Wikipedia

Rezultatele căutării

vineri, 25 iunie 2021

LICITAȚII, LICITAȚII !


LICITAȚII, LICITAȚII !
 

Având pauză de pandemie, constat că s-a intensificat activitatea filatelică în lumea virtuală. Așa că am făcut, recent, un tur al grupurilor filatelice românești pe facebook și am tras câteva concluzii pe care le împărtășesc și domniilor voastre. 

Dacă în grupurile de prezentare, studiu, dezbateri sau promovare filatelică (FEDERAȚIA COLECȚIONARILOR din ROMÂNIA grup privat - 2.500 membri - administrator Andrei Ioan FeldrihanFILATELIA ROMÂNEASCĂ STUDY GROUP grup privat - 427 membri; D-ale FILATELIEI și CARTOFILIEI grup public - 308 membri - administrator Sergiu-Marian GăbureacROMANIAN PHILATELIC STUDIES grup privat - 28 membri;  ROMANIA STAMP NEWS https://romanianstampnews.blogspot.com/2014/11/) limbajul filatelic este apropiat de standardele și dicționarele specializate, pe grupurile de licitații filatelice (VÂNZĂRI TIMBRE grup public - 1.900 membri - administrator Coman Nelu Sorin; FILATELIA ROMÂNIA grup public - 1.600 membri; LICITAȚII FILATELICE grup public - 1.100 membri - administratori Teodor Hantea, Cătălin Tudor, Mariana Tăutdeonra, George Constantin; moderatori Razvan Chirițescu şi Viorel Temneanu; FILATELIE, CĂRȚI POȘTALE și FOTOGRAFII VECHI grup public - 984 membri; LICITATII FILATELICE ROMÂNIA (Fălticeni)  grup public - 934 membri - administrator Theodor Ilie; FILATELIE SI RELAXARE grup public - 949 membri; INVESTESTE IN TIMBRE RARE grup public - 919 de membri - administrator Laurențiu Radulica; FILATELIE și NUMISMATICĂ - grup privat – 823 membri; PRĂVALIA cu TIMBRE - cont privat Iulian Dănescu; PHILATELIC AUCTIONS ROMÂNIA grup public - 757 membri; PRIETENII FILATELIEI grup public - 564 membri - administrator Alexandru-Leonard Pop; PHILATELY INFO NEWS- FILATELIE grup public - 558 membri - administrator Ionuț Vasile; FILATELIE BIHOR grup public - 514 membri - administrator Octavian S. Bradea; LICITAȚII și VÂNZARE TIMBRE ORADEA - grup public - 407 membri - administrator Potyok Sandor; LICITATII FILATELICE PITESTI ROMÂNIA grup privat - 372 de membri - administrator Cătălin Tudor; LICITAȚII FILATELICE OLTENIA grup privat - 178 membri) situația e diferită.

Filatelia este o pasiune, pe care, ca orice hobby, o faci din pură plăcere nu urmărind doar vânarea pieselor grele sau obținerea de venituri prin păcălirea naivilor. Știu că e greu să fii cinstit în ziua de astăzi dar e și foarte ușor să-ți pierzi onoarea, mai ales în mica noastră lume a filateliștilor, redusă cu 90% față de cea existentă înainte de 1994, anul în care a început mai mare criză pe piața filatelică românească. Cauzele se cunosc, nu doresc acum să le reiau. Am făcut-o public de mai multe ori.

Nu vă îngrijorați, filatelia românească nu va dispărea ! Probleme mari sunt doar cu marcă poștală românească contemporană, devenită „timbru filatelic”, cu puternic caracter speculativ și circulație poștală ce tinde spre zero. De aproape două decenii nu se mai poate vorbi de promovarea imaginii României, a realizărilor și  valorilor ei naționale prin marca poștală cum se întâmplă în statele civilizate ale lumii.

 Filatelia în România trăiește prin mărcile poștale românești emise, în special, anterior anului 1964 și, bineînțeles, prin mărcile poștale emise de administrațiile poștale profesioniste. 

Vorba amicului Șerban „Nici criza, nici pandemia / Nu opresc filatelia !” 

Prima condiție a celui care scoate la licitație piese poștale cu caracter filatelic este să aibă minime cunoștințe în acest domeniu colecționistic. Nu te apuci să scoți la licitație ceva despre care nu ai cât de cât habar. Dacă nu ai minime conoștințe filatelice te expui la tot felul de ironii și situații ridicole, în mare parte îndreptățite. Totodată, poți fi ușor de tras în piept !  

A doua condiție este seriozitatea între cei care licitează și cei adjudecă piesa / piesele licitate. Deja, sunt câteva cazuri, aș zice celebre de indivizi țepari, însă sunt și mulți care cred că orice timbru e o avere !

Acum nu e greu să te informezi în acest hobby, dau ca exemplu numai catalogul online accesibil pe 

unde găsești imaginea și cota orientativă a oricărei mărci poștale emisă pe Terra. 

Pentru Europa de bază rămâne catalogul MICHEL al casei de comerț filatelic omonime, însă nu confundați euromichelul cu moneda forte a U.E. numită euro ! 

Valoarea unui euromichel variază în funcție de administrația poștală care emite mărci poștale. Una e corespondența dintre cota în euromichel a unei mărci poștale emise de Franța și moneda Uniuniii Europene euro și alta este cota de piață pentru o marcă poștală emisă de o firmă căpușă.

Cei care scot la licitație emisiuni poștale românești moderne 1903-1944 și, mai ales, contemporane incomplete nu prea au șanse de finalizare a licitației propuse. Doar dacă dau peste cumpărători la fel de neinformați ca și ei. 

Dar fiecare face ce vrea cu banii lui !

Piesele românești care-și găsesc mai ușor cumpărători sunt mărcile poștale din perioada clasică și postclasică, deși și acolo sunt foarte multe piese cu cote foarte mici (în special cele din emisiunile de mărci poștale uzuale, emise în sute de mii de exemplare), precum și unele emisiuni din perioada modernă și contemporană. De aceea, e necesar să ai solide cunoștințe filatelice și să apelezi la cataloage, chiar dacă cota dată de ele este pur orientativă. Prețul real îl va stabili întotdeauna piața liberă bazată pe cerere și ofertă. 

Orice evaluare costă ! De regulă, între 10 și 20% din valoarea de catalog a piesei expertizate. Informația = Putere ! se verifică și în acest hobby.

O problemă de limbaj filatelic se ridică, din punctul meu de vedere, atunci când se face anunțul unei licitații. Textul trebuie să fie cât mai concis și folosit la maximum spațiul alocat pe un rând. Astfel se va citi ușor întreaga postare, nemai fiind siliți să dăm tot felul de click-uri.

Exemplu: 


   
   1963. 50 DE ANI-m-AUREL VLAICU - LP 507a. Bloc de 4 cu eroare filatelică C I: r.8; c.4. 
    Start licitație - 200 lei. Sfârșit licitație - 28.06.2021, ora 21. 
Plata în cont + taxe poștale pentru alte localități
O astfel de postare cuprinde: anul și denumirea emisiunii scoasă la licitație (scrierea țării e necesară doar când nu au denumirea scrisă pe piesa scoasă la licitație). Urmează numărul de identificare din Lista de prețuri (LP) pentru mărcile poștale românești. Când sunt piese filatelice străine numărul de identificare va fi dintr-un catalog de largă recunoaștere internațională; starea pieselor: neuzate (ceea ce înseamnă automat stare foarte bună), circulate poștal, obliterate de complezență. 
    Interesantă legenda dată pentru timbrele necirculate poștal de către unul dintre licitatori: MNH (gumă intactă) // MLH (ușoare urme de șarnieră) // MH (gumă avariată) // MNG (fără gumă), ceea ce rezultă că, pe față, marca poate fi deteriorată ! Nu e mai simplu să scriem neuzatăneuzată cu șarnierăneuzată deteriorată ...

La mărcile ștampilate e obligatoriu să se menționeze dacă sunt efectiv circulate poștal sau sunt ștampilate de complezență. Timbrele ștampilate de complezență au o cotă filatelică extrem de redusă, indiferent de țara care le-a emis. Excepție, mărcile poștale atipice (erori, varietăți și curiozități filatelice).

Timbrele obliterate de complezență (preobliterate) au fost folosite în perioada „filateliei de masă” în fostele țări ale lagărului comunist având un puternic suport educativ și, subliminal, ideologic. La acestea se adaugă timbrele „emise” către „administrații poștale” controlate de marii negustori de timbre (colonii, șeicate, țări din lumea treia). Multe „emisuni fantomă” nici nu circulat vreodată poștal prin țara lor. De aceea, nici nu prea apar prin cataloage. În general, cota de piață a mărcilor poștale ștampilate / obliterate de complezență rar trece de 10 bani exemplarul. Cataloagele filatelice nici nu dau cote pentru astfel de mărci, doar pentru cele efectiv circulate poștal. 

Menționați dacă emisiunea e completă sau incompletă. Scoaterea la licitație a unor emisiuni de timbre contemporane incomplete greu vor fi vândute. Atenție ! O emisiune poștală poate avea în componență, pe lângă timbre, și colițe sau blocuri-coliță.

Continuăm cu Start licitație - ... lei. Nu are rost menționarea datei începerii lictației ea este generată automat în momentul postării.

Sfârșit licitație - . Nu prea are sens să precizați bid-ul, el fiind ultilizat doar la marile licitații. 
  Imaginea pieselor postate va fi clară (de preferat pe fond negru) fiind scanate / fotografiate pe față și pe verso. Pe verso, mai ales la piesele clasice și postclasice.

Când se scot la licitație clasoare cu timbre vor fi scanate / fotografiate toate paginile. 
    Evitați achiziționarea timbrelor lipite pe foaia de album ! 

Atenție ! Nu orice adunătură de timbre se numește colecție. 

Scriem colecție de timbre doar atunci când e prezentată o anumită tematică sau e în ordinea cronologică a emiterii emisiunilor scoase la licitație. 

Înainte de a da drumul postării, mai verificați o dată corectitudinea textului. Scrieți în limba română, alfabetul nostru având și literele âăîș și ț ! Atenție la formulări de genul: „serie formată dintr-o marcă poștală” dacă e serie nu are cum să fie formată doar dintr-o singură piesă. Corect - Emisiune formată dintr-o singură valoare (timbru, coliță, bloc-coliță, coală mică). 

După terminarea licitației scriem Adjudecat de ... și nu câștigător, deoarece nu suntem la alba-neagra. 

Exemplu:

1956. FLORI - LP 418 Emisiune completă neuzată. 
    Start licitație - 25 lei. Sfârșit licitație - 28.06.2021, ora 21.
Plata în cont + taxe poștale pentru alte localități.

Pentru informarea în domeniu filatelic există numeroase lucrări publicate cuprinse în noua ediția a Bibliografiei parțial ilustrate, distribuită gratuit solicitatorilor. 

Nu uitați INFORMAȚIA = PUTERE iar informația costă sau, mai bine zis, te poate costa dacă nu o ai !

Am bucuria să vă anunț că s-au redeschis ușile 

Asociației Filateliștilor București.

Marți și Joi 8-12; Duminca 8-12,30

 Sper să fie de folos și s-auzim numai de bine ! 


 

prof. Sergiu Găbureac 

   https://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3 

   http://blogulluigabu.blogspot.ro/

   gsm_as@yahoo.com

   Tel.  0771 631.065 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu