Wikipedia

Rezultatele căutării

sâmbătă, 22 decembrie 2018

PRIN ȚARA SFÂNTĂ : 5 ZILE + 2 ORE (V) Ierihon. Așezământul românesc. Qumran.

PRIN ȚARA SFÂNTĂ : 5 ZILE + 2 ORE (V)
Ierihon. Așezământul românesc. Qumran. 
 Autocarul aleargă  printre vaste culturi de curmali și portocali spre Orașul palmierilor, cum este numit, în Biblie, Ierihonul
aflat la 250 de m sub nivelul mării. 
Arheologii vorbesc despre o vechime a urbei de 12.000 de ani ! 
Ar fi primul oraș cu ziduri de apărare din lume !
Se precizează că zidurile au fost ridicate cu cel puțin o mie de ani înainte de practicarea agriculturii ! Construcțiile ar fi anterioare piramidelor cu cca patru mii de ani !?! Brusc, îmi revin în minte secvențe din serialul Extratereștrii antici !
Arheologii și știința confirmă astăzi mult contestata istorie biblică a cuceririi Ierihonului. Este primul oraș cucerit de israeliți după turul de 40 de ani prin pustiu. Pentru schimbarea generației cu multe probleme de ordin moral !
Cum au cucerit orașul ? Utilizând ultrasunetele generate de instrumentele confecționate din coarnele unor animale și strigând în cor ! Astfel de coarne le-am întâlnit mereu pe tarabele negustorilor de artizanat. 
Gândul mă poartă în anii copilăriei, la Chițocul meu drag, unde la sărbătorile de iarnă era o adevărată întrecere în etalarea unor instrumente asemănătoare și, mai ales, a măiestriei de a suna din ele. 
Alți cercetători afirmă că prăbușirea zidurilor a fost cauzată de un cutremur neobișnuit. Provocat de cine !?! 
Greu cu înțelesul ! 
Au trebuit să treacă mii de ani ca omenirea să înțeleagă puterea sunetelor.
De fapt, a cuvântului !
Cert este faptul că în perioada Noului Testament, Irod cel Mare a reconstruit orașul, și a ridicat un magnific „palat de iarnă“, 
dotat cu apeducte, hipodrom și teatru.
Ierihonul de azi este un orășel (20.416 loc.) din Palestina aflat în partea de nord a Deșertului Iudeei, la cca 7 km de râul Iordan și la 12 km nord-vest de Marea Moartă. Până la Ierusalim sunt 30 km.
 
Străbatem Ierihonul de azi în plină dezvoltare.
Trecem pe lângă celebrul sicomor în care s-a urcat șeful vameșilor locali Zacheu pentru a putea să-l vadă pe Iisus. Zachee, dă-te jos degrabă, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta”. Cârcotașii au reacționat instantaneu. „A intrat să găzduiască la un om păcătos ?La care Zacheu a zis bucuros înaintea Domnului: „Iată, Doamne, jumătate din avuţia mea o dau săracilor şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, îi dau înapoi împătrit.” Isus i-a răspuns: „Astăzi a intrat mântuirea în casa aceasta, căci şi el este fiul lui Avraam. Pentru că Fiul omului a venit să caute şi să mântuiască ce era pierdut.
Frumoasă pildă, pentru contemporanii noștri !
Facem un popas la o piață cu de toate. Spre distracția generală, două cămile, contra a 5 euro dați proprietarului, fac o scurtă plimbare de cca 10-15 m, cu cei dornici să simtă senzațiile tari ale zdruncinăturilor din timpul mersului.
E o gălăgie infernală ! 
Negustorii de mărunțișuri se țin scai de turiști.




De pe terasă privim către Muntele Carantaniei (Muntele Ispitirii), locul în care Iisus a postit 40 de zile înainte de a începe propovăduirea învăţăturilor.
Pe timpul postului, Iisus a reușit să învingă cele trei mari ispite ale belzebutului, care-i promitea marea cu sarea. 
Presimțea ce avea să se întâmple !
Ținta noastră, la Ierihon, a fost noul Așezământul românesc cu Biserica Sf. Gherasim. Lăcașul a fost construit din piatră de Hebron ca urmare a donațiilor strânse, în principal, de familia Samoilă de lângă Bârlad și prin implicarea activă a Bisericii Ortodoxe Române, fiind târnosit în anul 2000.


Frumoasa și rafinata catapeteasmă a fost dăruită de călugării 
de la Monastirea Sihăstria (Neamț).






Pictura, realizată în stil bizantin de familia Moldoveanu, reproduce mulți sfinți români și pe marii domnitori 
Mihai Viteazul Unificatorul și Ștefan cel Mare și Sfânt












Biserica are două paraclise dedicate Sf. Parascheva și 
Sf. Ioan Hozevitul de la Neamț.
În perioada interbelică, aici au viețuit 
peste 30 de călugări veniți din România.


Facem cuvenite daruri către primitoarele gazde 
după care ne îndreptăm spre kibbutzul de la Qumran.
În autocar, avem parte de un adevărat show de prezentare a produselor comercializate de arabul ortodox, bun prieten al românilor. Se negociază la greu și toată lumea e mulțumită de achizițiile făcute. Secretul simplu al negocierii este să nu dai niciodată cât cere vânzătorul, dar nici să întinzi coarda, astfel încât ambele părți să fie mulțumite de afacerea încheiată. Învățături primite cu ani în urmă, la Piatra-Neamț, de la gurul Aronel, respectate deseori, 
spre disperarea ardelencei mele.

 Zona locuibilă a unui kibbutz este compusă din case, grădini şi grădiniţe pentru copii, precum și alte facilităţi: case de cultură, biblioteci, piscine, săli de sport, clinici medicale, restaurante, multe tip împinge tava, magazine ...
Organizarea unui kibbutz seamănă 
cu gospodăria agricolă colectivă / CAP-ul de la noi. 
Ar semăna, dar principiul „se ia de la fiecare în funcţie de posibilităţi, pentru fiecare în funcţie de nevoi” este altfel aplicat. Nu ca la noi, unde organizare tip kolhoz a dus la falimentarea agriculturii în timpul „epocii de aur”.  
Primul kibbutz a fost cel din Degania (de la cuvântul ebraic dagan, care semnifică grâu), situat în sudul Lacului Kineret, fondat în anul 1909. 
Apoi, majoritatea lor, câteva sute, au fost create 
pe aceleași principii ale eficienței maxime.


În jurul zonei locuibile, sunt amplasate fermele de animale iar culturile agricole sunt la extremitatea kibbutzului.
În decursul ultimilor ani, tot mai multe kibbutzuri au devenit atracţii turistice cu multiple posibilități de recreere: case de oaspeţi, piscine, terenuri de tenis, muzee, practicarea călăriei, parcuri de distracţie acvatice ș.a.
Cum populaţia Israelului creşte continuu, iar centrele urbane se extind tot mai mult, unele kibbutzuri au ajuns să fie incluse în suburbiile oraşelor.
Multe ferme agricole oferă acum acces la toate facilităţile unui oraş modern. Statisticile arată că 24%, din membrii unui kibbutz, lucrează în agricultură şi în ferme piscicole; în activități industriale tot 24%, 11% în turism (în creștere tot mai accentuată), în comerţ şi în finanţe, 18% în servicii publice şi comunitare, în sectorul serviciilor personale 17%, 5% în transport şi în comunicaţii, 
iar în construcţii şi utilităţi 1%.
Kibbutzul la care prânzim este situat în nord-vestul Mării Moarte, zona celebrului sit arheologic Khirbet Qumran, pe care îl și administrează.
Peștele lui Petru era găselnița localului la care am mâncat. 
Încă o cutumă a locului. Dacă guști de un comesean, porția respectivă se pune dublu la plată ! 
Geaba proteste ! Să nu ziceți că nu v-am avertizat !
Prețurile, firește, ca în pustiu !




 La Qumran au fost descoperite accidental, în 1947, datorită unei capre, celebrele manuscrise de la Marea Moartă. Scormonirea peșterilor a durat până prin 1956. Din păcate, oamenii locului, simpli crescători de capre și de oi, pentru a câștiga cât mai mulți bani, le-au rupt, de multe ori, în bucăți, când au văzut că sunt atât de căutate. Alții și-au făcut încălțări !...




 Manuscrisele, pe suport piele, datează din perioada cuprinsă între anii 250 î.Hr. și 70 d.Hr. Ele aparțin sectei esenienilor, comunitate (cca 4.000 de membri) cu caracter ascetic și cu o ideologie apocaliptică, preocupată de puritatea morală și de adecvarea fiecărui act al vieții la mesajul de bază al lui Iisus
Iubește-ți aproapele”.


 Fragmentele strânse alcătuiesc circa 900 scrieri ce acoperă multe domenii: îndemnuri morale, texte de rugăciuni, interpretări biblice, poezie mistică, texte de înțelepciune. Printre ele, cea mai completă copie a Cărții lui Isaia, precum și o listă a tuturor locurilor funerare cu obiecte sacre și profane ce alcătuiau tezaurul Templului de la Ierusalim înainte de a fi distrus de către romani în anul 70 d.Hr. În Cartea lui Enoh și Cartea Jubileelor, cercetătorii au găsit un calendar aproape în întregime solar, total diferit de cel sacerdotal și de cel seleucid.


În prezent, manuscrisele pot fi accesate gratuit pe internet datorită unui proiect derulat de un antreprenor (filantrop evreu), împreună cu Autoritatea Israeliană pentru Antichități, cunoscut sub numele de Biblioteca Digitală Leon Levy. Lansarea bibliotecii digitale vine la 65 de ani după descoperirea manuscriselor. Bineînțeles, interpretările curg non stop, știința și arheologia cautând noi dovezi pe baza informațiilor livrate de prețioasele documente păstrate în Muzeul Rockefeler și în Muzeul Național din Ierusalim unde intrarea este liberă. Ca la toate obiectivele turistice și toaletele publice din Israel. 
Amintesc faptul că Deșertul Iudeei are numeroase localități biblice printre ele se numără Canionul Murabbat sau fortăreața Masada din apropiere.
Să auzim numai de bine !

gsm_as@yahoo.com
Tel.  0731 936.615 

Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu