Wikipedia

Rezultatele căutării

miercuri, 8 ianuarie 2020

OCOLUL PĂMÂNTULUI ÎN 80 DE ORE


OCOLUL PĂMÂNTULUI ÎN 80 DE ORE

La 7 ianuarie 2020, fix la ora 13:01, s-au împlinit 50 de ani de când o aeronavă IL 18D a companiei Tarom a revenit pe Aeroportul Bucureşti-Băneasa, după un ocol al pământului pe care l-a făcut în 76 de ore și 25 de minute, rotunjit, din motive julesverniene, la 80 de ore.

Aeronava a decolat de pe aeroportul Băneasa pe ruta Băneasa - Karachi - New Delhi - Bangkok - Rangoon - Hong Kong - Tokio - Nagoya - Tokio - Insula Wake - Honolulu - Los Angeles - Mexico City - Acapulco - New York - Las Palmas - Roma - Istanbul - Băneasa, pe actualul Aeroport Internaţional Aurel Vlaicu.
Distanța parcursă a fost de 51.857 km fiind primul zbor în jurul lumii efectuat de compania națională, avionul fiind pilotat de 4 echipaje și având la bord 65 de curajoși pasageri turci. Detalii din timpul zborului aici: https://www.academia.edu/38500555/Marele_raid 
Reamintesc primul zbor în jurul lumii a fost efectuat în 1924 de 4 avioane ale firmei Douglas World. S-a plecat de la Seattle și după 175 de zile, trei avioane au revenit la bază. Pregătirea a inclus asigurarea a 30 de motoare de schimb plantate pe traseu, cooperarea Forțelor Regale Aeriene și a Marinei SUA iar 28 de state au furnizat combustibilul necesar. Timpul total de zbor a fost de 371 de ore și 11 minute. 
Aniversarea evenimentului, în organizarea Companiei Naţionale Aeroporturi BucureştiTarom şi Fundaţia Culturală Bartoc și moderată de inimosul Valentin Iordache, purtător de cuvânt al CNAB, s-a petrecut în salonul oficial al Aeroportului Băneasa în prezența unor ași ai aviației românești, personal al aeroportului și invitați.




Pe parcursul manifestării a fost reconstituit zborul, s-au depănat amintiri, însoțitorul de bord (securistul de serviciu) din anii 50 – ‘80 a făcut mărturisiri interesante privind călătoriile oficialităților românești în acei ani, în prima etapă, zborurile fiind pilotate doar de echipaje sovietice.



S-au înmânat diplome, medalii și o ilustrată ultimele realizate de ing. Alexandru Bartoc, președintele Fundației Culturale Bartoc. A urmat o superbă paradă a costumelor folosite de stewardezele Tarom de-a lungul anilor 
https://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3/videos/2687957637959515/
precum și un mini concert dat de un cvartet format din tinere talente. 
La final, la monumentul din curtea aeroportului, au fost lansați porumbei voiajori în amintirea eroilor români ai aerului, realizatori a numeroase recorduri mondiale în domeniul aviației.
Urmează în acest an trei centenare aviatice, unul și unul.
Momente filmate în timpul manifestării aniversare găsiți pe:
S-auzim numai de bine !


Sergiu Găbureac

gsm_as@yahoo.com
Tel.  0771 631.065 

Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu