Wikipedia

Rezultatele căutării

joi, 23 iulie 2020

DUMNEZEU NE-A PUS ÎN TRAISTĂ




DUMNEZEU NE-A PUS ÎN TRAISTĂ

O nouă oportunitate uriașă pentru România ! 
A câta oară în ultimii 30 de ani ?
Pe toate le-am ratat. Unele în mod premeditat cu „Nu ne vindem țara !”,  altele din incapacitatea creierelor alese să gândească pentru interesul țării.
Am avut doar gargaragii și temporizatori ! Președinți, parlamentari, miniștri, primari, consilieri, tot felul de ciolănari prin instituțiile statului.
Dumnezeu ne-a pus în traistă e vorba străveche, pe care prof. univ. Mircea Coșea a folosit-o la auzul declarației președintelui Iohannis la încheierea celor 4 zile și patru nopți de negocieri la Consiliul European: „Am obținut pentru România o sumă impresionantă de 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene.” în urma încheierii acordului privind pachetul de redresare economică la nivel european.
Și lelea Safta admiră exprimarea plastică e redutabilului economist, amintindu-mi lungul șir de ratări ale parlamentarilor și guvernanților noștri de-a lungul celor 6 cincinale. Ca să nu mai vorbim de furăciunile practicate de marea majoritate a aleșilor noștri. Naționali și locali. Sute de miliarde, alții vorbesc de mii de euro care au dispărut prin escrocherii arhicunoscute și rareori pedepsite de Justiția Română. Mituită cu pensii speciale.
Teama exprimată de a nu avea nici de data asta capacitatea de a atrage aceste fonduri e pe deplin justificată. Deja, mulți își freacă fericiți mâinile. Mai ales că toate țările U.E. trebuie să îndeplinească câteva condiții pentru a primi finanțarea de la U.E. 
La noi e vorba de a face reformele promise de ani și ani.
Altfel, un stat membru va putea cere Consiliului European să blocheze plățile către un alt stat membru dacă acesta din urmă nu-și respectă angajamentele de reformă aprobate în prealabil de Comisia Europeană.
Așadar, România are alocate 79,9 miliarde de euro de la UE în urma negocierilor din Consiliul European și a algoritmului după care s-au făcut alocările. 33,5 miliarde de euro vin prim mecanismul NextGenerationEU, dedicat refacerii economiei continentului după criza Covid-19.
Pentru a accesa aceste fonduri, România trebuie să prezinte un plan de reforme structurale și investiții respectând recomandările formulate de Comisia Europeană. Comisia Europeană cere câteva reforme în sectoare-cheie: „ - Reforma bugetar-fiscală care să reducă deficitul bugetar
- Să se consolideze sistemul de sănătate
- Să se consolideze competențele și învățarea digitală și să asigure accesul egal la educație
- Să fie atenuat impactul crizei asupra ocupării forței de muncă prin dezvoltarea unor formule flexibile de lucru și a unor măsuri de activare
- Să se asigure sprijin sub formă de lichidități pentru economie, de care să beneficieze întreprinderile și gospodăriile, în special întreprinderile mici și mijlocii și lucrătorii independenți
- Să avanseze finanțarea proiectelor de investiții publice mature și să promoveze investițiile private pentru a favoriza redresarea economică
- Să se direcționeze cu prioritate investițiile către tranziția ecologică și digitală, în special către transportul durabil, infrastructura de servicii digitale, producția și utilizarea energiei în mod nepoluant și eficient, precum și către infrastructura de mediu, inclusiv în regiunile miniere
- Să se îmbunătățească eficacitatea și calitatea administrației publice, precum și previzibilitatea procesului decizional.”
Sunt, de fapt, lucruri pe care și mulți specialiști români le cer de mulți ani.
În acest sens, pentru a putea beneficia de fondurile din NextGenerationEU, fiecare stat membru va înainta un plan național de redresare pentru perioada 2021-2023. Planul este evaluat de Comisia Europeană în termen de două luni de la depunere iar Consiliul UE aprobă evaluarea planului pentru fiecare țară, cu majoritate calificată (minimum 15 din cele 27 de state membre, cu minim 65% din populația totală a UE) în maximum 4 săptămâni.
E suficient ca unul sau mai multe state membre să sesizeze că există abateri grave de la îndeplinirea obiectivelor asumate și pot cere președintelui Consiliului European să supună chestiunea atenției următorului Consiliu European, care va bloca plățile către statul reclamat.
În concluzie, România va primi în total 79,9 miliarde euro prin Bugetul multianual pe 7 ani și Fondul de relansare numit Next Generation EU):
- 46,3 miliarde euro sunt fonduri nerambursabile din Bugetul multianual al UE pentru perioada 2021- 2027
- 33,5 miliarde euro din fondul pentru relansare economică fondul pentru relansare economică NextGenerationEU. Din aceștiagranturi nerambursabile vor fi 16,8 miliarde de euro, iar împrumuturile rambursabile vor fi de 16,7 miliarde euro
Avantajul împrumuturilor este uriaș, dobânda fiind în jur de 1%.
Unii specialiști vorbesc chiar de o dobândă și mai mică, deoarece împrumutul s-a făcut, pentru prima dată în istorie, de către Uniunea Europeană pentru toate țările membre.
Se știe că la nivel național, Guvernul Orban a creionat, deja, marile obiective în care se vor investii banii ! 

Investițiile sunt baza evoluției României. Iată, deja, un prim document pus de Ministerul Transporturilor în dezbatere publică. Detalii aici:
Rămâne ca Partidul Național Liberal obțină victoria în alegerile din toamnă ca să poată continua aplicarea măsurilor de revenire la normal.
Cu Frontul Salvării Naționale (PSD&PD-L și alte clone), ne-am lămurit definitiv. Ultima garnitură de politruci aruncată pe piață la ultimele alegeri a dat cel mai tare cu oiștea-n gard. În afară de promisiuni populiste și înglodarea țării în datorii, PSD&aliații nu a realizat nimic sustenabil.
Republica fesenistă nu a jucat decât rolul de frână în evoluția țării. Timp de 30 de ani interesele personale ale ciumei roșii au fost cele care au primat în fața intereselor generale ale țării. Beneficii peste beneficii, pensii speciale, furăciuni la drumul mare, sub acoperirea legilor făcute premeditate strâmb.
Aceste planuri de relansare economică vor fi obligatorii și la nivelul fiecărei unități teritoriale (județ, municipiu, oraș, comună). Acum se va vedea inteligența aleșilor locali (consilieri și primari) în crearea proiectelor fezabile necesare comunităților, care să ducă la apariția unor noi locuri de muncă și aplicarea reformelor necesare. Vom vedea cât de curând, cu ce propuneri de candidați vine fiecare partid în comunitățile locale și la județe și mai ales care sunt proiectele concrete ale candidaților. Cu ce consilieri care să le conceapă și să le propună și cu ce primari care să le pună în aplicare. Sunt aceștia oameni gospodari, specialiști sau tot ciolănari ca și până acum, care au promis și, cu mici excepții, s-au dovedit a fi doar cațavenci ca-n Las Fierbinți sau ca în celebra scrisoare pierdută a lui nenea Iancu  „Două la primărie, două la prefectură, /.../, curat murdar, coane Fănică." Hoți și gargaragii. Despre celelalte „calități” s-a tot discutat de-a lungul timpului. 
Prinși cu mâța-n sac, doar Justiția nu-i vede !
Fără reformă administrativă și o nouă Constituție slabă nădejde de o evoluție normală, cum propune președintele României, care s-a dovedit de atâtea ori a fi mai român decât mulți alți aleși. 
Văd că alde Tăriceanu, un guzgan de joasă speță, deja sare la gâtul prezidentului cu inepții cât casa ! Vor mai fi, cu siguranță, și alții care așteaptă la cotitură și să bage tot felul de strâmbe. Cum le este năravul !
Pe masa alegătorilor se află un tort uriaș pe care, doar de noi depinde ce fel de lumânări vom pune la sfârșit: de aniversare sau de comemorare, cum am tot pus până acum ? Alegerile din toamnă devin cruciale pentru viitorul țării !
Cum ne-am așternut votul în urnă așa am și dormit în ultimii 30 de ani.
Degeaba am tot cântat din toți rărunchii Deșteaptă-te, române !
Acum avem o nouă șansă uriașă ! O vom rata și pe asta ?
S-auzim numai de bine !



Sergiu-Marian Găbureac
gsm_as@yahoo.com
Tel.  0771 631.065 


Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună !




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu