Wikipedia

Rezultatele căutării

vineri, 18 iulie 2014

PARFUM de ILUSTRATE





PARFUM de ILUSTRATE 


Retransmiterea tv, repetată, a înregistrării evenimentelor cartofile întâmplate la Complexul Muzeal al județului Neamț, cu prilejul aniversării a 
120 de ani de la editarea primelor 
cărți poștale ilustrate românești
arată atenția acordată de mass media, 
dezvăluind bucuriile și emoțiile participanților. 
Atât a celor implicați direct în derularea momentelor programate, cât și a celorlalți, 
martori ai marii sărbători a cartofililor români.
Orașul însuși s-a pregătit. În ajun, străzile fiijnd udate, din belșug, de o ploaie mocănească. 
Astfel, niciun fir de praf nu a deranjat oaspeții.
La ora fixată (+3 minute), managerul evenimentului, Viorel Nicolau, președintele Asociației Filateliștilor Neamț, invită în sală  lumea împrăștiată prin tot muzeul pentru a viziona exponatele din expoziția aniversară Parfum de ilustrate
O expoziție la care au participat colecționari din toate provinciile României, mulți onorați cu distincții dintre cele mai valoroase de către juriul coordonat de Constantin Pațilea.
La clasa Competiție premiul cel mare a fost acordat exponatului Localități săsești din Transilvania realizat de Mircea Calu, iar la clasa Literatură au fost acordate numai puțin de opt diplome în rang de medalie de aur, ceea ce reprezintă o recunoaștere a valoroaselor lucrări ale cartofililor români (Corneliu Beda, Ioan Catană, Radu Cornescu, Silviu N. Dragomir, Sergiu-Marian D. Găbureac, Gabriel-Octavian Nicolae&Marian Moșneagu și Corneliu Stoica) pentru redarea vizuală a unor pagini din istoria României.
Lansarea primului catalog-album cartofil pentru o localitate din România, Piatra-Neamț odinioară oraș european, al subsemnatului, a sucitat interes încă de la analiza titlului. De ce fără virgule ?!? Simplu ! Pentru a putea fi citit în diverse chei, funcție de opinia formată după analiza conținutului. Tot la capitolul lansări, o plăcută surpiză a fost micro-monografia ilustrată Nicu Albu, cu o puternică componentă cartofilă, dedicată celui mai bun primar din toate timpurile al urbei Piatra-Neamț. Lucrarea realizată de Constantin Pațilea și Viorel Nicolau este un omagiu celui care, practic, a modernizat orașul la începutul secolului trecut. 
Printre marile sale realizări, în calitate de primar, prefect, deputat sau senator se numără și amenajarea la standarde europene a versantului vestic al Cozlei, cunoscut de urmași drept 
Parcul CozlaCe împlinește în acest an, pe 15 august, 110 ani de la inaugurare.
Despre momentul aniversar s-a vorbit intens, cu rememorări ale începutului cartofiliei în România, dar și a evenimentelor din cei 20 de ani de activitate organizată a acestui hobby în România. S-au punctat frumoasele realizări ale cartofililor români în redarea trecutului vizual al României sub diverse forme: expoziții, albume, ilustrate. Cartofilii-cercetători români au o contribuție tot mai însemnată la istoria vizuală a multor localități, precum și a ilustrării altor domenii: literatură, istorie, religie, etnografie, științele naturii, științe tehnice, geografie, arte, sport ... (detalii și imagini în bibliografia cartofilă publicată în nr. 12 al buletinului info-hobby).
Au fost prezentate, de asemenea, insignele-distincții, precum și cele 12 ilustrate-replici aniversare realizate cu acest prilej.
Nu pot trece peste instructiva alocuțiune a cercetătorului Corneliu Beda, participant an de an la simpozioanele de la Piatra-Neamț, privind recenta sa lucrare de referință Orașul Zimnicea în 1000 de imagini și documente, unde ilustratele ocupă un loc binemeritat.  Premierea colecționarilor, în prezența președintelui Carto-Clubului Român, Șerban Drăgușanu, a atras aplauzele celor prezenți, fiind o  răsplată pentru munca lor de nopți și zile în realizarea exponatelor sau a lucrărilor din clasa Literatură cartofilă

Seara s-a încheiat cu o cină de lucru, cu dezbateri aprinse, la Casa Paharnicului, urmând ca programul să fie continuat în ziua ce se apropia cu repeziciune.
Și a fost ziua a doua ! Târgul colecționarilor, organizat în cocheta grădină-restaurant, a atras numeroși amatori de ilustrate, bancnote, monede, timbre, ceasuri, publicații vechi, medalii, insigne ... Ca de obicei, unii au fost fericiți de găsirea unei noi piese pentru colecția lor, alții ușor dezamăgiți. Un bun prilej de a te revedea cu vechi prieteni, de a mai schimba o vorbă ...
C-așa-i la târg !




La 13 fix (nu te pui cu fecioarele !), oaspeții sunt invitați să urce în mașina ce avea să-i ducă pe un traseu regal. Parcurgem calea spre Bicaz, printr-un peisaj mirific. 
În dreapta, privim străvechea cetate Petrodava, cu tainele ei nedezlegate în întregime, ce se oglindește în lacul-baraj de la poale. 
În stânga, urmează așezământul monahal Bistrița și el încărcat de istorie. 
Trecem pe lângă Bisericani, Pângărați, Tarcău, alte locuri de o frumusețe aparte ...
Bistrița cea aurie ne însoțește până la reședința regală, azi sediul Primăriei, unde ne întâmpină actualul  primar Nicolae Sălăgean și Ioan Asavei, bibliotecarul-civilizator al Bicazului. 
Primim și un frumos pliant.
Construcția, ce datează din 1912, necesită ample lucrări de consolidare și reconstituire. Aici a fost adăpostit vremelnic însuși președintele Poloniei, Ignacy Moscicki, în vremurile de restrișlte din 1939.  
 Sunt convins că redarea stării ințiale a reședinței regale va constitui un obiectiv cu un mare impact turistic.
Continuăm drumul spre portul Bicaz, singurul din țară pe un lac interior. Ne așteaptă nava ce ne poartă pe apa întinsă. De un calm moldovenesc. Arhicunoscut. 

Culmle Ceahlăului ni se arată ochilor o clipă, într-o splendidă zi de vară. 


 Au loc adevărate ședințe foto, având printre noi și un maestru al fotografiei nemțene 
Cornel Miftode.
Unii prind minute bune de plajă la soarele molcom.



Restaurantul prietenului nostru, Gabriel Pavel, ne așteaptă cu Ancuțele de azi, unde are loc și premierea gurului cartofiliei românești Silviu N. Dragomir
Poveștile, mai mult sau mai puțin cartofile, curg, mai ales după ce ne ostoiom foamea cu bucatele, oferite, cu generozitate, de gazde. Vinul, de mai multe culori, astâmpără setea trezită de pălinca de început. Cum, nu știați, există pălincă și în Moldova ! De vest. 
Ziua se încheie, târziu în noapte, tot la Casa Paharnicului
planeta aflându-se sub zodia zeului Fotbal


Au fost două zile pline de cartofilie la poale verzi de 
Pietricica, Cozla și Cernegura.

Mulțumim postului tv Tele M pentru generozitatea înregistrării și transmiterii festivităților aniversare și mass media locale pentru informațiile publicate.
Imagini datorate artistului fotograf Cornel Miftode și amatorilor
Mihai Ceucă & Sergiu Găbureac.


Din Piatra-Neamț

Sergiu Găbureac
     VIZITAŢI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
gsm_as@yahoo.com; gsm.ass007@gmail.com,
Tel.0731 936.615 - 0752 975.130
Bucureşti - 39

Informația, o problemă ?
O rezolvăm împreună

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu