TÂRGUL ANILOR ROMANTICI
Am primit de la prietenul Mihai Ceucă, cunoscut cartofil-cercetător din Bacău , elegantul album, realizat de Corneliu Stoica la editura Magic Print, intitulat sugestiv Târgul anilor romantici. Un secol de istorie ilustrată a orașului Târgu-Ocna. (1848-1948).
În prefața bilingvă, română și engleză, autorul propune o călătorie în timp cu ajutorul imaginilor.
„O imagine face cât o mie de cuvinte„ (anonimus), ceea ce se verifică odată în plus.
La fel ca în toate orașele României, după instaurarea regimului „democrat popular” de sorginte sovietică, și la Târgu-Ocna reconstrucția orașului a început cu demolarea ... centrului istoric, de fapt cu demolarea / ștergerea realizărilor înaintașilor noștri.
O politică practicată de-a lungul întregii perioade totalitare, în toate domeniile, căreia i-au căzut victime sute de mii de români, atrocități pe care abia
în zilele noastre începem să le aflăm cu adevărat.
Noroc cu artiștii plastici, fotografii și editorii de cărți poștale ilustrate (Ștefan Antonaș, H. Auchberg, Dimitrie Danali, Simon A. Grünberg, A. Nachmazohn), care au imortalizat imagini din acele timpuri, concentrate, printr-un efort deloc de neglijat, în albumul de față.
Cunosc din propria-mi experiență cât de grea e colaborarea în adunarea, la un loc, a tuturor vederile redescoperite până în prezent, precum și prelucrarea imaginilor și
culegerea datelor de interes cartofil.
Comunicarea cu ceilalți cartofili este esențială în reușita unor astfel de lucrări.
Cu siguranță, în timp, vor mai reveni acasă „păsări călătoare” expediate de turiștii sau locuitorii acelor timpuri. Ceea ce mă intrigă este lipsa de pe imagini a denumirii localității și a titlului ilustratei, date de editorul vederii. Cu o singură excepție (p.88).
Să fie datele menționate pe celalată parte a ilustratelor ?!?
Să fie datele menționate pe celalată parte a ilustratelor ?!?
Sunt reproduse aproape 200 de tipuri de ilustrate, adevărate documente vizuale, existente prin diverse colecții private (Ioan Catană, Mihai Ceucă, Vasile Pană, Aurel Stanciu, Corneliu Stoica ...) sau în fondurile unor instituții naționale Arhivele Naționale, Biblioteca Academiei ...
Frumoasa stațiune Târgu-Ocna, merita o asemenea lucrare iconografică, cu date de interes istoric, economic, social, cultural ... Albumul venind ca o completare binevenită la Istoria ilustrată a orașului Târgu-Ocna din cel mai vechi timpuri până în 1918. Onești, Magic Print, 2009, a aceluiași autor.
De reținut, Târgu-Ocna, situat în nord-vestul Depresiunii Casin, la poalele munților Nemira și Berzunți, la o altitudine de 260–280 m, pe cursul râurilor Trotuș și Slănic, a fost cel mai mare oraș nereședință de ținut din Moldova, dominând, timp de trei secole, economic și cultural întreaga zonă trotușeană.
Lucrarea de față readuce vizual contemporanilor, realizările străbunicilor, bunicilor și părinților noștri, de la 1848 la 1948, când noi, românii, reușeam să ținem ritmurile generale de dezvoltare a Europei: clădiri oficiale sau private, biserici (dintre care 19 sunt dispuse pe trei niveluri), un lanț energetico-spiritual bine pus la punct, hoteluri, restaurante, cinematografe, grădina publică și parcul Nastasache, locuri de promenadă și agrement, promovând superbul plai moldovenesc, pe care autorul îl supranumește Salzburgul României, cu efecte sedative și curative de necontestat.
Actualii localnici, și nu numai ei, pot fi mândri cu realizările înaintașilor !
Astfel, o altă pată albă este acoperită pe harta cartofiliei românești. Un nou obiectiv, din programul propus, este bifat în evidențele Comisiei Literatură și Cercetare a Federației Filatelice Române, al cărui membru devine Corneliu Stoica prin lucrarea de față, care constituie o nouă contribuție în promovarea cartofiliei românești.
Autorul, Corneliu Stoica și colaboratorii săi merită toate felicitărilor pentru modul de organizare a materialului iconografic, precum și a datelor succinte de prezentare.
Toate bune,
Sergiu Gābureac
VIZITAŢI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
Tel. 0731 936.615 - 0752 975.130
Bucureşti - 39
Informatia, o problemă ?
O rezolvăm împreună.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu