Wikipedia

Rezultatele căutării

duminică, 2 iunie 2019

PIERDUT ÎN EGIPT, SUDAN&ETIOPIA


„Momentele de azi, amintirile de mâine.”

PIERDUT ÎN EGIPT, SUDAN&ETIOPIA
Numai de noi depind amintirile, de modul în care ne construim momentele pe care le trăim în segmentul hărăzit pe Terra. Sigur, în existența fiecăruia intervin, deseori, factori externi voinței și gândurilor noastre, dar tot noi suntem cei care luăm deciziile. În funcție de dotarea intelectuală, educația primită și, deloc de neglijat, autoeducația permanentă. 
Dar n-am de gând să țin o lecție de morală.
Noua carte de călătorii a dlui prof. Cătălin Vrabie ne propune un traseu la fel de interesant și de ciudat, aș putea spune, ca și în volumele anterioare. Șase la număr. Deși, domnia sa, călătorește fără niciun plan de data asta a avut unul. Din propria-mi experiență, susțin că este necesar. Fac un documentar pentru a mă descurca, cât de cât, în locurile pe care le vizitez, 
însă cu ardeleanca mea e greu să mă țin de el. 
Vedeți, eu am pe cine da vina ! La Cătălin e cu totul altceva ! Fiind călător solitar, ia lucrurile așa cum sunt la fața locului. 
Unde să găsească vinovatul ? 
A făcut acest plan tocmai pentru că pleca la drum cu un bun prieten, Daniel Iordăchioaie. Fapt care nu s-a mai întâmplat, din varii motive, însă planul a rămas. Pe hârtie !
Cum s-a derulat călătoria în cele 45 de zile veți afla din jurnalul domniei sale Eu nu voi face decât o scurtă cronică. 
Egipt. O primă mențiune. Actualii egipteni nu au nicio legătură cu egiptenii antici ! Istoria Egiptului antic, o civilizație spontanee, care nu se știe clar nici acum cum a apărut, se termină odată cu invazia lui Alexandru cel Mare. După care au urmat invaziile arabilor și, apoi, cea a Imperiului Otoman.
De precizat. Dl profesor a mai fost în Egipt. De data asta, primul contact cu Egiptul antic are loc la Istanbul, în fața obeliscului de 3.500 de ani adus de pe Valea Nilului. De la Luxor. A fost dăruit turcilor de către francezi, pe vremea când erau și ei imperiu. De fapt, veți întâlni acest simbol al civilizației egiptene prin mai toate capitalele vechilor imperii. La Istanbul a fost tăiat la bază, deoarece depășea înălțimea permisă de religia islamistă !

Despre Egiptul antic am putea spune că știm totul. Nu pot să nu subliniez câtă grijă și preocupare au actualii egipteni pentru restaurarea și conservarea artefactelor antice. Sunt conștienți că ele constituie o uriașă sursă de venituri, La stat și individual.
Ei bine, într-un documentar văzut recent, am constatat, că sunt foarte multe lucruri pe care omenirea abia acum și le explică. Nu e vorba doar despre Creator și echipa sa, care au conceput și derulează, de cca 10.000 de ani, programul Homo sapiens sapiens (3), ci despre tehnologiile pe care anticii le aveau la îndemână. Multe au fost redescoperite abia după cca 5000 de ani, iar altele așteaptă sub pătura groasă de nisip. De pildă, banala și, totodată, complicata trusă de machiaj de azi era utilizată cotidian de femeile Egiptului Antic.  
Nu mai amintesc de existența luminii electrice, a avioanelor, submarinelor și a altor tehnologii ce abia de o sută și ceva de ani acum își fac cunoscute beneficiile. Să nu uităm de navele creatorilor extratereștri, creatori pe care, noi pământenii, i-am adunat la un loc și le-am spus simplu: Dumnezeu
Ei, merită, din plin, recunoștința noastră ! Deși, Cătălin are unele îndoieli în acestă privință. Cu vârsta, îi vor trece ! Îndoielile.   
 Din păcate, locul în care au fost adunate aproape toate informațiile timpului, dintr-o ambiție prostească a celebrei Cleopatre, a fost incendiat de un imberb de calif, în 641, Omar Ibn al Khaltab, bibliopiromanul acestui centru de cultură universală. „Dacă aceste cărţi contravin Coranului, ele devin periculoase, iar dacă spun tot ce afirmă Coranul, sunt de prisos.”  Fire !
 Pe lângă cele 900.000 de papirusuri, aici au fost „transferate”, la ordinul unui împărat roman, peste 200.000 de volume scrise pe pergament. 
Antoniu fiind în relații tandre cu sus-numita ! 
Biblioteca din Alexandria, din zilele noastre, e cu totul altceva.
Să prinzi o eclipsă totală de Lună la Alexandria sau un apus de soare în deșert, nu-i de ici-colo ! De aici până la oracolul din Siwa, cel mai îndepărtat loc din Egipt, nu-i decât un pas. Ce i-a spus oracolul autorului - top secret !
Templul din Karnak




















Templul din Dendera




















Templul din Luxor / Theba
Pierdut rucsac. Ofer recompensă !

Templul din Abu Simbel
Despre ceața din Cairo, un oraș cât toată populația României, sau despre Luxor, valea regilor, sau despre Karnak, sau plimbările cu felucca pe Nil, „autostrada Africii răsăritene” vă povestește autorul pe îndelete.  
Eu am văzut doar ceața londoneză. Nu mai vorbesc de cețurile mioritice, care nu se mai ridică de vreo 30 de ani !
Cătălin Vrabie trece tropicul Racului și intră în Sudan, unul dintre cele mai mari state din Africa, al șaisprezecelea stat din lume ca suprafață. De opt ori mai mare decât România și cu doar 31.000.000 de locuitori. Îți trebuie ceva curaj să te aventurezi prin această țară aflată în pragul falimentului economic. Domnia sa o face într-un autobuz de numa'-numa' ! 
Asta e ! Plăcerile costă ! Nu e vorba neapărat de bani.          
Ce pot să vă asigur, în Sudan livrarea căldurii este free ! Nopți cu +45o C ! Ziua, cine mai rezistă ! Dar, Cătălin era contrariat, tot timpul, de faptul că nu funcționa ... internetul ! Cu air condition s-a lămurit de la primul contact. 
A reușit, în scurt timp de la trecerea frontierei, să se „înglodeze” în datorii. Total vreo 15 dolari. Datorie rezolvată prin schimb valutar la negru în biroul unui director de ... bancă ! Alt „numa'-numa'”, vorba știm noi cui !    
Pierdut în deșert !

Piramide la Meroe
Sunt și prin Sudan ceva piramide, însă copii palide ale celor egiptene. La Marawi, Karima sau la Meroë. Piramidele de aici și-au pierdut sensul inițial de capsulă a timpului, rezumându-se doar la cel de mormânt. 
De remarcat, China își face tot mai simțită prezența nu doar prin săgeata verde de pe căile ferate ale locului.
 Spre regretul său, în capitala Kartoum nu a putut să achiziționeze o carte de-a locului pentru colecția sa, librăriile fiind inexistente !
*
Odată cu ștampila de intrare în Etiopia, supranumită Acoperișul Africii, dl Vrabie intră pe fusul orar al României, fiind în penultima lună a anului 2010, adică luna a XII-a. Nu, n-am greșit ! Etiopienii au anul format din 13 luni. 
E drept, ultima are doar cinci zile. 
Țara are 74 de milioane de locuitori, alții vorbesc de 105 milioane. Iepurării în toată regula, peste tot ! Naționalismul, rasismul și „tâlhăria” oficială sunt la ele acasă ! Sărăcia este în topul mondial. 88% din populație trăiește cu un dolar pe zi ! Uimirea localnicilor pare justificată la vederea semenului de doi metri. „Ce-o fi căutând cioroiul ăsta alb pe aici ?”, vorba amicului Daniel. Dar ce nu face omul pentru a sta într-un hamac deasupra principalei cascade a Nilului Albastru de la Tis Abey
Fiind, de altfel, și primul român pe aceste coclauri.

Lalibela. Un loc cu 11 biserici ortodoxe, care de care mai ciudată ca arhitectură, unicate pe Terra. Și aici, se vorbește de sprijinul divinității în realizarea lăcașurilor (tehnologii laser !?!), după călătoria la ceruri a regelui Lalibela (sec. al XII-lea), pentru crearea unui nou Ierusalim. 
Detalii veți afla din carte.
Construcțiile de la Gondora îmi sugerează prezența scoțienilor pe acolo !
Etiopia este considerată „leagănul omenirii”. Asta în urma găsirii primilor hominizi precum Lucy un australopitec fosilizat datând de câteva milioane de ani sau cel descoperit în Podișul Tugen, numit ororin tugenensis, datând de numai 6 milioane de ani. Aceștia sunt cei mai timpurii strămoși din care va evolua homo erectus de acum 350.000 de ani, considerat strămoșul omului modern homo sapiens. Apărut în estul Africii. După Darwin și alții. 
Convingerea mea este că actualii bipezi, din programul Homo sapiens sapiens (3), nu prea au legătură cu anteriorii. Alte harduri, alte softuri !  
Rămas fără telefon, după un jaf organizat à la carte asupra sa în capitala mondialilor la maraton, dl profesor trage concluzia, în urma unei conversații:
„- Etiopia este o țară care nu a fost niciodată colonizată”, se lăuda un extremist aborigen. „- Se vede”, îl aprobă Cătălin.
A sosit și ziua de shopping. Dar ce să cumperi ? Asistă, în schimb, de la fereastra hotelului la un hold-up în plină zi. Altă tâlhărie !
De bine, de rău, găsește la Adis Abeba cartea în grai local pentru colecția domniei sale. În drum spre aeroport, întâmplător, ajunge la Ambasada României. Spre marea bucurie a ambasadorului de a vedea un conațional atât de curajos. Îl informează că sunt stabiliți vreo 30 de români pe întinsul celor peste 1.100.000 de km2, unde mai e mult până la civilizația nostră mioritică. 
La care mulți strâmbăm din nas. De multe ori pe bună dreptate ! 
Sunt, pe Terra, civilizații și mai și !  
Stilul alert al cărții, te determină să nu o lași din mână până la ultima filă, așa cum mi s-a întâmplat și de astă dată. Câte nu ar fi de spus ! 
Cine știe ce surpriză ne va oferi dl profesor Cătălin Vrabie anul viitor 
din periplul său în marea Chină !?!

 Vrabie Cătălin. PIERDUT ÎN EGIPT, SUDAN&ETIOPIA. Jurnal de călătorie. București, Universul Academic, 2019. Directorul editurii - Marian Bârgău.

P.S. PIERDUT LA BOOKFEST

Lansarea noului volum a avut loc la Târgul de carte BOOKFEST organizat la Complexul expozițional ROMEXPO București, în noul pavilion expozițional B2, în perioada 29 mai - 2 iunie 2019.  Imagini care fac cât o mie de cuvinte !













Sergiu-Marian D. Găbureac

gsm_as@yahoo.com
Tel.  0771 631.065 

Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu