Wikipedia

Rezultatele căutării

vineri, 14 aprilie 2017

SĂPTĂMÂNA PATIMILOR (V)SĂPTĂMÂNA PATIMILOR (V)

Unii cred că a filosofa e o chestie ce aparține sferelor înalte. Deloc. A filosofa înseamnă a-ți da cu părerea asupra vieții. Nu-i om pe Terra, care să nu filosofeze măcar odată-n viață. Nu vorbesc de „profesioniști”, care își dau permanent cu părerea. Întrebați și neîntrebați. Sunt scrise biblioteci întregi cu fel de fel de creații filosofice. Pe curente, pe școli, unele într-un limbaj greu de înțeles, altele codificate … Așa că, pot fi și eu părerolog. Amator.
Rememorăm, an de an, o săptămână plină de semnificații. Mulți pun pe primul plan calvarul trimisului special al lui Dumnezeu cu misiunea de a resucita programul Homo sapines (3), care intrase în colaps. Cum a suferit Iisus, ce i-au făcut răii timpului, cum a fost ucis … cu detalii la detalii, moralizări, contraziceri, a fost, n-a fost așa, a existat, nu a existat … mă rog, tot tacâmul !...
Nu cred că astfel de detalii sunt importante în evenimentul milenar, pe care-l marcăm an de an. În acele timpuri, în care se pierduse simțul dreptății, onoarei și cinstei, erau uciși mulți semeni nevinovați. Imoralitatea cuprinsese toate categoriile sociale. A se vedea cât de ușor l-a vândut pe Iisus poporul, alegând să fie eliberat, fără să stea pe gânduri, tâlharul de Baraba ! Sau bătaia de joc la adresa lui Iisus și a susținătorilor lui în timpul crucificării.


Ceea ce mi se pare esențial, în toată acea săptămână, este Învierea. Acel fir de speranță, acea minune, că lucrurile pot fi îndreptate, chiar și în situațiile, aparent fără ieșire. Ceea ce ne face să suportăm mai ușor nedreptățile din jur. Realitatea înconjurătoare, ori cea privită de la mare distanță, confirmă de multe ori justețea mesajului transmis de Creator. Toți am simțit sau vom trece prin astfel de momente. Finalul ! Nimic nu scapă neplătit sau răsplătit !
Învierea lui Iisus Hristos transmite un mesaj extrem de puternic. Moartea nu este decât un prag pe care corpul astral / spiritual / îngerașul /, implementat în fiecare pământean la patru luni de la conceperea lui de către părinți, îl trece spre un alt început, pe care oamenii doar îl intuiesc. Sunt tot felul de dovezi, declarații, supoziții, ipoteze, unele extrem de interesante.
Toate acestea, aduc o mare liniște în credincioșii pământului. Este liniștea, pe care orice credincios o capătă după ce participă la slujba la biserică sau după efectuarea unui pelerinaj. Mai mult, este echilibrul pe care ți-l dă mărturisirea publică a greșalelor făcute. Cu voie sau fără de voie. Până și păcatele se ispășesc mai ușor, după cum declară majoritatea făptuitorilor, în urma mărturisirii lor și primirea pedepsei.
Prin Iisus, Dumnezeu ne-a oferit modelul de conduit creștină, unde iubirea față de semeni este motorul întregii existențe. Poți face orice cu o singură condiție, să nu-ți deranjezi aproapele !  Ușor de zis, greu de urmat !     
    

Așa e făcut omul, o viețuitoare extrem de complexă, cu o misiune neștiută de nimeni. Libertatea de a-ți alege singur drumul în viață nu este ușoară. Pare, dar nu este. Mai ales în condițiile în care educația este precară. În aceste condiții, needucații se complac în a fi mereu îndrumați, supravegheați, conduși de alții. Ei își rezervă doar „dreptul” de a cârcoti permanent pe la toate colțurile, fără să înțeleagă, de fapt, care este cursul lumii. 
Iisus ne îndeamnă la cunoaștere, acțiune, iubire, împlinire. În aceste condiții putem trece pragul morții cu seninătate și continua ciclul vieții eterne.

Hristos a înviat ! 


Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut” (Crezul)

Lumina Sfântă, ce coboară an de an de Paști la Ierusalim, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 și 14,30, este printre singurele legături fizice publice ale lui Dumnezeu, Managerul General al programului Homo Sapiens (3), cu progeniturile sale terriene.
Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare — pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare — sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, Patriarhul este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului", însoțit — conform tradiției — numai de un arab de religie islamică. Mai departe, Patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei.
După rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină-laser ca un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt care ajunge la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând vata presărată deasupra.
Rolul Patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o așeza în două cupe de aur și a se întoarce în Capela Îngerului. Apoi, Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare (vârsta lui Iisus în momentul învierii), apoi iese și împarte lumina credincioșilor.

ULTIMA ORĂ !

Dispărut a fost și s-a aflat ! 
Cu două zile înainte de Nașterea Domnului a șters-o englezește, cu două zile înainte de Invierea Domnului se întoarce cu coada între picioare, Ghiță-Baraba !
Vai, vai, vai !
Dacă Ghiță vorbește, multe capete vor cădea !
Să fim serioși ! Ghiță este un golan al timpurilor noi.
Un gargaragiu, Nu vorbele contează, ci probele !
Toată telenovela asta, montată de păpușarii mafioți, e răsuflată din fașă.
Dacă rușii nu au niciun amestec, Ghiță va fi în țară în maximum o săptămână,
Dacă nu, e clar cine a făcut scenariul. Mai vorbim.
Va fi un fâs mioritic, ca atâtea altele ?

Doamne ajută !
Sergiu Găbureac 


gsm_as@yahoo.com,  Tel.0731 936.615
Bucureşti - 39

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu