Wikipedia

Rezultatele căutării

joi, 11 noiembrie 2021

LA VATICAN PE TIMP DE PANDEMIE

 LA VATICAN PE TIMP DE PANDEMIE 

 (noi pagini de jurnal paranormal)

Se ia metroul până la Stația Ottaviano Piața Sf. Petru Basilica di San Pietro  Muzeele Vaticane 
E bine să mergeți cât mai de dimineață. 

Roma include o țărișoară – Vaticanul (44 ha). Statul liliput este unul dintre cele mai importante locuri religioase din lume, cu un rol încă important în deciziile mai marilor planetei. 

Piața Sf. Petru, circulară, proiectată de Bernini, este un loc unde au avut loc multe evenimente semnificative. Este încadrată de două rânduri de coloane cu numeroase statui ale papilor. Prima bazilică a fost ridicată în anul 324.


În mijlocul pieței este obeliscul egiptean din Heliopolis, preluat din Circul lui Nero unde se afla chiar pe locul 

unde a fost ucis Sf. Petru în anul 67. 


În 1506 începe construcția actualului lăcaș de arh.
Donato Bramante, apoi, Rafael, ... și din 1546 Michelangelo, finalizarea aparținând lui Bernini între 1656 și 1667. De fapt, el a lucrat aici între 1620 și 1670. Împreună cu Michelangelo a contribuit la proiectare, cu sculpturi, picturi. De altfel, puteți vedea lucrările lor peste tot în Roma.  





Baldachinul altarului
, cu influențe din coloanele Templului lui Solomon, aflat desupra mormântului Sf. Petru, este creat de Bernini și sculptat de Bruneleschi.

Scaunul atribuit Sf. Petru este încadrat într-un mod special. 




Pieta, celebra lucrare a lui Michelangelo, e protejată acum de alți vandali. În interior, arhitectura și decorațiunile sunt pur si simplu de inspirație divină. Lumina soarelui cade în raze uimitoare în anumite momente ale zilei. 











Altarul papal se află în fața altarului cu baldachin, aici oficiind doar Papa la anumite sărbători.


Biserica Sfântul Petru
, una dintre cele mai cunoscute clădiri religioase din lume, orientată spre vest (!), reprezintă simbolul puterii religiei catolice, considerată unul dintre cele mai sfinte sanctuare pentru adepții săi (mai bine de jumătate din cei 2,3 miliarde de creștini de pe Terra). Fațada, dotată cu statuile Apostolilor (excepție Sf. Petru), cele ale lui Iisus și Ioan Botezătorul, a fost realizată de arh. Carlo Maderna între 1605 și 1613.






În biserică se făceau intense pregăiri pentru slujba în prezența Papei FranciscAm scăpat câteva clipe de sub stricta supraveghere a ardelencei. Din păcate, nu am reușit să-l întâlnesc pe Papa Francisc pentru a-i povesti ultimele isprăvi ale enoriașului de la Cotroceni.

I le-am comunicat, paranormal, blândului Papă Ioan al II-lea care a vrut, din tot sufletul, reunirea credincioșilor planetei. Nu a sosit vremea !

Bineînțeles, la locul mormântului Papei Ioan al II-lea, m-a condus ferm ardeleanca.


Muzeele Vaticane
, situate în limitele statului omonim, dețin peste 70.000 de lucrări de artă împărțite în  muzeele Muzeul Pio-Clementino, Muzeul Chiaramonti, Muzeul Gregoriano Etrusco și Muzeul Gregoriano Egiziano. Piese notabile sunt Schimbarea la Față de Rafael, Mormântul lui Hristos de Caravaggio precum și galeria de hărți.

Capela Sixtină face parte din complexul muzeal al Vaticanului, fiind una dintre cele mai renumite capele religioase din lume. Situată în Palatul Apostolic din Vatican, Capela Sixtină a fost restaurată în anii 1400. 


Aici e locul unde are loc enclava papală (alegerea noului papă). Este renumită pentru fresca Judecății de Apoi de Michelangelo, precum și pentru tavanul pictat.






Dar toate acestea trebuie văzute pe îndelete, la fața locului, cuvintele neputând acoperi stările exaltante și emoțiile și senzațiile trăite în timpul vizionării lor. Întâmplător sau nu la revenirea acasă am văzut în plină noapte Îngeri și demoni după romanul intrigantului Dan Brown.

La plecare, garda elvețiană este, cum ne-a obișnuit de data trecută, la datorie ! Da, am fost aici a treia oară. N-ar fi exclus să fie ultima. 


Carpe diem !



(va urma)


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu