Wikipedia

Rezultatele căutării

joi, 16 aprilie 2020

ACORDUL pentru LUMINĂ


ACORDUL pentru LUMINĂ

Mare tevatură mare în Săptămâna Patimilor la creștinii ortodocși ! Motivul pactul încheiat între Biserica Ortodoxă Română și Ministerul de Interne, mai precis între Patriarhul României, Daniel, și ministrul Marcel Vela, coordonatorul Grupului de Comunicare Strategică, nu ar fi în concordanță cu reglementările privind starea de urgență în care se află România 
din cauza cornoratului SARS COV 2.
Acordul Patriarhiei cu MAI este în conţinutul său, până la ultima literă, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă. /…/ A oferi, sub măsuri de protecţie totală şi perfect legală, Paşti şi Lumina de Paşti celor care le solicită şi le primesc prin voluntari acreditaţi şi corespunzător echipaţi (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu la întâmplare, este un gest pe care bunul simț, dublat acum atent şi de firească grijă faţă de ceilalţi, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm. Învierea lui Hristos să ne aducă tuturor în suflet lumină, pace şi bucurie în starea de recluziune şi reflexivitate în care ne aflăm în acest an !" (Vasile Bănescu, Patriarhia Română)
Credincioșilor li se asigura Sf. Paști (pâinea sfințită) prin pangarele aflate în exteriorul bisericilor. Așa acum te duci la magazinul alimentar să-ți iei una-alta așa te puteai duce să-și iei și hrana spirituală în Joia Mare și Vinerea Mare între orele 9-17. Cu respectarea regulilor similare pentru alte servicii publice. Nici vorbă ca enoriașii să meargă în biserici la Înviere !
Ei, bine, protocolul a fost supus unui tir mediatic incredibil cu tot felul de interpretări și răstălmăciri. Până și CTP apare și declară ritos: „Ce să mai creadă oamenii acum, să se ducă, să nu se ducă la biserică ? Bineînțeles că aici intervine coeficientul de credibilitate al persoanei care vorbește. În cazul președintelui Iohannis, e mult mai mare, e ales cu o largă majoritate, e de presupus că va conta mai mult ce spune dânsul decât ce spune dl Vela.”  
Pe facebook am scris miercuri: „Nu văd niciun impediment în distribuirea luminii Învierii. E dovadă că suntem popor creștin. Am înțeles că voluntarii sunt echipați corespunzător. Noaptea, circulația este extrem de redusă. Și eu m-aș oferi, dar am peste 65 de ani ! Nu e circ, cum insinuează născuții pe cracă, ci este o tradiție milenară. Nici vorbă să meargă enoriașii la biserică sau să intre voluntarii în case ! Când vrei, se găsesc soluții - https://www.g4media.ro/gest-responsabil-intr-un-sat-din-vrancea-un-preot-indeamna-credinciosii-sa-stea-acasa-in-noaptea-invierii-si-ii-asigura-ca-va-duce-lumanari-in-locul-lor-la-cimitir.html?fbclid=IwAR2dfV0JbzQexmwSgRWJItjFYoB4ofL67tgkyFEakb5L2iJQUaW4naK78x4#.Xpczv4Wjhxc.facebook
Sunt convins că vor fi, însă, primari și milițieni inconștienți.”
Iritarea mare a pornit și de la faptul că celorlalți creștini care au sărbătorit Sf. Paști cu o duminică înainte nu au beneficiat de o asemenea înlesnire. 
Întreb. Au cerut și nu li s-a acordat sau pur și simplu nu le-a trecut prin cap așa ceva ? Și mai este un lucru. Esențial. 
Pe Terra numai la creștinii ortodocși coboară lumina sfântă la Ierusalim. Am constat, cu tristețe, că mulți nu cunosc acest detaliu semnificativ. 
Când papa Francisc a propus o singură dată pentru sărbătorirea Sf. Paști, în iunie 2015, avea ceva informații ! Nu întâmplător a făcut această propunere ! Dar cine să asculte povața papală !?! Creatorii a tot felul de religii !?! https://www.cotidianul.ro/papa-francisc-propunere-neasteptata-in-ce-priveste-pastele/
În harababura creată, de televiziuni și troglodiți pe rețele de socializare, intervine președintele Iohannis, care nu face altceva decât să ceară respectarea stării de urgență și ordonanțele militare emise în această perioadă. Când citești textele legale constați că acestea permit demersul îndreptățit al preafericitului Daniel. Numai răuvoitorii ar putea interzice răspândirea luminii sfinte de la Ierusalim ! Se știe că Biserica Ortodoxă Română este atacată de ani buni de către nevrednicii care nu înțeleg programul actual Homo sapiens sapiens (3) și, mai ales, condițiile în care se acesta se derulează. Condiții scrise de mii de ani în cartea cărților Biblia. Decodarea Pentatehului relevă permanent oamenilor de știință noi și noi tâlcuri. Unele neînțelese mii și mii de ani. Abia odată cu dezvoltarea tehnologiilor, cei inteligenți pricep tot mai care sunt principiile după care funcționează planeta și evoluția lumii.
De aceea, reformarea instituțiilor trebuie să se facă periodic, altfel devin o frână în calea dezvoltării. Cum s-a întâmplat deseori în cursul istoriei.
Să revin la chestiune. O altă bubă mare din acord era că distribuitorii luminii erau agenți de poliție ! De aici, alte proteste și strigături.
După câteva ore de consultări, este încheiată o nouă înțelegere. Polițiștii nu vor mai fi implicați în distribuirea Paștilor și a Luminii Sfinte, ci doar vor asigura ordinea publică. Pâinea binecuvântată, Sf. Paști, va fi distribuită la domiciliul credincioșilor din toate parohiile de către voluntari și personalul clerical, vineri și sâmbătă, în orele 8 și 17 și în prima zi a Sf. Paști - 6-12.
Lumina va fi distribuită de către personalul clerical și maxim 5 voluntari, sâmbătă, începând cu ora 20. Astfel, clericii din fiecare parohie, cu mască și mănuși, vor asigura distribuirea Paștilor și Luminii respectând reglementările din ordonanțele militare. 
Voluntarii vor purta banderolă albă și ecuson ștampilat de parohie.
Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta Lumină din prag ori de la fereastră, fără a ieși în stradă. Asociațiile de Proprietari vor desemna un reprezentant.
Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Nu suntem o țară nici creștinopată, nici creștinofobă !” conchide purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
*
Amintim, la Ierusalim, lumina sfântă coboară de mii de ani, sâmbăta după prânz. Orice interpretare rău voitoare este demontată prin simplu fapt, că autoritățile fac un sever control al Patriarhului ortodox al Ierusalimului.
Înainte de a intra în Mormântul Domnului, Patriarhul este examinat de autoritățile israeliene pentru a se dovedi că nu poartă cu sine mijloace tehnice de aprindere a focului. În trecut patriarhul care săvârșea slujba era percheziționat de un soldat turc pentru a nu avea cu sine în Sf. Mormânt o sursă de foc. Percheziționarea era una dură deoarece turcii nu credeau in minune ci doreau ca lumânările să nu se aprindă pentru ca lumea să își piardă credința.

După ce patriarhul a ieșit din Sf. Mormânt cu lumânările aprinse, soldatul turc s-a convertit la creștinism. 
Iată și ceremonialul.

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, „patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă, și cântând imnuri, de trei ori

în jurul Sfântului Mormânt.” Odată procesiunea încheiată, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, își dă jos robele și intră singur în mormânt. „Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde spun că ședea îngerul când s-a arătat femeii credincioase (Maria Magdalena) după învierea” lui Iisus. Atunci, adunarea cântă „Doamne miluiește” (Kyrie eleison în greacă) până când Lumina Sfântă coboară la candela „neadormită" de unde patriarhul aprinde cele 33 de lumânări legate împreună după care împarte lumina credincioșilor prezenți. În același timp, unele candele din interiorul bisericii se aprind spontan ! Misterul este sporit și de faptul că în primele zeci de secunde flacăra lumânărilor nu frige !

Au existat, de-a lungul timpului, mulți contestatari. În 1238, Papa Grigore al IX-lea a denunțat Lumina Sfântă ca fiind o fraudă. Biserica schismatică a grecilor se afla în conflict cu Biserica Romei iar Papa dorea să răpească cât mai mult din autoritatea acestora. Problema pare și mai delicată deoarece înainte de Papa Grigore al IX-lea, Papa Urban II, considerat sfânt, declara sfânta lumină ca fiind o mare minune.
Există și explicații științifice, care implică însă prezența unor tehnologii la care omenirea a ajuns abia de curând: sateliți, lasere, sau la care aspiră: clonare, nave intergalactice,
teleportare … 
Deocamdată ne luptăm cu virusul invizibil zis corona - COVID 19 sau SARS COV 2 !
Doamne ajută !
PS. Lelea Safta îmi zâmbește șugubăț: 
- Ar fi o minune să se aprindă în ziua Învierii candelele singure în casele unor creștini ! 
Tot ea: - Oare SARS vine de la sarsailă ?
Vom vedea !




Sărbătorile cu bine Hristos a înviat !




Sergiu-Marian Găbureac
gsm_as@yahoo.com
Tel.  0771 631.065 
Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună !









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu