Wikipedia

Rezultatele căutării

duminică, 31 octombrie 2021

ROMA PE TIMP DE PANDEMIE (I)


 ROMA PE TIMP DE PANDEMIE (I)

 (noi pagini de jurnal paranormal)

Roma (cca 2 milioane de locuitori), situată pe 7 coline: Aventino, Celio, Palatino, Esquillino, Capitolino, Viminale, Quirinale + una rasă din motive urbanistice este unul dintre cele mai frumoase, enigmatice și vechi orașe din lume. Un centru de putere politică, de istorie, cultură, sport și civilizație existent de peste 2500 de ani. 
Mai exact, din 753 î.H. Azi, practic, un oraș muzeu. 

De la Romulus și Remus crescuți de lupoaica dacică (afirmă unii !), mulți împărați, inclusiv de origine dacică, au condus uriașul Imperiu Roman, de fapt prima Uniune Europeană.

O mie de ani de dezvoltare comună: limbă oficială unică, monedă unică, legislație unică, apoi decădere morală, corupție, valuri de migratori ... dispariție.

Roma s-a îmbogățit, treptat, cu numeroase construcții, monumente, biserici, palate, piețe, fântâni ... De fapt, baza turistică a Romei, cât și a multor locuri din lume, s-a realizat cu mii de ani în urmă. Unii se mândresc chiar cu artefacte provenite din civilizațiile anterioare, puse pe seama unor extratereștri. Îmi exprim convingerea că actualul program (Homo sapiens sapiens 3) este datorat celui căruia îi spunem simplu Dumnezeu și echipa lui. Când a văzut că lumea a luat-o razna, Creatorul a trimis resuscitatori ai programului. Cel mai important dintre ei a fost, fără nicio îndoială, Iisus Hristos, fiu al lui Dumnezeu atoatecreatorul. Aș îndrăzni să-i adaug în acestă galerie a civilizatorilor planetei și pe Budha, Mahomed, Leonardo da Vinci, Jules Verne, Einstein ... Alții i-au tot dat cu „zupa primordială” ce s-a dovedit apă chioară, deși, teoretic, suna bine.

Credința / recunoștința față de Creator a căpătat diferite forme. Creștinismul (2,2 mld adepți), islamismul (1,5 mld), budismul (1,5 mld) și hinduismul (0,97 mld) domină astăzi planeta celor aproape 7 miliarde de semeni. Însă, semnalele primare sunt date tot de iudaism din teritoriul poporului ales, azi un teatru de tensiuni permanente. Din ambiții, vanități și lăcomii personale unii lideri religioși au forțat legile primare, comițând mari atrocități în numele Domnului, alții au inventat tot felul de secte cu existențe efemere. Suntem încă departe de versetul 16 din cap. X al Bibliei: „Am și alte oi, care nu sunt în staulul acesta. Și pe acelea trebuie să le aduc, și vor auzi glasul meu și va fi o trumă și un păstor.” Simplu, ca bună ziua !

Globalizarea este un proces obiectiv, pe care unii din interes personal, vor să-l întârzie în detrimentul celor care au și ei dreptul la un trai decent și la libertătile date de programul biblic.

Roma este clasată, în mod constant, ca una dintre destinațiile turistice de top din lume, Italia clasându-se într-un top mondial, anterior venirii cornoratului, pe un onorabil loc 5, după Franța, Spania, SUA și China, cu nu mai puțin de 62 de milioane de turiști străini.

Acum, pe timp de pandemie, la o dorință mai veche a ardelencei mele, ne-am pornit spre cele 7 coline (într-o fereastră dintre valurile III și IV). Bineînțeles, vaccinați, cu certificat verde, PLF și punga cu produse farmaceutice pentru liniștirea mentalului înclinat la noi, mioriticii, permanent spre fandaxie.

La aeroport, control sever. Am fost oprit și verificat cu acele benzi pentru droguri. Abia în avion am găsit explicația. Mâncasem, în trenulețul melc de Otopeni, un covrig cu mult mac ! Aterizăm. Cum nu aveam bagaje la cală am ajuns rapid la hotelul din zona uriașei gări Termini de pe colina Viminale (1).

Am rămas cu obiceiul cazării în preajma gării din alte excursii. De acolo, ne deplasam ușor către alte destinații turistice. Mai ales că trenurile prin U.E. merg ceas. Cu autocarul e mai dificil prin noua Uniune Europeană. 
Dar să las divagațiile și să încep scrierea noilor pagini de jurnal paranormal.
Deja, primele două volume au fost publicate ! 688 p., format A4, full color. Să aibă, mai ales cei 4 nepoți (Andrei, Ioana, Ștefania și Ilinca), ce să lectureze. În unele locuri am fost împreună ! Poate și alți amatori de literatură de călătorii !

SPRE ORIGINILE NEAMULUI

 Ziua 1. Cazare. De la hotel - ora 15 → Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei MartiriPiața CavourBasilica Papale di Santa Maria Maggiore Columna lui Traian în Piața VeneziaAltare della PatriaVia Foro TraianoCapitoliuColosseumVia SacraArcul lui ConstantinBasilica di San Clemente → Hotel. Pietonal - cca 5 ore fără muzee.

După duș și binevenitul prânz începem prima raită prin milenara Romă. O mai văzusem în fugă de vreo două ori, dar niciodată cu cazare aici. Cum să nu vezi cetatea Romei în faptul nopții !?!



În apropierea gării, se află austera Piață Republica. 
Intrăm în impresionanta Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri (sec. XVI). A fost proiectată de Michelangelo Buonarroti în interiorul băilor romane ale lui Dioclețian. Multă vreme a fost biserica oficială de stat a Regatului Italia (1870-1946). Aici e mormântul Papei Pius al IV-lea, preot cardinal la 1565.

Ruinile sunt impresionante. 
Am mers și pe lângă linia de 45 m a meridianului care traversează Roma (12 grade și 30'), similară cu cea realizată de Cassini la Bologna în Basilica San Petronio.

În 2010, a fost dezvelită statuia omului divin Galileo Galilei. Mai e și Ceasul lui Bianchini luminat la prânzul solar printr-o găurică practicată în perete.


O luăm pe Via Cavour pentru a vedea mult lăudata Basilica di Santa Maria Maggiore sau Bazilica Majora (sec. V, pe timpul Papei Sixtus III), una dintre cele 4 biserici papale din Roma situată pe vârful colinei Esquilina (2).
Este cea mai importantă din cele 80 de biserici din Roma dedicate Fecioarei Maria. A fost ridicată după un plan apărut în urma unei ninsori paranormale ! Fațada clădirii prezintă o serie de coloane de piatră, cu statui și multe inscripții. Interiorul este uluitor cu multe decorațiuni, fresce și picturi.

Obeliscul (15 m) este din perioada împăratului  Domițian.


De la stația de metrou Cavour sunt câțiva pași până la Basilica San Pietro in Vincoli unde e celebra statuie Moise creația lui Michelangelo

O luăm pe Via Panisperma și alte străduțe și ajungem la Piazza Venezia, una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului, situată în partea de jos a colinei Capitolina (3). Importante artere pleacă de aici, inclusiv Via Fori Imperiali cea care duce la Colosseum.


Coborând scările de pe Via Magnanapoli ai o altă perspectivă asupra Columnei lui Traian, ridicată în anul 113 în cinstea victoriei asupra dacilor (De bello dacico). Este singura cronică vizuală în 124 de scene, inițial color, despre strămoșii noștri daci. Specialiștii au numărat, pe cele 18 blocuri de marmură de Carrara a câte 40 de tone, cca 2500 de figuri umane.


Columna are o înălțime de 29,78 m din totalul de 40 al întregului monument. În 587, în locul statuii lui Traian a fost amplasată statuia Sf. PetruUna din cele 4 copii ale Columnei se află la 
Muzeul Național de Istorie a României. 
În preajmă, se află impresionatul monument Altare della Patria, dedicat regelui Victor Emmanuel, primul rege al Italiei unificate.
























În față, se află statuia din bronz a regelui și multe sculpturi din piatră. Fațada bogat decorată are un șir de coloane ornamentale. La baza monumentului se afla muzeul dedicat unificării Italiei.

Urcăm pe Via dei Forii Imperiali, unde în vizita anterioară am prins 50 grade C, însă adrenalina ne-a ajutat să trecem canicula. Acum e o dulce zi de toamnă ! Nu plecați vara la Roma !, e sfatul ardelencei mele. Confirm !


Ardeleanca îl salută pe Cezar, cel asasinat de Brutus (era să zic Cîțu). Ce ți-i cu politica mioritică, copiată la indigo după cea romană !


















De sus, poți vedea Piețele lui Traian, amplasate pe un versant al colinei Quirinal (4), adevărat mall al timpului său, construit între 107-110 de către arhitectul favorit Apolodor din Damasc sau Teatrul lui Marcello. De pe colina Palatină (5) se vede întreaga zonă, dealul fiind situat la 40 de metri deasupra Forumului Roman


Se văd Palatul Flavian și Templul Cybelei și multe alte ruine impresionante, unele cu mai multe etaje. 
Acum 2000 de ani !

Forumul Roman este situl Romei antice, format din construcțiile centrului vieții publice și politice romane. Piața era situată între colinele Capitolină și Palatină. Este un uriaș muzeu în aer liber ce se poate vedea străbătând Via dei Forii Imperiali cu statuile lui Cezar, Traian ... spre Colosseum. Sau invers, de la Colosseum la Columna lui Traian.

În stânga, Colina Palatină una dintre cele mai vechi zone locuite din Roma (regiunea Tibru). Aici, se presupune, au fost găsiți legendarii Romulus și Remus, fii ai zeului Marte, care au întemeiat Roma în anul 753 î.H.. Romulus își ucide fratele (parcă am citit povestea asta cu alte personaje) și devine primul din cei 7 regi ai Romei. 

Muzeele Capitoline au fost fondate acum 500 de ani, fiind cele mai vechi din lume și sunt găzduite în două palate proiectate de Michelangelo, Bineînțeles că nu poate lipsi Lupoaica etruscă cu Romulus și Remus, azi copii fiind în mai toate marile orașe din fostul imperiu roman.



Colosseumul, unul dintre cele mai renumite repere turistice din lume, cunoscut și sub denumirea de Amfiteatrul Flavian, a fost construit între anii 70-80 d.Hr. Se estimează că ar fi avut o capacitate de 80.000 de spectatori, fiind folosit pentru a organiza jocuri, turnee de gladiatori si alte forme de divertisment. Era frecventată, în mod regulat, de împărații romani. Zona este accesibilă datorită stației de metrou aflată la doi pași.


Din păcate, lipsește forfota din vizitele anterioare, cu mioriticii noștri în cohorte romane sau în grupuri tematice.























În stânga, revedem Arcul lui Constantin, dedicat marelui împărat pentru victoria sa în bătălia de la Podul Milvian. Construit în 315 d.Hr. (21 m înălțime), arcul, cel mai mare din Roma, este printre cele mai vechi structuri din oraș fiind foarte bine conservat. 
Statuile de pe arcadă împreună cu celelalte sculpturi constituie o amalgamare a mai multor teme care se combină pentru a fi urmașilor o altă cronică vizuală a anticilor. Unele prezintă soldați, altele prizonieri și scene de război sau inscripții. Prezența celor 8 statui de daci luate din Forumul Roman și puse nu întâmplător aici, amintește că mulți împărați romani au fost de origine traco-dacică: Regalianus (260-268), strănepotul lui Decebal, Aureolus (268-..., păstor), Galerius (292-311) oltean, un crud prigonitor al creștinilor, care a vrut să schimbe denumirea imperiului în Imperiul dacic. Așa că mai au dreptate și adepții teoriilor science fiction ! Urmează mulți alții, însuși împăratul Constantin cel Mare având origini dacice.


La doi pași e Via Sacra. Trec pe lângă Arcul lui Titus, foarte bine conservat, și urc până la Chiesa di San Sebastiano al Palatino. În dreapta, zeci de ruine pe Colina Palatină și ale Forumului Roman.

Atenție ! Intrarea la Forumul Roman include accesul la muzeele de pe Colina Palatină.

O reclamă șmecheroasă te invită să bei gratis apă chiar din interiorul marelui muzeu în aer liber. Numai că fără bilet de intrare nu ai cum să ajungi la fântână. De-ale reclamelor ! La fel ca multe altele întâlnite care te agasează pe facebook ! Te incită intri pe ele, citești, citești și până la urmă gratuitatea constă doar în a citi textul, produsul costând sume considerabile.

Aproape de Colosseum este Basilica di San Clemente, una dintre bisericile puțin cunoscute din centrul Romei aflată în custodia ordinului dominican. 

Lăcașul original a fost creat în secolul al II-lea, forma actuală fiind finalizată în 1123. Interiorul este spectaculos prin decorațiuni și opere de artă. 

În special, altarul mare și tavanul celei de-a doua bazilici prezintă opere de artă și fresce complicate, dantelate cu ornamente de aur și în diverse culori.

Gata, hai acasă ! Nocturna o lăsăm pe mâine seară ! Coborâm la Termini. E târziu și oboseala de peste zi se resimte ! Pe străduța cu zeci de minihoteluri începuse, însă, viața de noapte. Tipic italiană, deși erau semeni de toate etniile și culorile. Zgomot de sticle, țipete, râsete, vorbit cu voce tare. 


După duș și un pahar cu vin negru ales, din zeci de soiuri, de la supermarketul din subsolul gării, n-am rezistat prea mult privindu-i de la etaj și am dormit buștean. 

Mâine dis-de-dimineață, vom vizita statul Vaticanul !

Vă amintiți de romanele sf, Codul lui da Vinci și Îngeri și demoni, ale imaginativului Dan Brown ? Îi voi călca pe urme. Brrr !






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu