Wikipedia

Rezultatele căutării

vineri, 25 octombrie 2013

Jurnal paranormal LONDRA, VENIM ! (I)




LONDRA, VENIM ! (I)

De sus, văd capitala Regatului, care a modelat planeta timp de mai multe sute de ani. Nici azi influența majestății sale, regina Elisabeta, via Downing Street, 10 / Parliament UK nu e deloc de neglijat. E o imagine copleșitoare. În marea aglomerație urbană, prin care șerpuiește, leneș, Tamisa, distingi cu ușurință edificiil și construcții arhicunoscute datorită evenimentelor, de nivel mondial, pe care le-au găzduit de-a lungul timpului: Palatul Buckingham, inima regatului, Parlamentul, celebrul stadion Wembley sau marea atracție pentru toate vârstele Roata Mare (London Eye) ... 


Sejurul a fost prilejuit de aducerea la îndeplinire a promisiunii făcute nepoatelor pentru reușitele lor școlare. Cum mai fusesem la Londra mă simțeam oarecum familiarizat cu ceea ce ne-am propus, după lungi tratative, să vizităm. Paranormalul a intervenit de la bun început. Automatul, ales pentru a ne livreza biletele de Londra ne refuză cu încăpățânare. Nici șoferul autocarului nu reușește și ne îndrumă spre casieria firmei de la ieșirea din aeropoart. Ne ducem și după ce stăm câteva minute la coadă, casierița scoate un carton cu scuze și ... dispare. Ochii îmi văd la o altă firmă de transport linia violet a metroului de care aveam nevoie. Ne vine rândul, casierița amabilă, confirmă linia lila și, totodată obținem și un discount de 20 de lire !...  
Autocarul liniei expres ne poartă lin, de parcă eram în avion, pe autostrada mărginită kilometri întregi de liziere de cătină, pline de roade, care așteptau să fie recoltate. Coborâm în stația Baker Street, la doi pași de celebrul muzeu Madame Tussaud London. Fac precizarea deoarece afacerea a luat amploare prin toată Europa. Muzeul cu figuri celebre, multe ale momentului are acum filiale la Amsterdam, Viena, Paris și chiar peste Baltă la New York. Îl salut, discret, pe imperturbabilul Sherlock Holmes, intrăm la metrou și ajungem la hotelul manageriat de un arab.


 


La ora fixată (+ - ceva minute), ne aflăm la Westminster Abbey, catedrala în care, de prin 1066, au fost botezați, nășiți și înmormântați mulți regi și regine din partea locului. În semn de recunoștință au fost acceptate și morminte ale unor poeți, politicieni și eroi de război, inclusiv a Soldatului Necunoscut. Reconstrucția, ce seamănă ușor cu Notre Dame (Paris), a început în 1245, continuând și în 1745.



E și jumătate. Clopotele Abației Sf. Petru (Westminster Abbey) sunt dominate de celebrul Big Ben (13,76 t) de peste drum, aflat în Turnul de Nord, parte componentă a Palatului Westminster, sediul Parlamentului britanic. Bicameral. De reținut. La Camera Comunelor sunt doar 400 de locuri pe bănci (nu scaune fotolii), deși are 646 de membri aleși. Cine întârzie nu părăsește lucrările, și asistă la lucrări în picioare, dacă nu prinde un loc ! Ceasul a fost instalat în anul unirii principatelor Moldova cu Țara Românească. 1859.

Întreaga construcție a palatului în stil neogotic domină malul stâng al Tamisei. Ajungem la podul Lambeth, trecem și o luăm pe străduțele cartierului în care a trăit și creat vizionarul poet și pictor William Blake, autorul sintagmei „Toate religiile sunt Una”. După 200 de ani ne apropiem tot mai mult de acest adevăr. I-a fost recunoscut talentul, ca la mai toate geniile, după trecerea în neființă. În viață considerat nebun, acum ocupă locul 38 în topul primelor o sută de personalități britanice. Sunt zeci de exemple de asemenea civilizatori a căror creații au fost înțelese mult mai târziu. Uneori după zeci sau sute de ani ! Vezi Leonardo da Vinci. Sau, mai aprope de noi, Nikola Tesla. Cel din urmă considerat nebun, pentru că inventase, printre multe altele, automobilul alimentat cu energie liberă, nepoluantă și inepuizabilă ! Invenție păstrată în sertar și în zilele noastre.



 

Ajungem la London Eye de unde luăm recomandatul pachet de tichete pentru roată, acvariu și Madame Tussaud, la preț fără concurență. Ne continuăm drumul și trecem printre statui vii, sosii ale unor celebrități, inclusiv cutia poștală a regatului, jongleuri, trubaduri, prestidigitatori, echilibriști, bicicliști ... Adevărate minispectacole, prin tot centrul istoric al  metropolei, ale unor anonimi, mâine poate mari vedete ! (va urma)

Toate bune !



Sergiu Gābureac
      VIZITAŢI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
Tel. 0731 936.615 - 0752 975.130
Bucureşti - 39


      Informatia, o problemă ?
O rezolvăm împreună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu