Wikipedia

Rezultatele căutării

miercuri, 10 iulie 2019

CUEJDEL - UN LAC PUȚIN CUNOSCUT


CUEJDEL - UN LAC PUȚIN CUNOSCUT

Vizita pe plaiurile nemțene a cuprins și o raită prin rezervația naturală din jurul Lacului Cuejdel sau Lacul Crucii, datorită formei sale, din Munții Stânișoarei, aflat pe teritoriul Comunei Gârcina.



Lacul s-a format într-un mod, oarecum, asemănător cu Lacul Roșu, în mai multe etape începând cu anul 1978 pe cursul mijlociu al pârâului Cuejdel (afluent de stânga al râului Cuiejdi), prin surpări și alunecări succesive pe partea stângă a văii la baza Culmii Munticelu. O a doua etapă importantă a fost alunecarea din anul 1991, cauzată, probabil, și de cutremurul din 1990 la care s-au adăugat ploile intense din anul următor. Barajul natural, cu o înălțime cuprinsă între 25 m spre malul drept și 30 m spre malul stâng și o lungime de circa 80 m a blocat întreaga vale, determinând acumularea unei mari cantități de apă, cca 1.413.255 mc pe o suprafață de 13,95 ha.
Principala cauză a alunecărilor de teren o constituie defrișările masive din anii 1950-1960. Sovromul. Construirea drumului forestier în anii 2003-2004 a dus la noi alunecări de teren.




   Lacul Cuejdel are o lungime de 1.004 m, lățimea între 19,25 și 282,6 m cu o medie de 138,83 m și adâncimea maximă de 16,45 m. În jurul lacului s-a creat un microclimat specific și o vegetație caracteristică mediului lacustru.
Trei foișoare tip observator străjuiesc câte un colț al lacului. 
Demersurile pentru protejarea zonei au fost începute din anul 2000, de către o echipă formată din 12 cercetători de la Laboratorul de Acvacultură și Ecologie Acvatică al Universității Alexandru I. Cuza din Iași alături de cei de la Muzeul de Științe ale Naturii din Piatra-Neamț.
Prin Hotărârea de Guvern Nr. 2151 din 30 noiembrie 2004, Lacul Cuejdel a fost declarat rezervație naturală. Începând din 2010, a fost demarat un proiect de amenajare a acestei arii. Din păcate, în rezervație sunt cuprinse numai luciul de apă și zona afectată de alunecările de teren, dar nu se prevede nici o zonă tampon în jurul ariei protejate.  
 
  



Ecosistemul nou format este amenințat de defrișările din zonele limitrofe. 





Vremea nemernicilor și-a pus amprenta și în aceste locuri.
Eroziunea solului în zona drumului forestier și tăierile masive de arbori, deși avem de-a face cu o rezervație naturală (!) au dus la un grad mare de colmatare a lacului, într-un timp neașteptat de scurt și la o amenințare directă a ecosistemului. Sursa - https://ro.wikipedia.org/wiki/Lacul_Cuejdel
Un grup de temerari a parcurs pe jos, de la locul lăsării mașinilor, drumul până la impresionatul lac, unde și-au găsit sfârșitul mii de brazi. Aparatele au țăcănit la nesfârșit capturând imagini de o mare frumusețe.

La întoarcere, cei care nu au avut curajul drumului pietonal, după parcurgerea cu mașinile a unui drum neprietenos până la locul de unde era interzisă deplasarea auto mai departe, au pregătit un moment cultural. Lansarea / prezentarea unor noi lucrări realizate de colecționarii României prezenți la întâlnirea anuală de la Piatra-Neamț, ajunsă la cea de a 26-a ediție.


O ultimă lansare și aruncarea „undiței” s-a petrecut la o păstrăvărie amenajată în stil elvețian, cu elemente artizanale locale, aflată pe traseul călătoriei noastre de coșmar și vis.

A consemnat al dumnevoastră GSM 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu