Wikipedia

Rezultatele căutării

miercuri, 20 noiembrie 2019

IULIA HASDEU - 150 DE ANI DE LA NAȘTERE

Ziua a II-a la Cahul. 

O noapte în care nu am auzit nici musca. Doar sforăituri ușoare ici-colo ! Dimineața, o pârdalnică de burniță a sâcâit Cahulul până spre prânz. Noi nu aveam de ce să fim stresați deoarece mergeam la Simpozion. Și nu era unul la iarbă verde, ci în incinta Colegiului IULIA HASDEU unde ne-a așteptat, ca pe marii șefi de stat, garda de onoare formată din frumoase eleve și chipeși elevi ai claselor superioare.


După un scurt și dens protocol, încep, în prezența autorităților locale, lucrările simpozionului dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea patroanei spirituale a colegiului.
Tânărul primar al Cahului, Nicolae Dandiș, gospodar în
adevărat sens al cuvântului, ne urează bun venit și succes în ceea întreprindem pentru strângerea tot mai mult a relațiilor între români. Urmează salutul directorului Colegiului (https://cihcahul.md/), prof. Gheorghe Tătaru și al directorului adjunct, prof. Tatiana Zbârciog. 
Un salut a fost adresat și de la Consulatul României la Cahul prin persoana dlui consul Ionel Novac. 


Mesajul Iulia Hasdeu către tineri, scris de președinta Asociației omonime din București, prof. univ. dr. Crina Bocșan, a fost citit de purtătorul de cuvânt, Anișoara-Doina Zigulescu.
Despre prezența lui B.P. Hasdeu la Cahul ne-a făcut o amplă prezentare prof. Veronica Popa iar Lucrețiu Tudoroiu, președintele Institutului pentru Memorie Vizuală și Culturală, președinte al Organizației Seniorilor Național Liberali a PNL din România a detaliat, cu aspecte semnificative, viața și activitatea Iuliei Hasdeu. 



Subsemnatul am readus în discuție un subiect mult comentat în epocă și de ilustrul enciclopedist B. P. Hasdeu. Pierit-au dacii ?, redivivus.


Un prim cadou a constat în prezentarea plicului omagial realizat de Asociația Filateliștilor București, Gruparea CENTENAR prin persoana politalentatului Șerban Drăgușanu, președinte al Carto-Clubului Român.
Pe măsura acordării diplomelor de recunoștință de către Asociația IULIA HASDEU (București), au fost înmânate, din partea unor membri ai delegațiilor care au făcut deplasarea (Gheorghe Caraman, Mihai Costin, Sergiu-Marian Găbureac, Doru Parfenie, Lucrețiu Tudoroiu, Ovidiu Țuțuianu), alte cadouri, cele mai multe fiind documente pentru îmbogățirea muzeului școlii, secțiunea Iulia Hasdeu.

A urmat o surpriză uriașă ! 
Știam din pliantul primit că în program e și o serbare a Cercului Literar al Colegiului Iulia Hasdeu din Cahul.





A fost pentru noi, toți participanții, o adevărată revelație premiera Bogdan și Iulia, spectacol conceput și regizat de prof. Veronica Popa, cu o Iulie reîncarnată peste ani în eleva Nicoleta Petică, „bătrânul” Hasdeu fiind interpretat de elevul Cristian Onuță. 

Felicitări tuturor interpreților, inclusiv celor care au susținut recitalul din creațiile Iuliei Hasdeu ! Imaginile pot transmite doar o parte din emoția care ne-a cuprins pe toți până la lacrimi.

Actorii au acceptat să facă o poză de grup cu noi. Mulțumiri !
După altă poză de grup în fața Colegiului, ne-am luat rămas bun de la minunatul colectiv de cadre didactice și elevi, plini de amintiri și bucuria faptului împlinit.
Multe, multe mulțumiri acestor oameni de toată isprava ! 

Mai multe imagini pe:

https://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3/media_set?set=a.2574862982602315&type=3

Va urma !
Toate bune, 




prof.  Sergiu Găbureac
Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu