Wikipedia

Rezultatele căutării

joi, 28 noiembrie 2019

PIERIT-AU DACII ?, redivivus !


PIERIT-AU DACII ?, redivivus ! *

Dragii mei, azi voi pune o singură întrebare și vă rog să-mi răspundeți sincer.
Când Bogdan Petriceicu Hasdeu a scris pamfletul „Pierit-sau dacii ?” era vara anului 1860, el fiind bibliotecar al Universității și profesor de liceu în București.
Mica Unire între Principatul Moldovei cu Principatul Țara Românească se înfăptuise doar cu un an și 5 luni mai înainte, la 24 ianuarie 1859.  
Intelectualitatea țării și nu numai, întreaga populație din Principatele Unite Române, era cuprinsă de acel avânt național al reformelor domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De fapt programul european de reforme lansat de împăratul Franței, Napoleon al III-lea, mare susținător al unirii principatelor.
În acea efervescență, unii filologi români au cam sărit calul, căutând să impună în limba română literară forme exclusivist latinizante, ceea ce era în totală contradicție cu realitatea. Desigur, Bogdan Petriceicu Hasdeu avea toată stima față de corifeii Școlii Ardelene: Gheorghe Șincai, Petru Maior, Samuil Micu, Timotei Cipariu sau August Treboniu Laurian, pe care de multe ori i-a citat în opera sa, dar nu putea să le treacă cu vederea erorile și, mai ales, exagerările privind istoria neamului românesc și a limbii sale.
Istoria noastră nu a fost și nici nu este deloc o istorie lină, ca la alți europeni. Așezați în bătaia ochilor hulpavi ai dictatorilor celor trei imperii, otoman, rus și austriac, mai tot timpul am fost nevoiți să mâncăm cu sabia pusă lângă lingură și furculiță. Sunt pline cronicile nostre și cele străine de faptele de vitejie ale strămoșilor, care au îndurat multe nedreptăți și călcări ale pământurilor dăruite de Dumnezeu la apariția statelor feudale.
Cunoașteți granițele Principatului Moldovei în timpul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, cunoașteți granițele Principatului Țării Românești în timpul lui Mircea cel Bătrân, care se întindeau chiar și pe acest pământ, cunoașteți granițele Principatului Transivaniei în timpul lui Iancu de Hunedoara, ban al Severinului și voievod al Transivaniei și din timpul fiului său, Matei Corvin, unul din cei mai mari regi români peste micuța Ungarie.
Principatul Moldovei era al 14-lea stat al Europei după numărul de locuitori.
Peste plaiurile noastre au stăpânit ani mulți, unii cu sutele de ani, popoare venite din hăurile Asiei și de care azi nici nu prea se mai știe de existența lor. Când vorbesc de stăpânire îndelungată mă refer în principal la cumani (300 de ani), romani (cca 200 de ani) și turci (400 de ani). Nu mai amintesc de cei care ne-au mâncat din traistă doar câțiva ani. 
Era o formulă la școală prin care rețineam cu ușurință pe cei care au trecut peste noi: GOHUGEA SLABULUNG PECUTATU. 
Fără doar și poate, în urma acestor ocupații îndelungate și a schimbului de tradiții și obiceiuri, unele impuse cu forța, codul nostru genetic și comportamentul nostru a suferit ușoare modificări. Desigur, nu mai suntem 100% ca strămoșii noștri daci, dar am rămas aici. Nu ne-am dus peste alții. Nu ne putem dezice nicio clipă de marele rege Burebista, cel care a înfăptuit prima unire a triburilor cu aceeași limbă și aceleași obiceiuri. Sau de viteazul Decebal și alți domnitori care au urmat. Domnitorul Ștefan cel Mare a purtat nenumărate bătălii cu cei din jur pentru păstrarea granițelor Moldovei. /.../
Domnitorul Mihai Viteazul a avut acelaș instinct natural al reunirii neamului din spațiul carpato-danubiano-pontic. A și făcut-o între octombrie 1599 și iunie 1600.  E drept, pentru scurt timp din cauza cozilor de topor interne. 

Și a venit minunea reîntregirii neamului, între 1918 și 1920, în timpul regelui Ferdinand I și a primului ministru liberal Ionel I.C. Brătianu. 
Am avut și conducători trădători de țară și neam, lepre, la fel ca multe alte popoare și nu trebuie să ascundem aceste lucruri. Avem și unele obiceiuri proaste, preluate sau nu de la migratorii care au trecut peste noi și femeile noastre. Suntem oameni și nu este om care să nu greșească cu „fapta, vorba sau gândul” cum spune preotul la biserică. Asta-i istoria noastră !
De fapt, educația milenară dată de preoții noștri, creștinați de Apostolul Andrei în secolul I ucenic al lui Ioan Botezătorul, ne-a făcut să rezistăm timpurilor vitrege. Apoi, din Biserică s-au desprins școala, biblioteca, spitalul care au devenit instituții laice ce au continuat educația tot mai greu de realizat într-un stat care și-a pierdut busola în momentul în care i-au fost impuse regulile ocupantului sovietic. Eliberarea țărilor din fostul lagăr comunist, în 1990, la expirarea pactelor de la Yalta și Teheran, lagăr ce a fost o barbarie a secolului trecut, cu zeci de milioane de victime, a condus la o nouă descătușare a energiilor națiunilor din această parte a Europei.
Unele popoare, din acest spațiu al terorii, au reușit în cei 30 de ani să nu mai dea curs cântecelor de sirenă ale structurilor comunisto-securiste interne dornice să stăpânească / să fraierească în continuare „masele populare”.
Altele, printre care și România, se zbat între Scila și Caribda, acei monștri mitici ai lui Homer, întârziind, cu ani de zile, ajungerea la standardele lumii civilizate. Mașina lor de propagandă funcționează zi și noapte prin televiziuni și rețele de socializare, dar și prin trâmbițele din piețe și autobuze.
Neglijarea sistemului educațional și cel al sănătății în România a dus la mari involuții, cea mai gravă fiind decăderea morală. S-a ajuns ca hoțul, șmecherul să fie cei admirați, autenticele valorile să fie total neglijate ! Preluăm în veselie lucrurile negative din lumea civilizată. Nu vrem, însă, să vedem cum funcționează autoritățile acelor state și legile care stau la baza existenței lor cotidiene.
La fel ca pe timpul lui Hasdeu, au apărut din nou discuții interminabile cu tot felul de teorii privind evoluția poporului român. În acest sens suntem „ajutați” și de unii vecini, care, nu-i așa, ne vor binele ! Au apărut exagerări de tot felul, ba că am fost cei mai grozavi odată, teorii vehiculate de extremiștii noștri, ba că nu suntem decât o biată turmă, cum ne caracterizează extremiștii vecinilor, care tare ar vrea să rupă hălci din pământurile noastre strămoșești. Asta, cu ajutorul trădătorilor care ne vând pentru 30 de arginți !
Adevărul este că nici prima, nici a doua variantă nu stau în picioare. Noi, românii, nu suntem nici prea-prea, nici foarte-foarte ! Acum, o parte dintre români formează a șaptea națiune a Uniunii Europene, câteva milioane au fost practic deportate de regimul fesenist din propria țara, alte câteva milioane știți dumneavoastră foarte bine pe unde se află.
Dar nu te poți juca cu voința populației ! Am auzit pe unii că România vrea să anexeze Basarabia până în 2024. Vă asigur că aceia nu sunt frații de peste Prut. Ei așteaptă ca domniile lor, basarbenii să decidă și să fie convinși că așa este normal.
Pentru România e musai să ajungă pe acel loc 7 în toate domeniile de activitate, pentru a demonstra, nu doar în teorie, că dacii n-au pierit ! 
Deci, dragilor, vă întreb: - Ce credeți ? Pierit-au dacii ?
* Din comunicarea prezentată la Simpozionul IULIA HASDEU – 150 de ani de la naștere (Cahul, 15 noiembrie 2019)
***

ALEGERI

Predicțiile lelei Safta s-au adeverit 100% ! S-a adeverit și la români că VOTUL e mai puternic decât GLONȚUL ! Activul liberal și-a făcut pe deplin datoria fără atacuri suburbane la adresa contracandidaților. M-a dezamăgit slaba prezență la vot a tinerilor. Să se facă secții de vot în cluburi și mall-uri sau să ceară urna mobilă (cum bine a punctat gurul CTP) !
Acum e nevoie de concentrarea forțelor pentru scoaterea țării din situația dezastruoasă în care se află și așezarea României pe drumul norrmal. Să trecem la muncile noastre de toate zilele ! Realitatea nu-i deloc roz. Feseniștii au pârjolit totul. Nu va fi ușor !

REFORMATAREA !

„- N-a fost măcel, n-a căzut nici un capăt !”, „- Le-a convenit la toată lumea !”, a declarat ritos preșul interimar Ciolacu. Nume predestinat ! Parcă e din Ciocoii vechi și noi. După o noapte furtunoasă, la PSD s-a produs schimbarea. Absolut normală. Nefirească, însă, e componența echipei interimare, formată din virusații lui Dragnea.
Să ne amintim ! Guvernul tehnocrat Cioloș, învestit atât cu voturile majorității parlamentare, cât și cu cele ale opoziției, a fost instalat tocmai pentru a da răgaz partidelor să se reformeze.
Partidul Național Liberal a făcut acest lucru aprobând Codul de integritate pe care l-a pus, în mare măsură, în aplicare.
Partidul Social Democrat (FSN) nu a vrut, deși a adoptat și el un Cod de integritate, după care l-a aruncat la lada de gunoi iar echipa Dragnea&Co s-a apucat să facă tot felul de nefăcute, după ce a cucerit Puterea. Atacul asupra Justiției și jefuirea țării fiind preocupările de bază.
Să vedem ce vor face în februarie la congres ! Altă Mărie, aceeași pălărie fesenistă !?! „- Reformă completă, nu liftinguri, tovarăși !”, recomandă lelea Safta. Nu văd tineret la PSD. Unde o fi ?!?
Oricum, avem nevoie de o Stângă europeană și aceea poate fi chiar USR !
***
ZIUA NAȚIONALĂ – 10 MAI

Adevărata Sărbătorirea Zilei Naționale a poporului român la 1 decembrie este o discriminare crasă față de celelalte provincii care s-au reunit cu țara. Basarabia pe 27 martie 1918, Bucovina - 28 noiembrie 1918 iar Banatul la 28 iulie 2019. Toate aceste date sunt la fel de importante ! Să le aniversăm normal, fără a le pune în balanță și să facem ierarhii !
Adevărata zi națională a unui popor înrobit este data declarării independenței.

La noi, marele om politic liberal, Mihail Kogălniceanu, a dat citire Proclamației de Independență în Camera Deputaților în ziua de 9 mai 1877, iar Senatul a adoptat-o a doua zi. În aceeași zi, 10 mai 1877, acest act a căpătat putere de lege prin semnarea lui de către domnitorul Carol I. Guvernul român condus de prim ministrul liberal, Ion C. Brătianu, a hotărât încetarea plății tributului de 914.000 lei, suma fiind direcționată către bugetul apărării. Tot atunci a fost instituit ordinul național Steaua României cu 5 clase, ordin acordat tuturor cetățenilor care se disting prin fapte excepționale pe timp de pace sau război.
Haideți să revenim la adevărata zi națională, în frumoasă lună mai !
De ani de zile, adevărul istoric nu este corect vehiculat, reîntregirea neamului românesc fiind ratificată la 10 septembrie 1919 prin Tratatul de la Saint Germain (în cazul Bucovinei), la 10 ianuarie 1920 prin Tratatul de la Versailles (în cazul Basarabiei) și la 4 iunie 1920 prin Tratatul de la Trianon (în cazul Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului).
Să terminăm cu tensiunile permanente generate de decizia controversată a „Frontului Salvării Naționale”. Mai ales că ne-am lămurit ce este „frontul salvării” politrucilor comuniști și securiștii lor care-și trăiește ultimele zile după 30 de ani de republică fesenistă.

Să fie bine !



prof.  Sergiu Găbureac

Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună !  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu