Wikipedia

Rezultatele căutării

joi, 23 martie 2017

O RAITĂ la DÜSSELDORF



DÜSSELDORF

Nu se poate să ajungi la Köln și să nu dai o fugă la concurent. 

Düsseldorf - un orășel cu cca 600.000 de locuitori. Multietnici.


Luăm țugul regio (157 km/h) și din Hauptbahnhof începem turul orașului aflat la întâlnirea râului Düssel cu marele Rin. În tren, o mică sesiune foto !
Düsseldorf este al șaptelea oraș al Germaniei. Apropo de creștere demografică ! Germania se confruntă cu o adevărată criză în domeniu. Așa se explică importul masiv de migranți. Asumându-și toate riscurile, nemții își asigură, de fapt, viitorul ! Au mai făcut aceeași manevră prin anii '60 ! 
Acum, migranții de atunci sunt nemți get-beget.

Mai întâi, intrăm la Oficiul de Informații Turistice de unde ne aprovizionăm cu pliante și planul urbei. 
Mai știam câte ceva de-acasă, însă, aici, eram în alt târg ! 
Nu știi, îmi spunea tata, întrebi !
 Asta am și făcut.
Totul pare simplu ! - O luați ușor pe traseul autobuzului turistic:
HauptbahnhofKönigsallee / Steinstraße →  Burgplatz / AltstadtRheinturm / MedienHafen (Stromstraße) → Lütticher Straße / Niederkasseler KirchwegRheinterrasseAquazooSchloss Jägerhof  → Hauptbahnhof. Schnell, schnell, schnell ! -
Danke !
Da, de ce să nu o luăm pe Friedrichstraße, o arteră a modei germane ?





Imediat, dăm peste zvelta biserică protestantă Johanneskirche (1875-1881) construită în stilul Renașterii italiene. Lăcașul este situat în Martin Luther Platz, omul cu reforma continuă. 

Surpriză ! Pentru a intra în biserică, mai întâi, treci printr-o cafenea !...

În piață, îl întâlnim pe Kaiser Wilhelm, realizat de sculptorul Karl Janssen. 
În spatele său se găsește Ministerul Justiției al Renaniei de Nord - Westfalia.





Am continuat pe Konigstraße și intrăm în vestita zonă comercială. 
, așa îi spun băștinașii, este fosta alee a Castanilor, azi o cale (cca o mie de metri) cu benzi de circulație pe ambele maluri ale canalului alimentat din apele Düsselului. Cale greu de parcurs, cu magazine de fițe și spectacol stradal plin de ispite. Königsallee este cea mai aglomerată arteră comercială
de lux din Germania

La capăt facem dreapta și trecem pe la Bergischer Löwe.
Încet-încet pătrundem în Altstadt (cartierul vechi).


Ajungem la malul Rinului. Faleza este între cele două mari poduri Rheinkniebrücke și Oberkasseler Brücke.




În stânga, cartierul Ünterbilk, unde se află Rheinturm (turnul televiziunii - 170 m) aflat chiar pe malul Rinului, la picioarele podului Rheinknie (Cotul Rinului).
O zonă cu multe construcții moderne: Landtag - clădirea Parlamentului landului Renania de Nord-Westfalia, sediul local al Radioteleviziunii Köln sau sediul cancelariei primului ministru al landului Renania de Nord-Westfalia.




Am prins o zi superbă, încă se făcea plajă, iar buchinștii erau prezenți cu oferte peste oferte.

În celălalt capăt se înalță căutatul Schlossturm (turnul de nord) cu o mică parte a castelului orașului, care a ars pe la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Turnul adăpostește acum muzeul maritim al Rinului Schifffahrtsmuseum Există posibilitatea urcării scărilor pentru a vedea împrejurimile și cartierul japonez de pe malul opus. 




Ne oprim pentru o bere, pe care o binemeritam din plin, și ceva de-ale gurii.



Tot aici, pe malul Rinului, se află o mică piață, Stiftplatz, în care se pot admira două bijuterii arhitectonice. Una este Josephskapelle, o capelă carmelită în stil baroc, iar cealaltă Sankt Lambertus Kirche, una din cele patru biserici catolice, unul din cele vechi edificii ale orașului.





Revenim în Altstadt, traversăm Hofgarten o superbă grădină publică amenajată în stil sauvage, unde copiii, dar și adulții se pot juca cu gâștele obișnuite să fie hrănite de public. Fără interdicții stupide cunoscute la alții !

Până în Marktplatz, piața mare, sunt doi pași. Bineînțeles, aici găsim Alte Rathaus - Primăria veche. În mijloc, altă statuie ecvestră. De data asta a lui Johann Wilhelm II, elector al Palatinatului între 1690-1716, realizată de Gabriel Grupello în anul 1711. Legendă. Prima încercare de turnare a statuii a eșuat, ca urmare a materialelor insuficiente. Cea de-a doua șarjă a fost salvată de către ucenicul lui Grupello, care a adunat diferite obiecte metalice salvând astfel opera. Și ucenicul beneficiază de o statuie (1932) Gießerjunge (Ucenicul topitor), amplasată în colțul Casei Grupello, care-l înfățișează ținând în șorțul său obiectele salvatoare.

Trecem prin fața Palatului Jägerhof, unde e Goethe Museum. 
Apropo de artă !
Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, găzduiește colecția de artă a landului.
Poți vedea lucrări ale lui Picasso, Matisse, Paul Klee, Mondrian ... iar față în față cu acest muzeu se află, Kunsthalle Düsseldorf, galeria de artă contemporană din Düsseldorf.
Alături un frumos lăcaș, Andreaskirche, ce datează din secolul al XVII-lea.


Reintrăm pe Aleea Regelui dinspre partea de nord a canalului, unde se află fântâna Triton Brunnen, fiul lui Poseidon, echivalentul masculin al sirenelor.


 Pe malul stâng al canalului se deschide o nouă zonă cu edificii de ultimă generație, date la cheie de curând.
Un șir de clădiri cu o arhitectură a viitorului ce impresionează plăcut retina. Nu poți trece nepăsător pe lângă ele. Aparatele țăcănesc continuu !



 

Ko-Bogen este complex de clădiri comerciale cu aproximativ 42.000 m², aflate în proprietatea firmei Art Invest Real Estate Cologne / Düsseldorf.




Până la gară sunt alți doi pași. 
Îi parcugem privind vechi clădiri, fiecare cu personalitatea ei. 


La gară ne așteapta țugul de Baden-Baden, care ne-a dus, ca vântul și ca gândul, spre casa temporară din Köln.


Auf Wiedersehen !

P.S. Mulțumiri Agenției Map Travel pentru serviciile asigurate cu profesionalism.

Un comentariu:

  1. Superb si acest CAPITOL din Jurnalul dvs. de calatorie.. Astept cu...rabdare imagini insotite de comentarii din urmatoarea dvs.
    destinatie turistica.
    Mii de multumiri ptr. tot ce primesc de la dvs.
    dr. Romulus Candea

    RăspundețiȘtergere