Wikipedia

Rezultatele căutării

sâmbătă, 26 noiembrie 2022

LA CAVALERII IOANIȚI (IV). La VALLETTA

 


LA CAVALERII IOANIȚI (IV). La VALLETTA

Rămăsesem dator cu ultimul episod al raitei în arhipeleagul maltez în plină pandemie. Dar, cum eram vaccinați cu toate dozele posibile, am reușit să încheiem cu bine și această expediție în sudul Europei noastre dragi.













În Valletta, o luăm pe îndelete, spre obiectivele din plan. Făcut acasă. Întâi cele de pe str. Republicii I. 

Ei nu au avut trei republici ca noi ! Una și bună !

Capitala Maltei (0,8 km2), cea mai mică din Uniunea Europeană, este un oraș cu un trecut legendar, care stă cu mândrie pe unul dintre cele mai mari porturi ale Europei, înconjurat de cele mai puternice fortificații din lume.

Istoria orașului este legată de Cavalerii Sfântului Ioan al Ierusalimului, ordin din secolul al XI-lea care a oferit adăpost pentru pelerini în Țara Sfântă și cu rol militar în apărarea creștinismului. În 1530, regele spaniol, Charles V, a dat Malta cavalerilor. Odată ce Valletta a devenit noua fortăreață militară a Ordinului Sfântului Ioan, cavalerii au creat o capitală egală cu cea mai bună din Europa. Din punctul lor de vedere. Marea arhitectură barocă reflectă statura cavalerilor ca aristocrați din cele mai nobile familii din Anglia, Franța, Spania și alte țări europene. 

Malta are două limbi oficiale: malteza și engleza.

Valletta se autointitulează „un oraș construit de domni pentru domni". Astăzi, este și o destinație turistică plină de atracții culturale.


Jos, la Marele Harbour, pe malul mării în Fortul Saint Elmo este Muzeul Național de Război al Maltei



Acolo e și portul Marsamxet






Muzeul prezintă aspecte militare din perioada britanică, cu accent pe cel de-al doilea război mondial. Camerele de război Lascaris se află dedesubtul Grădinilor superioare din Barracca, un complex tunel subteran. Vizitatorii pot vedea camerele de comandă originale ale luptătorilor, unde au fost planificate operațiuni de luptă împotriva germanilor și italienilor.


Valletta își datorează, în mare parte, succesul militar datorită poziției strategice. Portul enorm adăpostea navele de luptă ținând piept invadatorilor prin închiderea intrării în radă, întregul port fiind înconjurat de fortificații, bastioane și turnuri de apărare. Aici a avut loc marele asediu din 1565, cel mai important eveniment din istoria Maltei. Conduși de Marele Maestru Jean de Valette, cavalerii au învins atunci pe nemiloșii invadatori otomani.



Astăzi, Marea Harbour permite intrarea marilor nave comerciale, nave maritime sau de croazieră. Valetta oferă, de asemenea, docuri pentru mii de iahturi, fiind unul dintre cele mai mari porturi de acest gen din lume. Întreaga zonă a portului cuprinde un semicerc de orașe mici dens populate cum sunt Kalkara, Vittoriosa, Cospicua, Senglea, Paola și Marsa.

Chiar vizavi de Valletta, orașele Vittoriosa, Cospicua și Senglea, cunoscute sub denumirea de Trei orașe, au fost așezările originale ale cavalerilor, orașe pline de monumente, frumoase biserici baroce și forturi militare importante.

În Malta se construiește enom peste tot !




Grădinile superioare
din Barracca se află chiar în inima orașului, lângă Castille Place. Există un lift la poalele Bastionului Sf. Barbara, care te ridică la 60 de metri până pe platou. Locul cuprinde o parte din vechile fortificații ale orașului, construite pe cel mai înalt punct din Valletta. Sunt amenajate cu fântâni, ronduri de flori și căi de acces în arcade.
În fiecare zi, ca în mai toate capitalele europene, are loc ceremonia tradițională de la prânz realizată de membrii Societății de patrimoniu din Malta îmbrăcați în uniforme britanice de artilerie. Ceremonia include, drept salut, salve de tun. 


În grădinile de la
Barracca de Sus sunt mai multe statui de bronz de figuri istorice proeminente, una fiind cea a lui controversatului Winston Churchill.

Catedrala Sfântul Ioan constituie mărturia bogăției și importanței Cavalerilor Maltei, care au creat această cetate a creștinismului în secolul al XVI-lea. Misiunea cavalerilor a fost de a proteja Europa și credința catolică de atacurile otomanilor, catedrala fiind construită ca răsplată divinității pentru succesul lor.


Fațada simplă îi contrazice interiorul magnific, care seamănă mai degrabă cu o cutie de bijuterii decât cu un sanctuar bisericesc. Naosul este dotat cu pereți aurii decorați opulent și chiar ostentativ. 
Am văzut acest stil și în Portugalia, la Porto. 
Designul reprezintă stilul baroc flamboyant din sec. al XVII-lea.

Cel mai renumit pictor din Malta, Mattia Preti, a creat o serie de picturi privind viața Sfântului Ioan Botezătorul

De-a lungul catedralei, întregul etaj are cca 400 de epitafe latine în marmură, care comemorează 

Cavalerii Sfântului Ioan.

Multele capele din catedrală reprezintă diferitele regiuni din Europa de unde au venit Cavalerii de Malta. 
Dintre cele opt enumăr Capela limbii Aragonului (regiunea Catalonia și Navarra din Spania), una dintre cele mai bogat decorate din biserică. Capela este dedicată Sfântului Gheorghe prezentat, într-o superbă pictură de Mattia Preti, pe un armasar alb după ce a ucis balaurul. Capela limbii Franței este o altă capelă decorată în mod luxos, cu reliefuri ornamentate și monumente impresionante pentru Marele Maestru al Franței. Capela limbii italiene are un stil artistic splendid baroc. Căsătoria mistică a Sfântului Ecaterin de Mattia Preti este dedicată patronuluil limbii italiene, Sfânta Ecaterina din Alexandria. Această capelă prezintă, de asemenea, faimoasa lucrare a lui Saint-Jerome de Caravaggio, unul dintre cei mai renumiți pictori ai Italiei.

Oratoriul este o cameră opulentă decorată cu ornamente aurite și plină cu opere importante de artă, inclusiv cea mai faimoasă pictură din catedrală, Decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai bune lucrări ale lui Caravaggio. Muzeul include o colecție de manuscrise rare, tapiserii flamande rafinate (din Belgia) și relicve prețioase.



După ce vizităm Catedrala Sfântul Ioan o luăm pe Strada Republicii până la Piața Palatului. Este o zonă cu multe magazine, cafenele și restaurante. Un loc faimos este Caffe Cordina, o cafenea elegantă înființată în 1837.


La Palatul Maeștrilor au loc ceremonii tradiționale. 

Marele Maestru Fra Pietro del Monte a ridicat palatul în secolul al XVI-lea ca reședință pentru Cavalerii Maltei. Clădirea a fost extinsă și îmbunătățită în secolele următoare. O parte din clădire este acum folosită de Parlament și președintele Maltei. Restul clădirii este muzeu. Holurile prezintă picturi baroce de tavan din secolul al XVIII-lea.

Camerele oficiale sunt bogat decorate cu alamă aurie și opere de artă. O serie de picturi murale, executate de Matteo Perez d'Aleccio, ilustrează o narațiune completă a Marelui asediu din 1565. Picturile murale descriu evenimentele, inclusiv scene de luptă ale cavalerilor care luptă împotriva otomanilor. Tot aici sunt portretele oficiale ale Grand Masters, care au condus cavalerii la victorie. Unul din tablouri îl reprezintă pe marele maestru Jean de Vallette, fondatorul orașului Valletta. De asemenea, veți putea vedea camera roșie, Sala Consilului Suprem al Cavalerilor, unde sunt primiți ambasadorii.

Pot fi admirate și o serie de tapiserii Les Teintures des Indes, goblenuri din secolul al XVIII-lea (realizate în Belgia) care descriu Lumea Nouă și scene din jungla Americii de Sud cu imagini de animale și plante exotice.


Palatul Armory de la subsol, are o colecție de armuri și arme ale cavalerilor (săbii, arcuri, arme de foc și tunuri) datând din secolul al XV-lea până în secolul al XVIII-lea. Colecția pune accent deosebit pe perioada asediului mare, precum și exemple de armuri și arme ale turcilor otomani. 


Cavalerii Maltei nu erau soldați obișnuiți - erau războinici aristocrați echipați cu cea mai elaborată armură și arme. Unele dintre exponate permit vizitatorilor să simtă greutatea căștilor.















Ieșim și ajungem la celebra Casa Rocca Piccola o casă a strămoșilor unei familii aristocratice malteze care încă locuiește aici. Imediat după Palatul Grandmasterului, acest palat din secolul al XVI-lea a fost construit pentru Don Pietro La Rocca, unul dintre Cavalerii Maltei. Se pot vizita 12 camere elegante ale palatului (din totalul de 50), inclusiv două săli de mese, un dormitor cu un pat cu baldachin, saloanele și capelă mică de familie. Camerele sunt decorate cu mobilier din secolul al XVI-lea, candelabre din sticlă de Murano și candelabre de cristal din Boemia. În Sala Mare există o capelă portabilă unicat, un cabinet creat din lac negru cu un altar interior, destinat rugăciunii. O vizită la Casa Rocca Piccola include un scurt tur al tunelurilor subterane folosite în Al doilea război al raidurilor. Există și o grădină fermecătoare și nelipsitul magazin de suveniruri.


Biserica Naufragiul Sfântul Paul are o cupolă impresionantă, fiind un punct de reper în Valletta. Este dedicată tatălui creștinismului din Malta, apostolul Sfântul Paul, care a sosit pe insulă naufragiat în anul 60 d.Hr.

Proiectată de renumitul arhitect Cassar, biserica este una dintre cele mai vechi din Malta, datând din anii 1570. Papa Pius al VII-lea a donat cel mai mult relicvă prețioasă, blocul pe care se spune că Sfântul Paul a fost decapitat, precum și ceea ce se crede a fi parte din osul încheieturii mâinii. Această relicvă stă pe un stâlp într-o mică capelă.

Statuia Sfântului Paul, din lemn aurit, este purtată solemn pe străzi pe 10 februarie în fiecare an, ziua în care a avut loc naufragiul sfântului Pavel. Frescele de pe tavan ilustrează scurta ședere a în Malta a Sfântului Paul. Au fost pictate la începutul secolului. Altarul are o pictură cu Sfântul Paul și Sfântul Luca în timpul naufragiului pictată de 

Matteo Perez d'Aleccio în 1580.


Valletta Waterfront este un loc popular printre localnici. Cladirile elegante baroc de-a lungul Marsamxett Harbor au fost folosite ca depozite. Rândul de clădiri a fost comandat în secolul al XVIII-lea de către Marele Maestru Pinto în scopul depozitării mărfurilor, cum ar fi cerealele, legumele și peștele. Ușile au fost vopsite în culori diferite pentru a indica tipul de conținut stocat în interior. De exemplu, galbenul reprezenta grâu iar albastrul era pentru fructe de mare. Clădirile depozitului au fost restaurate și calea extinsă cu palmieri și copaci umbroși. O promenadă spațioasă pe malul apei cu restaurante. Un loc perfect pentru a vă bucura de o masă cu atmosferă de port.














Străbatem străzile înguste ce curg spre mare, 
urcând și coborând șiruri lungi de trepte. 








Se aprind luminile. Orașul capătă o atmosferă de basm, mai ales că pregătirile de ziua nașterii Domnului Iisus Hristos sunt în toi. Cu greu ne despărțim de centrul orașului spre a ajunge la locul nostru de odihnă. 
Ajungem „acasă”, duș și șpațir pe promenadă din Gzirra, o stațiune în plină dezvoltare. Pentru ultimă oară ! 




Plecăm !

Pe data viitoare !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu