Wikipedia

Rezultatele căutării

luni, 18 mai 2020

MARIAN JIANU alias PETER MAX




MARIAN JIANU alias PETER MAX (21.03.1959-13.05.2020)

Pe 13 mai 2020, în urma unui stop cardiac, a trecut la cele veșnice, unul dintre marii specialiști contemporani ai filateliei românești. Nu exagerez cu nimic, când afirm că întreaga sa viață a fost dedicată studiului mărcilor clasice și, mai ales, al celor postclasice românești. Pe masa sa de lucru se afla, în curs de finalizare, o amplă lucrare dedicată emisiunii SPIC DE GRÂU (1893-1908) cu multiplele sale tiraje. 
De asemenea a fost preocupat și a studiat intens mărcile porto postclasice TAXA de PLATĂ.
Un adevărat profesionist în ale programării IT, Marian Jianu a lucrat operioadă în procesul de tehnoredactare și imprimare a emisiunilor poștale românești la Fabrica de Timbre. A tehnoredactat, de asemenea, cataloage de licitație a unor piese filatelice românești și străine, liste de prețuri, precum și diverse reviste cu caracter cultural.
Puțini colecționari știu că blogul ROMANIAN STAMP NEWS https://romanianstampnews.blogspot.com/, și contul pe facebook MAX PETER au fost rodul muncii sale începând cu anul 2011. Acum, îmi permit să divulg acest lucru, pe care l-a ținut secret în toată această perioadă. Doar câțiva apropiați cunoșteam cine-i de fapt administratorul lor. La cererea sa nu am divulgat secretul.
Numai parcurgând cuprinsul preocupărilor sale cu sute și sute de etichete ale blogului său și miile de postări ne dăm seama de gama variată de preocupări în domeniul colecționistic. Enumăr doar câteva: Accesorii filatelice, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Air post, ANCOM, App Studio,  Apple, Arhive, Aufdruck, Bani, Bibliotecă digitală, Blogosferă,  BNR, Cartofilie, Cataloage, Cenzuri, Cercetăşie, Cinderella, Circulaţii, CMPR, Codul patrimoniului, Colecţii şi colecţionari, Comemorări, Comerţ filatelic, Comisia Europeană, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, Culori, Cultură, Curiozităţi, Curtea de Conturi a României, DDSG, Deontologie, Design,  Documente, Drepturi de autor, DTP, eBay, Eminescu, Erori, Eseuri, Expertize, Experţi, Expoziţii, Fabrica de Timbre, Facebook, Facsimile, Fälschungen, Falsuri, Făcături, Federaţia Filatelică Română, Filatelie tematică, Filatelie tradiţională, FIP, Firefox, Flugpost, Fonturi, Forgeries, Fotografie, Francaturi, Furturi, Grafică, Internet, Intro, Istoria filateliei, Istoria Poştelor Române, Istoria tiparului, Istorie poştală, Istorie universală, Întreguri poştale, Jamboreea Naţională, Lagăre de prizonieri, Legislaţie, Levant, Licitaţii, Luftpost, Maximafilie, Microsoft, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Culturii, Moscopole, Muzeul Naţional Filatelic, Muzeul Recordurilor Româneşti, Overprints, Par Avion, parafilatelie, Patrimoniul cultural mobil, Perfin, Piaţa filatelică, Poşta aeriană, Poşta maritime, Poşta militară, Poşta Română, Prefilatelie, Principatele Unite, Propagandă, Publishing, QuarkXPress, Rarităţi filatelice, Regalitate, Reproduceri, Romfilatelia, Romtelecom, RSS, Servicii poştale, Stanley Gibbons, Statistică poştală, Supratipare, Ştampilografie, Tezaurul Naţional de Timbre, Tutorial QuarkXPress, UNESCO, Uniunea Europeană, Uniunea Poştală Universală, UPU, Varietăţi, Viaţa filatelică, Viniete, Zemstve, Zeppelin, Ziua Culturii Naţionale.
Pentru mulți colecționari a fost un adevărat meditator, îndrumându-i în hățișul filateliei, atât în paginile revistelor de specialitate: Filatelia, Din lumea colecționarilor … cât și prin miile de postări pe blog și contul său de facebook. 

În 2014, publică două lucrări. Prima Care este prețul mărcilor poștale ? (e-book) este un adevărat îndrumar pentru filateliștii începători și nu numai. A doua Mărci Spic de grâu cu perforații „ADEVĂRUL” (e-book), un capitol din marea monografie dedicată acestei emisiuni. De-a lungul activității filatelice, Marian Jianu a fost ales în mai multe mandate în stafful Federației Filatelice Române, pe diferite funcții, precum și membru în colegiul de redacție al revistei FILATELIA.
A fost un luptător împotriva imposturii instaurate în administrația poștală românească privind, mai ales, politica falimentară în emiterea și gestionarea mărcilor poștale, căpușarea și sabotarea acestui domeniu de excelență în promovarea imaginii unei țări. Ultima sa postare, arată preocuparea permanentă pentru promovarea profesioniștilor în domeniul expertizării patrimoniului național:
„sâmbătă, 9 mai 2020 Domnule ministru Gheorghiu, aveţi de gând să rezolvaţi vreodată problema experţilor ? Când şi cum ? În Ministerul Culturii legalitatea este opţională ?
Draftul memoriului prezentat mai jos datează din luna februarie a.c., fiindu-vă prezentat nu numai cu scopul de a vă atrage atenţia asupra ilegalităţii proiectului de act normativ promovat de Ministerul Culturii, ci şi pentru a se rezolva, o dată pentru totdeauna, lipsa (intenţionată?) de reglementare a activităţii experţilor acreditaţi. Iar aceasta este strâns legată de nevoia de reformare a modului de clasare a obiectelor patrimoniului mobil şi de trecere la sistemul european de clasare pe baza treptelor valorice din legislaţia comunitară. Probabil că memoriul a zăcut ceva timp prin cine ştie ce sertare, ori a fost „dat în lucru" exact aceloraşi experţi sau consilieri care se opun cu îndârjire oricărei reglementări a domeniului.
Domnule ministru, până la rezolvarea acestei probleme sunteţi părtaş la tot ceea ce fac experţii acreditaţi. Inclusiv la potențialele cazuri de evaziune fiscală.” 
La doar 4 zile, Marian Jianu, trece în eternitate !  
Dumnezeu să-l odihnească în împărăția drepților !

Sergiu Găbureac
gsm_as@yahoo.com
Tel.  0771 631.065 

Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu