Surprize, surprize !
Au trecut 56 de ani de la punerea în circulație a emisiunii RECENSĂMÂNTUL.
2 februarie 1956.
Scopul emisiunii - popularizarea acțiunii de recenzare a populației României.
Au fost emise două mărci poștale machetate de Cr. Muller pe hârtie albă cu filigran XVI în coli finite a câte 100 de exemplare. Tirajul fiind de 832.000 de serii. Prima valoare, ce de 55 bani a fost imprimată în monocromie, iar cea de-a doua în bicromie. Cum nu existau utilaje pentru imprimarea corectă a timbrelor în două sau mai multe culori s-a apelat, ca de fiecare dată, la puitoarele de serviciu la Fabrica de Timbre, care introduceau colile manual pentru imprimarea celei de a doua culori. Sigur că experiența lor a determinat realizarea unor coli unde deplasările sunt, de multe ori, foarte mici, în limite acceptabile. Normale am putea spune.
Și la această emisiune, ca la mai toate cele tipărite în două culori, filateliștii au avut marea bucurie să găsească și exemplare la care deplasările trec de limita normală. Astfel de mărci și-au găsit locul cuvenit în colecțiile specializate, fără a fi mari rarități filatelice.
La ceva timp după punerea în circulație, un cunoscut colecționar vasluian, Costică Ionescu, semnalează faptul ca este în posesia unei coli cu valoarea de 1,75 lei, la care centrul mărcii este răsturnat / ranversat. Unii vorbesc chiar de două coli, pe care le-ar fi luat de la oficiul poștal din localitate (!). O asemenea curiozitate nu putea fi ignorată, cererile fiind foarte mari, la care posesorul nu a putut rezista.
Fiind preocupat de tot ce mișcă în domeniul abaterilor de la marca poștală românească standard (erori, varietăți și curiozități filatelice ...) am încercat, ori de câte ori am avut ocazia, să aflu detalii, să fac comparații între piesele văzute sau, mai nou, postate pe internet.
Ce am constatat am publicat, de-a lungul anilor, în diverse reviste de profil și piesele care fac dovada au fost incluse în cel de-al doilea volum al Catalogului specializat ROMANIA. CURIZITĂȚI și VARIETĂȚI FILATELICE. 1903-2006 scos în 2010. Concluzia a fost că nu există doar o coală-două, ci mult mai multe, depistând cel puțin 8 coli de tipar.
De ce revin asupra subiectului ? Deoarece am găsit postat pe eBay o piesă circulată poștal.
Asemenea piese circulate poștal sunt foarte rare. Deci, nu ar fi o noutate în domeniu. Numai că această piesă este pe un fragment de plic. Ștampila arată că scrisoarea a plecat din Vaslui la data 29 februarie 1956. Păcat că nu s-a păstrat plicul întreg. Am fi aflat atât destinatarul cât și expeditorul. Să fi fost însuși Costică Ionescu ? Și cui a adresat-o ? Sieși ?!?
Surpriza cea mare, din punct de vedere filatelic, însă, este că această piesă nu se încadrează în niciunul din tipurile catalogate de subsemnatul până la această dată.
Inițial, am crezut că face parte din coala cu celebrul bloc-mamut de 40 de exemplare postat tot pe eBay acum câțiva ani. La o cercetare atentă se văd clar diferențele.
Așadar ar fi cea de a noua coală. Cine știe ce ne mai rezervă viitorul !
Toate bune !
Tel. 0731 936.615 - 0752 975.130
Bucureşti - 39
Informatia, o problemă ?
O rezolvăm împreună.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu