Wikipedia

Rezultatele căutării

marți, 9 februarie 2021

Parcul COZLA - adevăr și manipulare

Parcul COZLA - adevăr și manipulare

 De câteva zile un sondaj al noului primar de la Piatra-Neamț stârnește o adevărată isterie publică locală, alimentată și de o parte a mass mediei locale și naționale. adevărul.ro din 4.02.2021 titrează: Scandal legat de desfiinţarea unui zoo vechi de 117 ani, considerat „lagăr“. EVZ.ro: Grădina Zoologică din Piatra Neamț se închide. Chinul ursoaicei Ina nu se va mai repeta. Mediafax: Primăria orașului Piatra Neamț face sondaj local pentru a afla dacă localinii mai vor grădină zoologică. www.cancan.ro: GRĂDINA ZOOLOGICĂ DIN PIATRA NEAMȚ SE VA DESFIINȚA. CE SPUN LOCUITORII ORAȘULUI ș.a.

Ce scrie tânărul primar liberal, Andrei Carabelea, pe contul său de Facebook: „Îmi doresc să implic fiecare cetăţean în buna dezvoltare şi administrare a oraşului nostru ! Acum câteva săptămâni am văzut cu toţii imagini care ne dezvăluie efectele gratiilor asupra comportamentului ursoaicelor Ina şi Anca. De aceea, vreau să vă consult public cu privire la utilitatea grădinii zoologice din Municipiul Piatra Neamţ.“. Am înțeles că au răspuns la sondaj 3.600 de locuitori (foarte puțini pentru o asemenea problemă de interes comunitar).

În presă și pe facebook sunt aduse tot felul de acuzații: „tun imobiliar”, „interese oculte”, „afaceri necurate” … Ce nu fac unii jurnaliști pentru rating ! Iar cetățenii abia așteaptă să reacționeze nemulțumiți de multe lucruri, care nu sunt legate în mod special de soarta … „grădinii zoologice”.

Chestionarul a avut 3 întrebări. Cea mai importantă se referă la importanța, oportunitatea sau necesitatea „grădinii zoologice” din Parcul Cozla. După prelucrarea datelor reiese că 1.799 de cetățeni, respectiv 50% din cei chestionați, au acordat notă minimă, considerând că acest obiectiv nu este important, oportun sau necesar pentru orașul nostru. Doar 840 de respondenți, respectiv 23,3% din cei chestionați, văd oportun și necesar acest obiectiv.

Firesc, domnul primar apare cu o nouă declarație: „Pentru a pune capăt oricăror speculații legate de acest subiect, așa cum am mai spus și o repet, după desființarea grădinii zoologice spațiul va rămâne într-un mod cât mai autentic pus în valoare. Va fi o reinterpretare modernă a destinației inițiale pe care primarul Nicu Albu, cel mai bun primar al municipiului Piatra Neamț, a oferit-o acestui spațiu. Astfel, vom acorda valoarea istorică cuvenită și meritată acestui parc. Și nici un suflet nu va mai fi chinuit aici. Va fi o expresie a bucuriei și libertății pentru toți cei care îl vor vizita. Pentru a pregăti cum se cuvine acest proiect vom apela la studenți arhitecți dispuși să ofere comunității noastre o mostră din creativitatea și imaginația lor. Vreau să asigur pe fiecare pietrean în parte că domeniul public va rămâne intact, doar valoarea istorică a acestuia va crește.

În mod normal, în urma rezultatului sondajului și a declarațiilor făcute după finalizarea sondajului toată discuția ar fi trebuit să înceteze. Însă Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ face o declarație incendiară: „Parcul Zoo nu poate şi nu trebuie să fie desfiinţat, el este un reper local, un element identitar şi unul din puţinele locuri în care copiii din judeţul Neamt pot admira animale deosebite. Noi avem intenţia să clasăm obiectivul în Lista Monumentelor Istorice, chiar am avut sugestii şi de la Institutul Naţional al Patrimoniului. De aceea, o declar în mod public, că nu vom fi de acord cu desfiinţarea lui şi nu vom da aviz favorabil pentru asta. Cred că mai potrivit ar fi să gândiţi o variantă de investiţii pentru reabilitarea şi punerea în valoare mai bună a Parcului Zoo. Am sperat că noua abordare a conducerii Primăriei Piatra Neamţ să vizeze cu precădere protejarea şi promovarea valorilor locale (puţinele care au mai rămas) şi nu distrugerea lor.“.

Constatăm două lucruri. 1. Mulți locuitori nu știu ce înseamnă o grădină zoologică. Standardele Uniunii Europene în această privință sunt la un nivel mult peste ceea ce impropriu se numește „grădina zoologică” la Piatra-Neamț. Nu poți folosi sintagma „grădină zoologică” pentru amenajarea pompieristică de la poalele parcului. 2. Declarația dnei Josanu, de 6 ani director peste Cultura nemțeană, are mari lacune privind dezvoltarea parcului, deși sunt cel puțin 5 cărți în care sunt pagini elocvente despre minunatul loc de recreere pentru pietreni și turiști.

Parcul amenajat la inițiativa celui mai bun primar pietrean al tuturor timpurilor, liberalul Nicu N. Albu, nu a avut niciodată destinația de grădină zoologică.

 E adevărat, există cușca și, temporar, a existat și ursul Vasile (e o poveste întreagă cu bietul urs), dar nu poate fi vorba, la poalele parcului, de o grădină zoologică. Doar în timpul comunismului s-a închipuit acea menajerie de animale sălbatice chinuite. Repet, acolo nu e locul potrivit, deoarece o grădină zoologică, conform normelor europene are cu totul și cu totul alte standarde. Se pare că foști edili postdecembriști ai orașului au ignorat faptul că suntem, totuși, în Uniunea Europeană de aproape 3 cincinale !

Scurtă istorie. „Lucrările de pe versantul vestic al Cozlei, prăbuşit în urma ploilor diluviene de la sfârşit de secol XIX (cum se repetă istoria ?!),  au durat mai mulţi ani. La 15 august 1904, are loc deschiderea oficială a parcului pentru public. Brazii şi pinii (peste  57.000  de  puieţi)  au  fost  aduşi, în  semn  de omagiu, din preajma Castelului Peleş.


De reţinut ! Nicu N. Albu a refuzat categoric propunerea ca parcul să-i poarte numele. Abia în  1921, parcul a primit numele său la intrarea de pe Str. Ştefan cel Mare. La trecerea în nefiinţă, Nicu N. Albu, care fusese prefect, primar, deputat şi senator, era un cetăţean onorabil, fără o avere deosebită. Timpuri trecute, cu oameni deosebiţi ! Bustul lui  Nicu Albu a fost dezvelit (30.09.1923) în prezenţa unor  vip-uri naţionale. Însuşi, marele om politic Ionel I. C. Brătianu, a ţinut aici un emoţionant discurs.

Clădirile şi alte  amenajări, înmulţite în timp, prin diverse locuri ale parcului, dau farmec deosebit oazei de linişte, odihnă sau petrecere a timpului. Eram în ton cu Europa, concomitent cu păstrarea tradiţiilor. Bărbaţii apreciau cochetul Pavilion central cu teatru de vară şi cazinou sau Bufetul de jos (1926), unde berea Zimca era rece şi bună. Din cauze necunoscute, pavilionul a fost devastat de flăcări la 11 iunie 1924. Pe acelaşi loc, s-au ridicat, mai târziu, actualele Colibe ale Haiducilor. /.../  În duminicile estivale, parcul răsuna de acordurile muzicii de fanfară. Membrii formaţiei stăteau în elegantul pavilion special destinat, fiind admiraţi şi pentru frumoasele lor uniforme.

  Oprirea la Rond este primul popas binevenit. De aici, oraşul se vede perfect indiferent de anotimp, cu excepţia rarelor zile când ceaţa învăluie totul de parcă eşti pe altă lume. O lume à la Calistrat Hogaş. Urmează atacarea aleii spre Cercul Gospodinelor, de pe pe platoul mijlociu al Cozlei. Amplasat cu deschiderea spre oraş şi munţi, Cercul Gospodinelor, odinioară celebru prin concursurile de dulceţuri din perioada interbelică, a fost numit ca atare la 28 iunie 1926, din iniţiativa Eugeniei Popovici (8 iunie 1884-1965).

De Ziua Parcului Cozla, 15 august, marcată cu fast la a 95-a aniversare (1999), un adevărat pelerinaj are loc pe Fuji-Yama locală. La Sf. Marie Mare, pietrenii îşi iau rămas bun de la zilele toride ale lui cuptor, aşteptând toamna cu roadele bogate !

Acum, vizitarea Cozlei este uşurată de  eleganta telegondolă, care oferă, pe lângă comoditate, imagini greu de uitat ale municipiului Piatra-Neamţ. Asta nu ne împiedică să rămânem pe veci adepţii urcuşului per pedes pe aleile şerpuite ale parcului. Sau să ajungi pe potecile cunoscute doar de iniţiaţi şi de iubitorii de drumeţii montane la căldările celui fără nume. Măcar la revenirea în oraş, coborâţi pe jos ! Nu o să regretaţi.(citate din albumul Piatra-Neamț, odinioară oraș european, pe care l-am publicat în 2014 și albumul La pas prin Piatra-Neamț din 2011).

Iată de ce consider îndreptățit și corect demersul actualului primar. O grădină zoologică la standardele actuale e greu de realizat și întreținut. Mergeți la Sibiu să vedeți un asemenea loc. Nu o recomand nici pe cea bucureșteană deoarece seamănă cu un ghetou pentru bietele animale. Ursoaicele Ina şi Anca, precum și alte animale de talie mare trebuie readaptate la mediul lor natural. Există centre specializate în țară exact în acest sens.

Se vrea grădină zoologică la Neamț, locul ideal este lângă rezervația de zimbri !

 S-auzim numai de bine ! 


 

prof.  Sergiu Găbureac 

   https://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3 

   http://blogulluigabu.blogspot.ro/

   gsm_as@yahoo.com

   Tel.  0771 631.065 

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu