Wikipedia

Rezultatele căutării

vineri, 20 martie 2020

SUNTEM și VOM FI !…


SUNTEM și VOM FI !…

Am afirmat, în notele de călătorii prin astă lume, că îmi place mai mult sudul decât nordul Europei. Menționam la argumente exuberanța și optimismul acestor popoare, deși ele au fost lovite, periodic, de pandemii. 
Să nu uităm că spaniolii au dus variola în Lumea Nouă. Americile găzduiau pe atunci peste 100 de milioane de oameni. Ei bine, variola a redus numărul până la 5-10 milioane. Deşi, prin 1796, a fost creat un vaccin, epidemia a continuat să se răspândească. Chiar în 1967, virusul variolei a ucis 2 milioane de oameni ! După aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a depus eforturi uriașe pentru a eradica virusul prin vaccinarea în masă, în 1977 fiind ultimul caz de variolă.
Zilele astea s-a amintit de gripa spaniolă din 1918. Într-un an virusul a dispărut, dar a luat cu el între 50 şi 100 de milioane de vieţi, fiind probabil cea mai gravă pandemie din istoria umanităţii. 
De câțiva ani buni tot vorbim, în sfera politică, de ciuma roșie. Ei, bine, nu e vorba de ciuma în care a pierit jumătate din populaţia Europei în 1348, precum şi mulți locuitori ai Chinei şi Indiei. 
Lupta cu malaria durează de milenii, fiind cunoscută încă de acum 4000 de ani. Malaria continuă să reprezinte o problemă majoră în Africa Subsahariană, unde anual se înregistrează cam 350 de milioane de cazuri, dintre care un milion fatale.
Tuberculoza sau ciuma albă a fost din secolul al XVII-lea printre cele mai mortale boli, ucigând unul din 7 pacienţi infectaţi. Este cauzată tot de un virus care atacă plămânii boala fiind depistată chiar și la mumiile egiptene.  Abia în 1944, medicii au elaborat antidotul, însă tuberculoza încă mai ucide în jur de 2 milioane de oameni anual, revenind în forţă în anii ’90.
Ajungem la holera care a reprezentat, până în secolul al XIX-lea, un pericol doar în India. Odată cu dezvoltarea rutelor comerciale boala a călătorit şi ea. Holera este cauzată de o bacterie intestinală numită Vibrio cholerae şi se răspândeşte îndeosebi prin apa şi hrana contaminate. A reapărut în 1961 în Indonezia şi încă mai pune în pericol vieţi.
Când europenii au început să exporte sclavi în Americi, au exportat şi mai multe boli, printre care aşa-numita yellow jack (febra galbenă), care a decimat 29.000 din cei 33.000 de soldaţi trimişi de Napoleon în America. Ceea ce l-a convins pe împărat să vândă, în 1803, teritoriile de acolo. Ca şi la malarie, tot ţânţarii transportă virusul care se manifestă agresiv la nivelul ficatului. Încă se mai înregistrează cazuri de febră galbenă în America de Sud şi Africa.
Microbul Rickettsia, transmis de păduchi a dat naștere tifosului sau febra războiului, cum i se mai spunea din cauza incidenţei pe câmpul de luptă. Combinată cu foametea a ucis 10 milioane de oameni în timpul războiului de 30 de ani din secolul al XVII-lea. Epidemiile de tifos puteau decide chiar soarta bătăliilor. În primul război mondial, tifosul a făcut milioane de victime în Rusia, Polonia şi România. În zonele dezvoltate ale lumii a fost eradicată.
De la apariţia sa în anii ’80, SIDA a omorât 25 de milioane de oameni, iar în prezent se estimează că 33 de milioane sunt seropozitivi. Virusul HIV, transmisibil afectează sistemul imunitar care nu mai face faţă infecţiilor. Prostituţia şi drogurile intravenoase au amplificat fenomenul. Deşi anumite medicamente pot preveni evoluţia HIV-ului în SIDA, nu există încă un antidot, aşa că educaţia şi prevenţia rămân cele mai bune arme.
Despre virușii SARS (noiembrie 2002 - iulie 2003) și ebola (2014-2016) am putea spune că au fost parfum pe lângă celelalte menționate. Mai mult se moare de banala gripă sezonieră decât în vizitele acelor viruși. 
De ce am făcut această trecere în revistă a marilor pandemii, preluând informații de pe site-ul de toată încrederea al revistei Historia ?
Nu din dorința de a panica pe cineva, ci pentru a arăta că pandemiile sunt periodice și, mai ales, trecătoare ! Sigur, lasă în urmă milioane de decese, dar ele ar fi putut fi evitate prin respectarea unor minime reguli de igienă descrise în cartea cărților BIBLIA. Dar cine mai citește Biblia ? Planeta trăiește tot mai mult pe paradigme laice ignorând programul inițial !
Ce s-a întâmplat acum la chinezi, e floare la ureche. Asta datorită faptului că sunt un popor educat de mii și mii de ani. Astfel, au reușit, printr-o disciplină autoimpusă, să depășească vârful pandemiei. Italienii și confrații spanioli au luat-o, ca de obicei, în ușor, deși semnalele erau clare. Iată cum niște meciuri de fotbal din cupele europene și un carnaval tradițional mondializat au contribuit din plin la răspândirea accelerată a virusului corona, nume de cod COVID19, cunoscut și el de sute de ani, dar nu prin tulpina actuală. Up-gradată. Cum legăturile noastre cu cele două țări sunt extrem de puternice nu a durat decât o săptămână să avem parte de primul infectat pe 26 februarie a.c.
Este incredibil cum autoritățile și personalul medical din sistemul nostru sanitar, cel mai slab, din Uniunea Europeană a reușit să țină până acum în frâu răspândirea virusului pe teritoriul țării. De ce afirm asta ? Deoarece și noi suntem tot latini cu toate caracteristicele sale. Bune și rele ! Și la noi sunt mulți incapabili de asculta de cineva, tot timpul cârtitori și bășcălioși. O țară unde presa, sub pretextul că informează, introduce subliminal panica în cetățeni. În zonele necivilizate s-au înregistrat adevărate vandalizări ale supermarketurilor, speculă cu diverse produse, dar în cea mai mare parte viața se derulează într-o aparentă normalitate de când cu starea de urgență
Avem români și „români” ! Un ditamai colonel de poliție minte cu nerușinare și infectează peste 50 de semeni din cei 367 înregistrați oficial până acum. Un amiral, azi senator PNL, reușește „involuntar” să bage în izolare întreaga conducere a PNL. De menționat că liberalii și-au asumat guvernarea în aceste momente extrem de grele pentru țară. Un alt parlamentar, de etnie maghiară, fentează Poliția, unii români fug din carantină, alții nu respectă regulile izolării la domiciliu, în timp ce conaționalii romi fac nunți pe trotuar. Prin unele localități mulți nu cred știrile transmise, extremiștii își dau cu părerea despre cei care ne vor răul ș.a.m.d. Un adevărat balamuc ! 
Nu era de ajuns că PSD&aliații au devalizat finanțele țării a mai venit și năpasta Corona !?! Culmea, acum tot foștii guvernanți care au pasat răspunderea, se erijează în mari sfătuitori și critici a unor măsuri luate !  Bine le zice Paul !
Politrucii dâmbovițeni, arhicunoscuți pentru logoreea lor fără efecte concrete, continuă să-și facă campanie electorală, deși alegerile programate sunt într-un plan tot mai îndepărtat. Și până acum mă iritau cârcotașii, dar acum nu-i mai suport ! Cum prind unul, pe facebook, aut ! Un amic zice să fiu iertător ! Cu cine ? Când îi aud pe Marinarul bișnițar și pe Pinocchio mi se face rău !... Pe Ciolacu îl iert, ca și pe Tăriceanu ! Pe ei nu-i duce mintea și n-ai ce să le ceri. Iar cu tinerele speranțe, Barna&Cioloș, m-am lămurit, fiind ca bătrâneii din Păpușile MuppetsStau pe marginea șanțului și dau din clanță. Atât și nimic mai mult !
Și, totuși, în ciuda acestor condiții economice și a isteriei create premeditat (sic!), România nu este în „graficul” european, unde lucrurile nu stau bine în multe țări de top ca organizare a sistemului sanitar și mult mai disciplinate, ca să nu zic educate. A se vedea nordul Europei. 
Aveți la zi evoluția coronei (COVID19) la nivel planetar:
Totul este în evoluție, scenariile curg ! La asta, tare se mai pricepe mass media mioritică ! Oare de ce nu-i angajează Hollywood-ul ?
Deja, există la nivel planetar o oarecare experiență în lupta cu noul virus. E drept firavă. Vor apărea, în curând, și vaccinurile. Milenarul popor chinez ne împărtășește din experiența sa recentă. Până atunci, e bine să ținem cont numai de știrile, sfaturile și informațiile date de oficialități și specialiști pe:

ULTIMA ORĂ

Banca Centrală Europeană a anunțat un plan de urgență de 750 de miliarde de euro destinat cumpărării datoriei publice și private pentru a stăvili repercusiunile asupra economiei ale pandemiei de coronavirus - https://www.g4media.ro/banca-centrala-europeana-scoate-artileria-grea-si-deblocheaza-o-anvelopa-de-750-de-miliarde-de-euro-pentru-a-ajuta-statele-europene-in-lupta-cu-pandemia-de-coronavirus.html.
Reamintesc că și Guvernul României, împreună cu Banca Națională, au luat un prim set de măsuri pentru salvarea economiei  - https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/masuri-economice-adoptate-de-guvern-somaj-acoperit-de-stat-cel-mult-75-din-salariul-mediu-brut-5-miliarde-de-lei-credite-pentru-imm-1277885.
Tot mai multe organizații, instituții, persoane publice se implică în această luptă cu pandemia. Ni se cer lucruri simple: să stăm în casă și să ne spălăm des pe mâini ! Au grijă, politrucii menționați, să se spele pe mâini mai târziu, ca Pilat din Pont și să tot acuze că trebuia aia și ailaltă. 
Doamne ajută și s-auzim numai bine !


Sergiu Găbureac

gsm_as@yahoo.com
Tel.  0771 631.065 

Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu