Wikipedia

Rezultatele căutării

sâmbătă, 4 iulie 2020

RECLĂDIM ROMANIA ?




RECLĂDIM ROMANIA ?

Eram adolescent când a început în România „democrat-populară” aplicarea programului de dezvoltare economică 1960-1974. 
Uniunea Sovietică fusese convinsă, în 1958, să-și retragă trupele de ocupație. Se simțea tot mai mult un entuziasm în viața românească care cunoscuse anii grei ai exterminării a sute de mii de români, dirijată de consilierii sovietici și coordonată de Ana Paker, omul de încredere al Kremlinului. Mulți români aveau încă rude în închisori și lagăre de muncă. Alții sperau să se întoarcă cei duși în războiul contra bolșevismului peste Nistru și căzuți prizonieri. Se mai întâmpla câte o minune ici-colo. Încet-încet consilierii sovietici părăseau România, apoi s-au desființat sovromurile prin care s-au jefuit ani la rând bunurile țării.
Programul a fost conceput pe o perioadă de 15 ani de o echipă profesioniști formați în timpul regatului. El avea la bază finanțarea asigurată prin împrumuturi de la țări din Occident. Prea puțin se vorbește despre aceste lucruri. O primă etapă a aplicării programului fost sărbătorită în 1964 când s-a inaugurat, complexul expozițional, numit astăzi ROMEXPO, făcut după modelul celui din Brno. Atunci a fost organizată o grandioasă expoziție a realizărilor economiei naționale. Pavilionul central (diametrul cupolei de 93 m, diametrul constructiei 125 m, înălțime 42 m, suprafața desfasurată cca 19 000 m), amplasat pe fostul teren al Hipodromului de aproximativ 100 ha, este funcțional și în prezent.

Au fost organizate excursii cu elevi, studenți și oameni ai muncii din toate colțurile țării. Ceea ce am văzut atunci mi-a lăsat convingerea că suntem în stare să evoluăm tot mai mult. Mai ales că în același an fusese dată Declarația din Aprilie, testamentul politic al lui Gheorghiu-Dej, prin care România a respins oficial „planul Valeev” prin care s-ar fi creat „complexul economic agricol interstatal” (Basarabia, sudul Ucrainei, sud-estul României şi nordul Bulgariei). De fapt, atunci a fost dat semnalul începerii desprinderii României de pe orbita Uniunii Sovietice. Un an mai târziu, în mod cu totul suspect Gheorghiu-Dej moare, fiind înlocuit cu Nicolae Ceaușescu, deși alt nomenclarurist era în cărți.

Programul de dezvoltare economică a României își continuă cursul, odată cu apropierea față de țările civilizate ale lumii. Între anii 1965-1971, Ceaușescu nemanifestându-și tendințele dictatoriale, neieșind din cuvântul vechii gărzi. Aplicarea programului economic a fost coordonată de primul ministru Ion Gheorghe Maurer de la început până la sfârșit. Apoi a venit programul de dezvoltare catastrofal al lui Ceaușescu iar Ion Gheorghe Maurer și alți politruci ai PCR se retrag nedorind să fie asociat cu acesta.
Ce a urmat se știe. România decade economic și moral tot mai mult. Vine anul destructurării lagărului comunist, dar criza continuă, prin preluarea în forță a Puterii de către urmașii sistemului totalitar și a ciolănarilor de tip nou. Are loc contrarevoluția, 9 mineriade, alegeri trucate, manipulari non stop ! Sute de crime, nici astăzi sancționate în vreun fel. Tot felul de temporizări !
În ciuda creșterii PIB, România nu reușește să iasă în acești 30 de ani de pe ultimele două locuri în cadrul Uniunii Europene, unde suntem cu greu acceptați în 2007. Sistemele de bază ale evoluției unei societăți, educațional și sanitar, sunt date peste cap, decăderea morală fiind tot mai accentuată iar sistemele de tip mafiot controlează tot mai mult județele. 
La sfârșitul anului 2019, se prefigurează intrarea într-o criză economică profundă. Răspunderea guvernamentală este pasată, subtil, Partidului Național Liberal, la Putere rămânând, de fapt, tot FSN, prin PSD și aliații ALDE+UDMR. A fost un truc, pe care Frontul „Salvării” Naționale l-a mai practicat în cei 30 de ani postdecembriști.
Partidului Național Liberal își asumă responsabilitatea guvernării și reușește să îndeplinească în mai puțin de două luni obiective aproape imposibile: elaborarea bugetului și, mai ales, achitarea datoriilor de miliarde către factorii economici din țară generatori de venituri la bugetul statului, pasate premeditat de Guvernul Dăncilă pentru anul următor. S-a propus organizarea alegerilor anticipate, dar PSD&aliații s-au opus vehement știind care va fi rezultatul.
Anul 2020 este anul pandemiei SARS COVID-2 despre care, cum s-a dovedit, nicio țară nu a fost pregătită. Unele au luat-o chiar în ușor, după care întreaga planetă a constat că nu e de glumit. Măsurile luate de Guvernul Orban sunt știute fiind recunoscute rezultatele bune. Ca de obicei, mai mult în străinătate decât în interiorul țării, unde goarnele pesediste au fabricat sute de fake news-uri (informații false).
Cele 50 de măsuri economice luate de liberali pe timpul pandemiei și-au dovedit eficiența, ceea ce i-a făcut pe pesediști și amicii să dea în turbare.  
Atacurile furibunde ale Puterii (sic!) s-au manifestat non stop de la impunerea unor legi populiste aberante în Parlament, la atacuri fățișe de negare a existenței virusului ucigaș. Prin Curtea Constituțională a României (?) și Avocatul Poporului (?), PSD și aliații reușesc să blocheze multe decizii ale Guvernului Orban, amenințând tot timpul cu preluarea guvernării.
Gogoriță care nu s-a realizat, fiind conștienți că nu aveau cum să-și aplice programul de guvernare PSD&ALDE asumat în 2016 și tot modificat an de an.
Doar gargară și scandal politic ! Astfel, atacurile asupra Guvernului Orban au ajuns la un limbaj de mahala și minciuni sfruntate ! 
După ieșirea din starea de urgență, s-a pus, tot mai acut, problema relansării economiei. În recenta ședință, Guvernul a fost aprobat Planul național de investiții și relansare economică a României, prezentat oficial la Clubul Diplomaților printr-o ceremonie la care au participat numeroși invitați, specialiști și reprezentanți ai ambasadelor în România, în prezența președintelui Klaus-Werner Iohannis.
Este vorba de un program de dezvoltare economică ce urmează a fi aplicat în perioada 2021-2030. Se împlinește astfel un sfat dat de marele economist Anghel Rugină la începutul anilor '90. Da, cine să-l asculte, Frontul „Salvării” Naționale fiind ocupat cu devalizarea țării ?!? 
Programul conține o parte consistentă de granturi, adică fonduri nerambursabile, pe care guvernul le va acorda grație finanțărilor primite de la Comisia Europeană - cca 35 miliarde de euro. La acestea se vor adăuga și împrumuturi, garanții de stat și aportul investitorilor. Dar, despre conținutul programului, vom discuta o vară întreagă.
Tot mai mulți români sunt conștienți că doar investițiile mai pot salva România. Ministrul finanțelor a anunțat că 16,1 miliarde lei au fost alocați investițiilor în primele 6 luni din 2020. Este cea mai mare sumă acordată investițiilor în ultimii 10 ani în România. Sunt fapte, nu vorbe ! Tot el a declarat: „În iunie 2020, deşi ne-am împrumutat mult mai mult pentru a finanţa cheltuieli mai mari şi pentru că am avut venituri mai mici la buget, cheltuielile cu dobânzile în iunie 2020 sunt mai mici decât erau anul trecut în iunie.”
De ce ne împrumutăm înțeleg, de asemnea, tot mai mult români ! Să acopere găurile lăsate de inconștienții de la PSD&ALDE. Ca să nu zic altfel !
România are nevoie de investiții ca de aer ! Numai așa se poate asigura creșterea salariilor și a pensiilor. Numai așa România poate trece, de pe ultimul loc - 28, pe locul său normal în Uniunea Europeană. Locul 7.
Se nasc multe întrebări. Enumăr doar trei:
- Vrea poporul român să se implice cu toate energiile sale pozitive la implementarea unui asemenea proiect sau va prefera tot micul și berea ?
- Avem forța de muncă necesară pentru a pune în aplicare un asemenea program de relansare economică ?
- Cum scăpăm de hoții români și străini care vor vrea, ca de obicei, să-și bage în propriile buzunare cât mai mulți bani din aceste investiții ?
Deocamdată avem de cheltuit 3,125 miliarde de euro, acordați de Uniunea Europeană. „Condiția de accesare a acestor fonduri europene de 3,125 miliarde de euro e să încheiem contractele de finanțare până la 31 decembrie 2020. Banii pot fi cheltuiți apoi până la finalul anului 2023.”, a declarat ministrul Marcel Boloș. Mediul privat are un rol decisiv în atragerea acestor bani. 
Personal cred în inteligența multor români. Așa cum cred și în abilitățile patrihoților țării. Nici ei puțini !
Dacă nu vom lăsa cârcotelile la o parte, niciodată nu se va mai face ceva în România ! În ultimii 7 ani, ca să nu mai vorbim de ceilalți 19, PSD nu a reușit să-și aplice programele economice. 
Oare chiar nu putem accepta o Putere liberală (Parlament-Guvern) timp de 4 ani să ne convingem ce poate ? Vom vedea la apropiatele alegeri !

S-auzim numai de bine !



Sergiu-Marian Găbureac
gsm_as@yahoo.com
Tel.  0771 631.065 


Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu