează Misa de la miezul nopții. În stânga, se află Capela Sfinților Inocenți, iar în dreapta se află mormântul Sfântului Ieronimcel care a tradus Biblia vulgata în limba latină. 
La intrare, Sf. Gheorghe, purtătorul de biruință asupra balaurului / răului / neștiinței, stă de veghe ! 

Tot în Piața Ieslei, se înalță minaretul și Moscheia lui Omar, cel care emite, în anul 637, la cinci ani după moartea profetului Mahomed, legea de protejare a creștinilor și slujitorilor lor. Moscheea a fost ridicată în 1860, pe trenurile donate de Biserica Ortodoxă Greacă.
Începuseră pregătirile pentru marea sărbătoare a nașterii 
Lui Iisus Hristos și a venirii lui Moș Crăciun !

În noapte, ne întoarcem la hotel, adânc marcați de cuprinsul întregii zile. De la Muntele Sion, cu Biserica Adormirea Maicii Domnului cu Turnul Wilhelm + Conul vieții, la  locul Cinei cea de taină – Foișorul Cinei și Mormântul lui David, apoi, magazinul de suveniruri al Cleopatrei, Biserica Câmpul Păstorilor cu Grota Păstorilor și sfârșind cu Biserica Nativității, peștera nașterii lui Iisus, Biserica Sf. Ecaterina
la Piața Ieslei din centrul istoric al Bethleemului.
O zi plină de emoții, cu întoarceri în timp și spațiu. 
Cu gânduri peste gânduri !
La hotel, noi și noi pelerini, printre ei asiaticii fiind ușor de recunoscut, ca ș cei din continentul african. 
 Este loc pentru toată lumea, hotelul având câteva sute de camere și două restaurante imense. 
Urmează o altă zi prin Țara Sfântă !



Sergiu Găbureac
gsm_as@yahoo.com
Tel.  0731 936.615 
Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu