Wikipedia

Rezultatele căutării

sâmbătă, 22 august 2020

TIMBRELE NEDANTELATE DIN PERIOADA 1930-1940

 

TIMBRELE NEDANTELATE DIN PERIOADA 1930-1940

 

E normal să tresărim când vedem astfel de timbre. Caracterul lor poștal este zero, ele neexistând, oficial, în scriptele administrației noastre poștale. Așa cum nu există nici cele 10 (!) coli finite cu timbrul cu centrul ranversat de 1,75 lei din emisiunea Recensământul (1956) și altele.

Însă în plan filatelic ele capătă proporții de epopee. Povestea lor e simplă.

Al treilea rege al României, românul (sic!) Carol al II-lea, moștenindu-și intelectual mama, Regina Maria, o super intelectuală cu multe preocupări și în domeniul creației, a fost un mare protector al artelor. În perioada sa, anii 30, cultura românească a beneficiat de o dezvoltare fără precedent.

Am făcut aceste precizări pentru a motiva preocuparea sa pentru filatelie, regina pasiunilor. Era și o tradiție în familia noastră regală, ca în mai toate familiile regale. Astfel, a ajuns la o colecție impresionantă, a treia din lume în acele timpuri.

Din cauza derapajelor politice și amoroase, regele părăsește țara în anul 1940, luând cu el prețioasa colecție de timbre și pe Elena Lupescu, care era și ea o pasionată colecționară de timbre. Puțini cunosc acest detaliu. Se pare că preocupările ei în cercetarea filatelică depășea cu mult cunoștințele filatelice ale regelui Carol al II-lea ! Ea este cea care, în 1928, când existau multe discuții privind moștenirea colecției filatelice a regelui Ferdinand, a declarat că cele două colecții trebuie păstrate separat.

O mică parte din colecție a fost expusă la Expoziția Mondială de Filatelie de la Londra din 1950. Nu cred că aceste nedantelate au fost expuse atunci. Apoi, în timp, piese din colecția sa au fost vândute la diverse lictații.

Unii îl etichetează pe Carol al II-lea un mare filatelist. Fals ! Regele a fost un mare filatelist-colecționar, nu filatelist-cercetător, el nefiind prea preocupat de studierea mărcilor poștale, ci doar de achiziția lor.

Un exemplu de mare filatelist român rămâne Kiriac Dragomir, care a lăsat posterității un catalog de excepție, Catalogul Mărcilor Poștale Românești (1858-1927), publicat în 1974, nedepășit până în prezent de vreo altă lucrare. Desigur mai sunt și alți mari filateliști-cercetători români și filateliști-colecționari, precum și filateliști-comercianți, dar nu despre asta e vorba aici.

Ca să-i intre în grații, un consilier regal îi sugerează, alții susțin că regele nici nu a știut de manoperele făcute în spatele său, să-și însușească de la Fabrica de Timbre câteva coli din fiecare emisiune înainte de a fi dantelate.

E vorba, deci, de false emisii, ele nefiind niciodată oficializate de administrația poștală românească. Însă, piața filatelică nu ține cont de realitatea poștală, transformând în himere aceste emisiuni. Există chiar descrieri ale modului în care erau preluate aceste coli cu „valiza diplomatică” și duse regelui. Cum totul a fost neoficial, există și ipoteza cum că și cărăușul ar fi beneficiat de mica manoperă. Doar a muncit !?!

Cert este că piese din aceste coli au apărut pe piața filatelică. Nu se știe dacă din collie duse regelui sau …

Doritorii de profit nu s-au lăsat și au trecut la tunderea unor mărci dantelate, prezentându-le ca fiind din acele coli. Încurcate sunt căile Domnului filateliei, potențialii martori nemaifiind în viață !

Rămân poveștile și dorința fiecărui filatelist de a avea măcar o piesă de acest gen în colecția sa.

Copiind exemplul, mai târziu, Rompresfilatelia, în goană după valută, emite oficial în anii '70, o serie de colițe nedantelate cu tiraj preferențial, de fapt, speculativ, care au creat mari nemulțumiri în rândul filateliștilor. După ce angrosiștii străini au înțeles că s-au fript cu aceste „emisiuni” au invadat piața filatelică cu stocurile avute, prețurile astăzi fiind derizorii. În acei ani filatelia devenise și la noi, după model sovietic, un hobby de masă.

Filatelia în România nu a murit cum susțin casandrele, ci a revenit la ceea ce este în toată lumea normală. Din păcate, moartă este marca poștală românească din cauza politicii speculative dezastruoase practicată de firma căpușă Romfilatelia. Etichetele emise în prezent de romfilani nu au nici valoare poștală, nici filatelică. 

Echilibrul și decența lipsesc cu desăvârșire aducând atingeri grave imaginii României în lume. 

Autorităților române, însă, puțin le pasă, având propriile preocupări lucrative nu interesul general al țării !

 (răspuns dat dlui Marian Ioan)

Toate bune,

  


 Sergiu Găbureac

 

   https://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3 

   http://blogulluigabu.blogspot.ro/

   gsm_as@yahoo.com

   Tel.  0771 631.065 

 

    Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu