Wikipedia

Rezultatele căutării

sâmbătă, 8 decembrie 2018

PRIN ȚARA SFÂNTĂ - 5 ZILE + 2 ORE (II) Bethlehem / Bethleem

PRIN ȚARA SFÂNTĂ - 5 ZILE + 2 ORE (II)
Bethlehem / Bethleem (Casa cărnii)

Dimineață luăm contact cu igiena și „mobilierul stradal”, cu miasme și gunoaie specifice străvechii urbe. 
Senzație de anii '50, la Vaslui, Botoșani, Brăila ... !
Noroc că începe iarna, temperatura fiind în jur de 20o C

Hotelul e pe Manger Street, o arteră comercială cu arhitectură haotică, în apropierea graniței cu Israelul. 
La autocar suntem asediați de vânzători ambulanți ! 
Tânărul Assad, sigur pe volan, ne duce pe străduțe, de te miri cum încape ditamai autocarul, direct la Ierusalim aflat la o azvârlitură de băț, la doar 10 Km. 
În Israel.
Nu văd picior de soldat, deși fusesem avertizat că mișună peste tot. Mărturisesc că am plecat de acolo și nu știu unde e punctul de trecere a frontierei dintre Israel și Palestina. Sau invers. Doar gardurile îmi arătă că lucrurile nu sunt, tot timpul, în regulă. 




 
 Văd părți din gardul ce desparte două țări. 
Două popoare semitice. 
Rude cu maltezii sau etiopienii. 
*
Ierusalimul este oraș sfânt pentru trei religii: iudaică, creștină și musulmană, fiind, în zilele noastre, cel mai mare (850.000 loc.) 
din regiunea Palestinei istorice.
Oraș cu o istorie extrem de zbuciumată. Câteva repere. David, al doilea rege antic al evreilor, a cucerit Șalemul (după estimări, bazate și pe informații biblice, prin anul 1010 î.Hr.), o cetate a unei populații canaanene locale, înrudită cu evreii, numită ievusiți, și a stabilit aici capitala. 
Tot conform Bibliei, regele Solomon, fiul lui David, 
a construit în Ierusalim 
primul Templu evreiesc și un palat regal. 
Fapt confirmat de arheologi și istorici.
În anul 586 î.Hr., Nabucodonosor al II-lea, rege al Babilonului, distruge Templul, palatul regal și zidurile de apărare. Mulți evrei,meseriași și cărturari, au fost deportați în Babilon. În anul 519 î.Hr., cu permisiunea regelui persan Cyrus al II-lea cel Mare, care a cucerit Babilonul și întreaga regiune, evreii s-au întors și au reconstruit zidurile orașului, ridicând al doilea Templu. Ierusalimul, având în mijloc noul Templu, a redevenit centrul religiei și culturii evreiești. 
În anul 332 î.Hr. 
Alexandru cel Mare cucerește orașul fără luptă și permite evreilor să-și continue cultul și ritualul religios. După dinastia Hasmoneilor a urmat, pentru o mai scurtă perioadă, dinastia Antipatrizilor. Reprezentantul acesteia, Irod cel Mare (Hordos) a refăcut Templul din Ierusalim, a construit un nou palat regal și multe alte edificii în capitală și pe cuprinsul țării. În anul 63 î.Hr. Ierusalimul a fost cucerit de Imperiul Roman.
Templul evreiesc și simbolurile entității statale evreiești au fost distruse de romani în timpul primului război cu evreii răsculați, între anii 68 și 73 d.Hr. 

Atunci, dispare Chivotul Legii, tehnologia prin care leviții țineau legătura cu Creatorul. Când erau aduse probleme dificile înaintea judecătorilor, ei le trimiteau la preoți și aceștia îl întrebau pe Dumnezeu, care le răspundea. … Când marele preot intra în Sfânta Sfintelor, o dată pe an, și slujea înaintea Chivotului, Dumnezeu îi răspundea prin voce sau lăsa ca raze de lumină sacră să strălucească pe heruvimul din dreapta, ca semn de aprobare sau de favoare. 
Un nor se așeza peste heruvimul din stânga dacă cererile erau refuzate.” 
După ultima mare răscoală antiromană a evreilor, între anii 132 și 135 d.Hr., Ierusalimul a fost transformat în urbe romană Aelia Capitolina în cinstea împăratului Adrian (Aelius Hadrianus). Vreme de aproape un mileniu, Ierusalimul a încetat de a mai fi capitala unui stat.
Prin Orientul Apropiat vin alți și alți ocupanți, 
mai mult sau mai puțin civilizatori !...  
Autocarul lui Assad urcă ușor serpentinele Muntelui Sion, prin cartierul armean, de unde începem ziua. 
Sunt locuri cu adânci rădăcini în istoria vechiului şi noului Ierusalim. Aici este Cetatea lui David
David este considerat strămoşul după trup al Mântuitorului. 
În primul veac creştin, cunoscând profeţiile Vechiului Testament, Sfinţii Apostoli Pavel şi Petru vorbesc despre „Piatra de poticnire din Sion”. 
Piatra este Hristos, iar Sionul este Biserica.
 




  
Intrăm în Biserica Adormirea Maicii Domnului (benedictină - 1910) cu falnicul Turn al lui Wilhelm, unde a stat Maica Domnului, în casa Apostolului Ioan, după înălţarea la ceruri a Mântuitorului.







În apropiere, este Foişorul Cinei de Taină și locul unde s-a petrecut Cina de taină cu ucenicii săi, ultima cină înainte de a urma calvarul Golgotei. Atunci, Mântuitorul Iisus Hristos a instituit Sfânta Liturghie şi Sfânta Taină a Împărtăşaniei  Eurharistia), după ce a spălat picioarele ucenicilor săi, dându-le pildă spre smerenie şi slujirea aproapelui. „Doamne, Tu să-mi speli mie picioarele ?” întrebă contrariat ucenicul Petru. În acea sală de mese (cenaclum), Mântuitorul rostește și cuvintele „Între voi e cineva care mă va vinde.” 
De aici a plecat Iuda la arhierei, ca să-l trădeze pe Iisus. 


Ajungem la mormântul lui David de la care ne-a rămas Psaltirea
Regele David a rămas în conştiinţa lumii civilizate drept cel care l-a biruit pe uriaşul Goliat. 
Acum trei mii de ani. 
Este un loc în care iudeii desfăşoară activități de cult prin citirea 
Psalmilor lui David




  


Piatra de mormânt este învelită într-o pânză albastră brodată cu aur şi împodobită cu capetele unor suluri din Tora, unul dintre ele fiind salvat din Holocaust. 





Urcăm în autocar și intrăm în magazinul de suveniruri, al Cleopatrei. Prezentarea comercială, într-o românească mioritică, face asistența avidă de produse specifice locului, majoritare fiind cele cu caracter religios.










Cumpărăm ! Cumpărăm ! Cumpărăm ! 
Multe produse artizanale te așteaptă la fiecare obiectiv, negocierea fiind cheia succesului. Arta negocierii cam lipsește din arsenalul europenilor, stil preluat de la americani, ceea ce este deranjant pentru un locuitor al Orientului. 
Se cumpără în șekeli, dolari, euro …, 
iar 10 lei ... 10 lei este des auzit, când e vorba de români !
Există o evidentă simpatie pentru români. 
Atât în Israel, unde sunt peste 500.000 de evrei născuți în România, cât și în Palestina.
Evaziunea pare a fi aici la ea acasă ! Nu vezi bon eliberat sau or fi funcționând altfel de impozite !?! 
Nici prețurile nu sunt afișate la vedere. 
Tot timpul trebuie să întrebi ! Nu mi se pare normal.


 La aproape 2 km de Bethleem, la Beit Sahour, într-un parc bine îngrijit, se află capela franciscană Câmpul Păstorilor (1954), cu o arhitectură deosebită, 
fiind ridicată pe locul unei monastiri din sec. al IV-lea.














Alături, este Grota Păstorilor. Grota, în care înnoptau păstorii biblici, se află la numai 600 de metri de locul unde   s-a născut Iisus Hristos. Păstorii au văzut și urmat steaua (ozn !) la locul nașterii lui Iisus. „Și iată îngerul Domnului a stat lângă ei și slava (sic!) Domnului a strălucit împrejurul lor, și ei s-au înfricoșat cu frică mare. Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeți, căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor, care este Hristos Domnul, în cetatea lui David. Și acesta va fi semnul: Veți găsi un prunc înfășat, culcat în iesle.








De aici se vede o parte din Bethleem înșirat pe Dealurile Iudeii.  Ne întoarcem la hotel în noapte. 
În hol erau noi și noi pelerini, printre ei asiaticii fiind ușor de recunoscut, ca și cei din continentul african.
Este loc pentru toată lumea, hotelul având câteva sute de camereDuș, CNN, și noapte bună !


Sergiu Găbureac
gsm_as@yahoo.com
Tel.  0731 936.615 
Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu