Wikipedia

Rezultatele căutării

duminică, 14 februarie 2021

PROMISIUNEA, PROGRAMUL și BUGETUL

 
PROMISIUNEA, PROGRAMUL și BUGETUL
 
Din conversațiile cu sutele, dacă nu miile de prieteni de pe rețelele sociale sau pe eMail, constat dezamăgirea multor alegători. Nu am dovada că au fost la vot, dar să aplic prezumția de nevinovăție. Așa e correct ! Să-i cred pe toți cei care își expirmă liber părerea că și-au exercitat cel mai mare drept într-o democrație. De a-și alege conducătorii nației. Din păcate, la români, ca la orice nație din lumea a treia se manifestă mari carențe în domeniul educației primare (7 ani de acasă) și generale (minimum 8 clase), importanța votului nefiind conștientizată pe deplin. Mulți preferă să stea pe marginea șanțului să spargă semințe și să cârcotească continuu.
Principala dezamăgire, este generată de marea diferență între promisiunile electorale și programul de guvernare. O dezamăgire absolut de înțeles, dar nu și întodeauna justificată. De ce ? Deoarece, cei mai mulți văd lucrurile la suprafață, realitatea fiind mult mai complexă.
Să o luăm pas cu pas. Programul electoral al unui partid este conceput pentru situația în care el va câștiga alegerile parlamentare cu 51%. Bineînțeles, e cazul partidelor serioase. Din păcate, după 1990 prin Frontul Salvării Naționale, nu am avut parte de un astfel de partid. Mai mult, cele care au câștigat majoritatea în Parlament (FSN-PDSR-PSD-PD-L&aliații de carton) s-au dovedit a fi constituite din ciolănari și multe cadre din defunctul PCR din liniile 2, 3, 4 ….
A nu se înțelege că toate cadrele comuniste au fost de slabă calitate, însă cele bine pregătite au făcut pasul în spate după Marea Contrarevoluție (sute și sute de uciși și mii de răniți de gorilele lui Iliescu) văzând cum a fost înăbușită Revoluția Română (14-22 decembrie 1989) și drumul pe care au luat-o feseniștii.
Pe măsură ce aceștia au tot devalizat țara la drumul mare, programele lor electorale au devenit tot mai polpuliste, pe care mulți alegători nu le-au putut înțelege adevărată față. De dragul pungii cu făină și a fosolei cu ciolan au tot votat FSN, ultimii ani ai Republicii Feseniste fiind de prăbușire totală. 
Decăderea sistemelor de bază ale societății, educațional și sanitar, și-au arătat din plin efectele. Virusul imoralității a distrus zi de zi fibra morală a nației. Începând cu 1974, învățământul românesc cunoaște tulburări ireversibile. Milioane se absolvenți ai primelor 4 clase sunt trecute într-un iureș (două sesiuni de examene formale) la calitatea de absolvenți a 8 clase. Parcă revenisem în anii 50 când un analfabet fidel PMR devenea membru al CC, profesor universitar sau membru al Academiei Române (sic!), stare de fapt continuată și în Republica Fesenistă !   
Să ne amintim că în iulie 1982, a fost lansat la şedinţa Comitetului Politic Executiv al PCR Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei. A urmat o perioadă de austeritate dură, de care, stupoare, mulți români nu și-o mai amintesc, mulți facând confuzii cu regimul din perioada primului ministru Ion Gheorghe Maurer (1960-1974). Nici acela prea grozav, însă diferența este uriașă față de neroziile făcute de analfabetul Ceaușescu prin programul său dintre 1975 și 1990. Un program plin de populisme. Unde s-a ajuns, s-a văzut !
Să fie clar ! Decăderea economică și socială a României a început la sfârșitul anilor 70. Efectele Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei impus de Ceaușescu sunt trăite din plin de populația României după 1990. Sistemul sanitar lăsat în paragină nu mai face față asaltului bolnavilor tot mai numeroși ca urmare a „alimentației științifice”.   
Dar, să ne întoarcem la ultimii ani ai Republicii Feseniste. În rezerva de cadre a PSD apar la suprafață indivizi fără nicio urmă de moralitate, asemănători cu cei din perioada proletcultistă (1945-1960). Învățământul aflat în metastază produce mii de cadre feseniste la universități fantomă cu doctorate plagiate în serie. Lipsită de scrupule, noua gașca Dragnea reușește să dea peste cap România la toate capitolele. Văzând eșecul iminent pe toate liniile, PSDragnea lansează în 2016 un program electoral superpopulist, Ceaușescu fiind mic copil.
Continuă creșterea salariilor și pensiilor fără a exista sustenabilitate economică, acordarea a tot felul de pensii speciale, de fapt mituire pe față a diferitelor segmente de putere din România, și beneficii de tot felul acordate bugetarilor crează două mari curente de opinie în societatea românească. Unii înghit gălușca neavând cum să înțeleagă tărășenia. Alții sunt conștienți de dezastrul spre care se îndreaptă țara prin împrumuturile tot mai mari pentru a acoperi pomenile statale. Rămân, însă, și foarte mulți nepăsători !
Ca să se salveze, pesediștii pasează guvernarea către Opoziție la 4 noiembrie 2019. Au mai făcut șmecheria asta în cei 30 de ani. Sincer, mă așteptatam ca toate partidele de Dreapta să se unească și să preia guvernarea. Însă, stupoare, doar Partidul Național Liberal își asumă responsabilitatea, celelalte preferând să stea la intersecție. Se bazau pe erodarea rapidă a PNL, în situația economică dezastruoasă dată, ca să cîștige cât mai mult voturi la alegerile care urmau.
Cum nu era suficientă criza economică, apare pe scenă și Cornoratul, alias SARS COV 2, care bagă planeta în cea mai gravă pandemie din ultimul secol. Gestionarea pandemiei a dat peste cap și sistemele sanitare cele mai performante din statele civilizate ale lumii, darmite pe cel de la noi, țară cu puternice reminiscențe de lumea a treia. 
PNL nu a abandonat guvernarea, cum se așteptau mulți analiști politici, și, de bine de rău, a reușit să reducă semnificativ efectele crizelor care se prefigurau. Măsurile nepopulare luate pentru stoparea pandemiei au determinat și nemulțumiri, abil exploatate electoral de PSD, dar și de „pretinii” de pe Dreapta. Ele s-au concretizat în rezultatele cunoscute la alegerile din decembrie 2020.
Printr-o slabă participare la vot, niciun partid nu a câștigat alegerile parlamentare.
Neexistând o majoritate parlamentară asigurată de un singur partid, PNL a fost nevoit să intre într-o coaliție. Programul său electoral, făcut în viziunea câștigării majorității parlamentare, nu mai are cum să fie respectat. În urma negocierilor cu ceilalți membri ai coaliției, funcție și de procentelor obținute, în program de guvernare sunt incluse doar acele promisiuni care sunt acceptate.
Nemulțumirile exprimate public demonstrează că nu s-a ajuns la o deplină maturitate a electoratului. Dovadă, neprezentarea masivă la vot, neprezentare exploată de unii în favoarea lor. Fals ! Vii la vot mai ales dacă ești nemlțumit și anulezi buletinul de vot. Abia atunci ar fi fost un semnal dat clasei politice.
Populismele din programul electoral al PSD fiind atât de gogonate au dus la sfârșitul Republicii Feseniste. O surpriză a fost pentru mulți scorul obținut de coaliția de partide din AUR. Lelea Safta îmi spune că e doar un balon de săpun ! Au mai fost partide extremiste și vor mai fi. Întodeauna apar în momente de criză. Să ne amintim de cel al „tribunului” din Carpați absorbit în final de ... PSD !
Așadar, promisiunile electorale ale partidelor actualei coaliții nu aveau cum să fie prinse toate în programul de guvernare, deoarece fiecare partid are interesele sale. Negocierile au fost extrem de dure. Până la urmă, la presiunile de la Cotroceni s-a făcut guvernul pe care îl cunoaștem. Despre realizările sale mă voi pronunța peste tradiționala sută de zile de guvernare. Acum, doar Opoziția cârcotește și acei jurnaliști care se fac că nu înțeleg derapajele inerente ale unor miniștri / secretari de stat care se acomodează mai greu cu fotoliul asigurat de către partid. În unii s-au pus mari speranțe, dar de la teorie la practică e cale lungă. Vom vedea !
Acum, sunt în dezbatere publică Bugetul de stat și Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat pe 2021. Le găsiți aici:
 Iată câteva elemente definitorii din BUGETUL DE STAT:

- sunt preconizate venituri de 174,102 miliarde de lei, iar la cheltuieli 318,456 miliarde de lei cu un deficit de 87,350 miliarde de lei (7,16% din PIB); în următorii trei ani se vrea o reducere a deficitului bugetar la 5,84% din PIB în 2022, 4,37% din PIB în 2023 și 2,89% din PIB în 2024.
- este cel mai mare buget pentru investiții din istoria României - 5,5% din PIB (61,429 miliarde de lei);
- bugetul este configurat pe o creștere economică de 4,3%, bazată pe cererea internă. estimîndu-se o îmbunătățire a activității economice în toate sectoarele;
- inflația media anuală a inflației este estimată la 2,4%;
- numărul șomerilor este estimat la 310.000 persoane;
- salariul mediu net lunar este estimat la 3.323 lei;
 
BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE DE STAT:
 - venituri - 90,079 miliarde de lei; doar 81,3% se estimează a fi încasate din contribuţii de asigurări; 0,1% din venituri nefiscale şi 18,6% din subvenţii de la bugetul de stat;
- termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este - 25 mai 2021;
-  cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sunt estimate la 90,220 miliarde de lei, din care 90,079 miliarde de lei pentru sistemul public de pensii (99,8%) şi 140,395 milioane de lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale (0,2%).
- fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public de pensii pentru anul 2021 sunt în sumă de 87,472 miliarde de lei, respectiv 7,83% din PIB. Bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul 2021 cu un excedent în sumă de 142,930 milioane de lei aferent sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
- veniturile totale ale bugetului asigurărilor pentru şomaj au fost estimate la 4,678 miliarde de lei;
- din totalul veniturilor bugetare, 3,375 miliarde de lei sunt aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj (72,1%) şi 1,303 miliarde de lei aferente fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale (27,9%).
 Concluzie. În funcție de bugetele aprobate de parlament se vor aplica și măsurile prevăzute în programul de guvernare și nu promisiunile căzute la negocieri. Dacă se vota majoritar un singur partid atunci pretențiile alegătorilor ar fi fost justificate.
Oricum, nu se pot rezolva toate problemele peste noapte cum vor neștiutorii patriei, care au răbdat incredibil 30 de ani regim fesenist. iar acum au devenit extrem de vocali.
Cine știe ceva carte înțelege și nu mai poate fi manipulat, cine nu înțelege va apleca urechea la unii și la alții. Sirene sunt multe, conduse șmecherește de lideri sindicali feseniști cu experiență bogată acumulată în deceniile postdecembriste.
Nu va fi deloc ușor anul acesta, însă avem speranța de a ieși cu bine la liman. Vom vedea !
 
ULTIMA ORĂ
 Atențiune ! 
注意力!Attention ! Figyelem ! Beachtung ! Внимание !

Mesaj de la Lelea Safta: A început Anul Bivolului ! La muncă, nu la pomeni și cerșeală continuă ! Așa fac chinezii și nu doar ei. Uitați-vă la cei din mediul privat din România cum tac și fac. Ei duc greul țării, nu cei cu tot felul de sporuri, pensii care de care mai speciale și tot felul de beneficii ! 
Ce să mai comentez ?
S-auzim numai de bine ! 

 

prof.  Sergiu Găbureac 

   https://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3 

   http://blogulluigabu.blogspot.ro/

   gsm_as@yahoo.com

   Tel.  0771 631.065 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu