Wikipedia

Rezultatele căutării

vineri, 18 ianuarie 2019

PRIN ȚARA SFÂNTĂ : 5 ZILE + 2 ORE (IX) Tiberias. Tabgha ...


PRIN ȚARA SFÂNTĂ : 5 ZILE + 2 ORE (IX) 
Tiberias. Muntele fericirilor. 
Tabgha. Capernaum. Marea Galileei 

La Tiberias (41.000 loc.) coborâm mult în istorie, oraşul fiind întemeiat în anul 20 î.H, de Irod Antipa Tetrarhul, conducător al iudeilor sub protecția Romei, pentru a câștiga favoarea împăratului roman Tiberiu. Se află pe malul Mării Galileei denumită și Lacul Tiberiadei. Una din străzile centrale ale orașului se numește Tabur Haaretz cu trimitere, deloc întâmplătoare, 
la supranumele de „Buricul Țării”. 
Aici se întrunea Sinedriul, cea mai importantă adunare a învățaților evrei. 
Ei au elaborat, în preajma anului 400, Talmudul (Shas), 
cu cele două părți, Mișna și Ghemara.
Talmudul este, alături de Vechiul Testament (Tanah), carte sfântă a iudaismului, fiind o compilație a opiniilor docte acumulate în scris până la sfârșitul secolului al V-lea, îmbogățite ulterior, privind toate aspectele vieții. 
Pe la 920, aici a fost scris Keter Aram Tzova (Coroana Alepului) care conține textul cel mai exact al Bibliei ebraice - Tanah.
În perioada ridicării orașului, în regiune au trăit Iisus și cei doisprezece apostoli. Prin aceste locuri a răspânt Iisus cuvântul lui Dumnezeu și a înfăptuit multe minuni: Înmulțirea pâinilor și a peștilor, Mersul pe apă, Potolirea furtunii pe lacul Galileei, Apariția lui Iisus după Înviere …
În apropiere, pe celebrul munte Tabor (588 m înălţime) se află Biserica Schimbării la faţă. Pe Muntele cel Sfânt a avut loc Schimbarea la faţă a Mântuitorului în prezenţa a șapte dintre apostolii săi.
În anul 1099, în timpul primei cruciade, Tiberias a fost cucerit de prințul Tancred, devenind capitala Principatului Galileei din Regatul Ierusalimului. Orașul era un centru de pelerinaj și de turism balnear. În acea perioadă, s-a construit Biserica Sfântul Petru, care a rezistat timpului până în zilele noastre.
Suntem la 135 de km de Ierusalim, pe Muntele Fericirilor, un delușor de pe coasta Mării Galileei, lângă Tabgha, locul în care Iisus a ținut cea mai cunoscută predică în lume (Matei 5, Luca 6:20). Nu doar de lumea creștină. Remember !
 „Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor !
Fericiți cei ce plâng, că aceia se vor mângâia !
Fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul !
Fericiți cei ce flămânzi și însetați de dreptate, că aceia se vor sătura !
Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui !
Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu !
Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema !
Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este împărăția cerurilor !
Fericiți veți fi voi când vă vor ocărî și vă vor prigoni și vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră mințind pentru mine ! 
Bucurați-vă și vă veseliți, că plata voastră multă este în ceruri !
 Ruine ale unei bisericuțe, datate la sfârșit de secol IV, au fost descoperite la poalele dealului. 

În grădinile răcoroase și liniștite ale complexului monahal se află capela franciscană în stil bizantin(1938), ce are forma unei rotonde octogonale. 
Pe fiecare perete interior este scrisă o fericire.

Pelerinii au fost atrași de acest loc încă din secolul al IV-lea.
 De pe această înălțime se pot vedea toate locurile în care Iisus a trăit și lucrat pentru binele celor oropsiți. 
Privesc Marea Galileei până ajungem la Tabgha
Drumul trece prin Magdala, locul nașterii Mariei Magdalena, cea care l-a inspirat pe Dan Brown în romanul Codul lui Da Vinci, stârnind uriașe dezbateri pro și contra, deși e vorba doar de beletristică iar nu de știință ! 
Pe acest drum se afla bariera vamală a apostolului Matei. 
În apropiere, în munte, se află peștera în care a mers Domnul pentru a ține 
Predica de pe munte.

 


Biserica Înmulțirii pâinilor și a peștilor (minune descrisă în multe evanghelii), ridicată prin anul 350 d.Hr. a suferit repetate distrugeri de-a lungul timpului, cea actuală, datând din 1982. Ea respectă aspectul inițial al bazilicii bizantine. 
Partea inferioară a zidurilor, din bazalt, aparține clădirii antice, în timp ce adaosurile moderne sunt din piatră de Ierusalim.
Temelii ale bisericii originale sunt protejate sub geamul din dreapta altarului. Mozaicurile originale, din veacul al IV-lea, sunt din pietricele colorate, fiind cele mai vechi mozaicuri figurative ale artei creștine din Palestina. Altarul este situat deasupra pietrei pe care, potrivit tradiției, Isus a înfăptuit miracolul înmulţirii celor 5 pâini şi a celor 2 peşti cu care a hrănit o mulţime de 5000 de oameni. 
În fața altarului se află mozaicul ce reproduce un coș cu pâini și câte un pește pe laterale. 
Imaginea a devenit un simbol în lumea creștină. 
Şi ieşind, a văzut mulţime mare şi I S-a făcut milă de ei şi a vindecat pe bolnavii lor. Iar când s-a făcut seară, ucenicii au venit la El şi I-au zis: - Locul este pustiu şi vremea iată a trecut; deci, dă drumul mulţimilor care să se ducă în sate, să-şi cumpere mâncare. Iisus însă le-a răspuns: N-au trebuinţă să se ducă; daţi-le voi să mănânce. Iar ei I-au zis: Nu avem aici decât cinci pâini şi doi peşti. Şi El a zis: - Aduceţi-Mi-le aici. Şi poruncind să se aşeze mulţimile pe iarbă şi luând cele cinci pâini şi cei doi peşti şi privind la cer, a binecuvântat şi, frângând, a dat ucenicilor pâinile, iar ucenicii mulţimilor. Şi au mâncat toţi şi s-au săturat şi au strâns rămăşite de fărâmituri, douăsprezece coşuri pline. Iar cei care mâncaseră erau cam la cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii. Şi, îndată, Iisus a silit pe ucenici să intre în corabie şi să treacă înaintea Lui, pe ţărmul celălalt, până ce El va da drumul mulţimilor". 
(Evanghelia după Matei 14/14, 22)




 În partea din față a fost reconstituit pridvorul (atrium) de formă pătrată, înconjurat de o colonadă pe toate cele patru laturi. Colonada adiacentă intrării în biserică servea în epoca bizantină drept pronaos (nartex). 
 
În centrul pridvorului, se află o curte cu un măslin în mijloc. 
Lângă măslin, într-un mic bazin, alimentat de o fântână decorată cu simbolul celor șapte pești (cele șapte izvoare ale Heptapegonului), înoată pești exotici, ceea ce sporește farmecul locului.
În afara bisericii, se află o cristelniță în formă de cruce ce provine de la o biserică de lângă Hebron ce datează din secolul al V-lea (!).
Acum patru ani, biserica a căzut pradă unui act de vandalism. Premierul Netanyahu a declarat că el „reprezintă un atac asupra noastră a tuturor. Libertatea credinței în Israel este un element fundamental al valorilor noastre și este ancorată în lege. Cei răspunzători pentru acest act atroce vor fi aduși în fața judecății. Ura și intoleranța nu au ce căuta în societatea noastră". Pe una dintre ușile bisericii, au rămas urme de fum care au fost lăsate în semn de amintire a incendierii.
De la Tabgha la Capernaum (Cetatea Domnului) sunt doar câțiva pași. 
Kfar Nachum (adică satul lui Nachum) a fost o localitate populată între anii 150 î.Hr. și 750. 

Conform Evangheliei după Luca 4:31-44, Capernaum este unul din locurile în care Iisus din Nazaret a săvârșit minunea vindecării slăbănogului
 La ieșirea din sinagoga albă, Iisus a vindecat-o de friguri pe soacra lui Petru. „La asfințitul soarelui, toți ce aveau bolnavi atinși de felurite boale, îi aduceau la El. El Își punea mâinile peste fiecare din ei, și-i vindeca." (Luca 4:40). Din Capernaum  a plecat Iisus, la 30 de ani, ca să propovăduiască învăţătura sa. Astfel, şi-a început misiunea mesianică.



Vizităm ruinele Capernaumului „Tu, Capernaum, până la cer te-ai înălţat, până la iad te vei coborî ”. Sinagoga, construită din calcar alb, în care a predicat Iisus, e o ruină, care mai păstrează ceva din măreția de altădată. 
În fața ei se văd urmele casei soacrei Sf. Petru. 
 
 

În preajmă se află impunătoarea statuie a Sfântului Petru.

Trecem Iordanul la propriu, ocolim lacul și ajungem la kibbutzul Kvutzat Kinneret, care administrează și Marea Galileei
Locul are adânci semnificații datorită faptului că aici s-au petrecut multe întâmplări cu Iisus și apostolii săi.
Aici, se spune în Evanghelia după Ioan, a avut loc pescuitul miraculos după noaptea în care pescarul Petru și ai lui nu prinseseră nimic. A apărut Iisus, care l-a îndemnat să arunce din nou năvodul. Astfel, au prins 153 de peşti mari, fără a-i mai număra pe cei mici.
Biblia menționează că la Marea Galileei, Iisus i-a îndemnat pe Petru și pe alți trei apostoli să devină „pescari de oameni". Iisus le-a poruncit să traverseze apa pentru a ajunge la Capernaum 
Însă, în timpul călătoriei, un vânt a luat cu asalt lacul, speriindu-i de moarte pe discipoli care, fiind pescari cu experiență, știau prea bine ce pericol îi amenință. Dar Iisus a domolit vântul, a liniștit valurile și a sosit la ei pășind pe apă.
Marea Galileei / Lacul Tiberiada / Lacul Ghenizaret / Lacul Kinneret / Marea Tiberiadei este un lac cu apă dulce, situat în nord-estul Israelului, la vest de Înălțimile Golan, la -209 m sub nivelul mării, locul doi după Marea Moartă (care este un lac sărat). Până nu demult era singurul rezervor de apă dulce al Israelului, cu o lungime de 21 km şi o lăţime de 12 km, adâncimea fiind de 43 m și 166 km2 suprafață. Marea este populată cu diferite specii de pește iar pe maluri viețuiesc cufundari, pelicani, broaște țestoase și raci de apă dulce. 
Complexul sistem de irigație face posibilă cultivarea în regiune a bananierilor, a curmalilor și a viței de vie, temperaturile oscilând între +14 °C (ianuarie) și +28 °C (august).
În apele Mării Galileei a fost descoperit, în 1986, un vas de pescuit vechi din primul secol e.n. În 1989 și, apoi, în 1999, când apa lacului a scăzut foarte mult, s-au efectuat săpături la situl arheologic Ohalo II, fiind descoperite cele mai vechi colibe acoperite cu stuf din lume, de acum 23.000 de ani, din perioada Paleoliticul superior. Aici au fost descoperite și culturile de grâne cele mai vechi din lume.

 
 Nori amenințători încheie ziua. 
Una dintre pelerine nu are curajul să urce pe vaporaș în croaziera aflată în program. Pornim. Se întunecă tot mai tare ! 
Vaporașul taie valurile neliniștite.
La scurt timp, nu ne vine a crede urechilor, se aude imnul național Deșteaptă-te româneImpresionant ! 
Urmează, firesc, Hatikva (Speranța), imnul Israelului. 
Partea melodică a sa este de proveniență românească și circula în mai multe regiuni din România, pe texte diferite, cel mai invocat fiind al cântecului 
Cucuruz cu frunza-n sus.

Începe o vântoasă însoțită de o ploaie pe cinste. 
Coborâm sub puntea superioară, unde se pun în vânzare obiecte artizanale, pietricele pe care sunt aplicate figurine din argint. Continuăm croaziera. În zare, deasupra dealurilor se vede seninul serii. Ajungem cu bine la mal.
Minune ! Paranormalul intră în funcțiune. Ploaia încetează. Mulțumim echipajului de bord și o luăm spre casa noastră temporară din Bethleeem ! 
Suntem informați de existența traseului lui Iisus" (65 km) de la Nazaret la Capernaum, care combină zone pedestre, piste de ciclism și străzi și care trece prin locuri importante din viața sa și a discipolilor săi. Într-adevăr a fost o zi grea, însă extrem de plăcută, mai ales că se încheie cu aniversarea unor membri ai grupului. Două mari torturi, lumânări ... 
Mulți ani trăiască !...
Shalom !



gsm_as@yahoo.com
Tel.  0731 936.615 

Informația, o problemă ? 
O rezolvăm împreună !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu