Wikipedia

Rezultatele căutării

duminică, 1 mai 2022

LA CAVALERII IOANIȚI (III) La Mdina

 

LA CAVALERII IOANIȚI (III) La Mdina

 

Mă trezesc în plină noapte. Fulgere și tunete în noiembrie ! Fusesem avertizat de dl Google, dar tot trăgeam speranța că n-o să plouă. Adorm din nou și când mă trezesc la ora obișnuită, ploua și mai tare. 

- Aha, îmi zic, și Malta plânge la instalarea Cabinetului USL-3 la București ! Bizară coincidență !
La amiază, minune ! Cerul se luminează ! Numai că moș Dumitrache, din Chițocul copilăriei mele, îi spunea tatei „- Părinte se luminează a ploaie !” 

Mă pregătesc de escapadă la vechea capitală a Maltei. Ardeleanca mea refuză oferta. Fie ce-o fi ! 

Iau autobuzul spre Valletta și de acolo, de la lina 85, alt autobuz spre Medina (Mdina). 

- Aha, Medina ! Și cât m-am strâmbat să pot pronunța în limba locului. 80% din drum (cca 7 km) este prin zonă locuită. În lungul străzii, un zid care semăna cu un apeduct roman, dar de talie mică și, bineînțeles, casele cu balconașele tradiționale.Zăresc pe un deal cetatea medievală Medina, aflată lângă orașelul Rabat. Ratez coborârea din dreptul porții și cobor la următoarea. 
În față îmi apare un oraș medieval fortificat, cu ziduri de apărare.
În cca 10 minute trec prin poarta principală pentru a pătrunde în cetate. 


Ai senzația întoarcerii în timp !, spun pliantele. 
Tot pliantele, și alte surse, mi-amintesc că Mdina, în malteză L-Imdina, este vechea capitală a statului Malta, un oraș vechi numit în feniciană Melitta, cunoscut însă și sub denumirile Citta Vecchia sau Citta Notabile din nordul Maltei. A fost capitala insulei din antichitate până în 1530.

Mdina este supranumit și Orașul tăcerii de către localnici și vizitatori.  
Lucru confirmat în scurta vizită. Am întâlnit maximum 20 de semeni pe străduțele înguste-înguste. E adevărat, ploia încetase cu vreun sfert de oră înaintea sosirii mele ! Paranormalul ! 
În cetate ar locui cam trei sute de locuitori. Or fi fantome !?
Istoricii consemnează existența a unei așezări feniciene în Mdina, cu peste 4000 de ani înainte de Hristos. În timpul Imperiului Roman, guvernatorul a ridicat aici un palat. Însuși Apostolul Pavel a trăit aici după ce a naufragiat pe una din insule și a propovăduit creștinismul. 

De fapt, în toată insula vedem biserici și troițe închinate sf. Pavel.

„Mdina datorează arhitectura actuală perioadei arabe, de la 870 până când normanzii au cucerit Malta în 1091. Ei au înconjurat cetatea cu fortificații defensive groase și un șanț larg, care o separă de orașelul Rabat. 
În 1429, sarazinii au încercat să cucerească cetatea, dar au fost respinși de către apărătorii săi.
Când Ordinul Sfântului Ioan a sosit în Malta la 26 octombrie 1530, Marele Maestru Philippe Villiers de L'Isle-Adam a promis să respecte drepturile poporului maltez, și a dat cheile orașului Mdina. Ordinul a continuat să se stabilească în Birgu, Mdina pierzându-și statutul de capitală. Nobilimea din Mdina a fost destul de ostilă Ordinului, deoarece a pierdut în cea mai mare parte puterea asupra restului populației.

Fortificațiile medievale din Mdina au fost modernizate în timpul domniei lui Juan de Homedes y Coscon, iar orașul a rezistat atacului otoman în 1551. La sfârșitul Marelui Asediu al Maltei din 1565, apărătorii Mdinei au speriat armata otomană, care s-a retras. Au fost refăcute în secolul al 17-lea. Orașul a fost grav afectat de cutremurul din Sicilia în 1693, un număr mare de clădiri fiind distruse. După cutremur, catedrala a fost demolată și reconstruită iar orașul a fost restaurat în cursul secolului XVIII introducându-se elemente baroce.”


Cea mai importantă atracție turistică este Catedrala Saint Paul, clădire barocă proiectată de arh. Lorenzo Gafa. Intrarea, preț ca la Luvru ! 
Sanctuarul, bogat decorat, are o cupolă magnifică, coloane de marmură, detalii aurite și picturi superbe pe tavan. - No, photo ! Catedrala are și o icoană prețioasă a Madonnei din secolul al XII-lea, precum și opere ale celebrului pictor maltez Mattia Preti. - No, photo ! Asta e !

Un alt obiectiv este Palazzo Santa Sofia, palat „grandiose” și însemnat din punct de vedere istoric. Găzduiește Muzeul de Istorie Naturală, o colecție de exponate, precum cele de fosile, insecte și animale.
O aglomerație de clădiri, specifică cetăților medievale, 
cu acele ulițe strâmte-strâmte. 
Desigur, nu puteam rata fotografierea sediului Poliției din Mdina. 
Nu scria nicăieri No, photo ! Și nici nu țipa la mine vreo primadonă locală.

Ajung la zidul dinspre vale și am panorama împrejurimilor.Caterina și o altă crâșmuliță fiind închise, la a treia tură prin cetate, 
o iau spre ieșirea din cetate.


Mai trag câteva cadre din Rabat. Gata, hai la autobuz ! 

Când să plătesc, șoferul îmi vede biletul. Se produce paranormalul ! Biletul de 1,50 euro e valabil timp de două ore ! 

De unde să știe țugulanul de deasupra Bucureștilor ? 

Doar nu era să mă apuc să citesc și biletele de autobuz. 

Știam că doar e același preț e pentru toată insula + Gozo. 

Mă întreb dacă un șoferaș STB dă București ar fi făcut acest gest ?!?


Vremea se face din ce din ce mai frumoasă ! 

Vom ieși cu siguranță la plimbarea de seară pe promenada din Gzira.

Va urma vizitarea capitalei actuale Valletta pe îndelete.

Numai bine ! 
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu