Wikipedia

Rezultatele căutării

joi, 20 octombrie 2016

ALLEZ ! ALLEZ ! SCHNELL ! (I)



ALLEZ ! ALLEZ ! SCHNELL ! (I)
RAITE prin U.E  (pagini de jurnal paranormal)

„- Cum, vreți să vedeți Eleveția cu avionul ? Nu se poate ! Ce să vedeți ? Așa cum nu se prea poate nici cu mașina personală. Înseamnă să fie sacrificat colegul de plapumă !” Râd, Cristi nu știe de ce.
Și așa, datorită lui Cristi, agentul meu de turism, ne încumetăm într-un nou circuit prin țări care nu pot fi văzute decât din autocar.
Important este să călătorești într-un autocar, care să-ți asigure starea de bine atât prin facilitățile tehnice, cât, mai ales, prin calitatea grupului. Am avut parte de amândouă, datorită firmei, prin cei doi ași ai volanului și, în special, ghidei Elena, fostă atletă de performanță, care ne-a convins de necesitatea disciplinei într-un asemenea demers turistic de peste 4.000 de kilometri. Mulțumiri !
După un iulie de foc, în care am respectat cu sfințenie sloganul berei preferate, „Mai luptă !”, veni ziua plecării. Până la granița de vest, sunt culeși, de ici-colo, cei dornici de aventura austro-helvetă. Bonus Liechtenstein ! Cu dormit prin Franța și scurtări prin Germania și traversarea pustei ungare. La graniță, vameșa Ildiko, ne dă jos din autocar pentru defilare prin fața organului ! Am dat mărunt din buze și ne-am conformat. Se vede că la unii mai sunt ceva complexe de superioritate ! Apreciez autostrada șnur, pe care autocarul toarce ca un motan până la primul loc de înnoptat. Când au trecut nouă ani ? Budapesta rămâne un oraș frumos cu multe amintiri plăcute. Acum a fost doar o haltă.


Și popasul la Viena a fost scurt, cât să revedem grădina cu trandafiri și să flanăm câteva zeci de minute pe Ringul Vienez. Cu aplombul cunoscătorului. Aici e Opera. Uite și Parlamentul ! Oare ce mai face primarul ?
Constat că a luat modelul celui de la  Arad, amplasând tot felul de cașcaravete, știrbind frumusețea locului său de muncă. O salutăm pe regina Tereza, cea cu 16 copii, cu tați numai de ea știuți ! Tot ea este cea care ne-a demolat bisericile ortodoxe din Ardeal și a interzis festivalurile stradale !


Aici e statuia lui ... și a lui ... dăm roată Palatului Hofburg, celălalt era prea departe. Zărim Catedrala Sf. Ștefan și ... gata ! La autocar !

O luăm spre Innsbruck, cunoscut și pentru faptul că a găzduit două ediții ale jocurilor olimpice de iarnă. Stațiune cochetă cu statuia Sf. Ana, Casa cu acoperișul de aur, cu o pietonală la capătul căreia se află Arcul de Triumf, de unde se vede marea trambulină Bergisel din circuitul celor patru trambuline.


Vom trece, mai târziu, prin spatele ei. O monstruozitate din beton cenușiu. Iarna, sub plapuma groasă de nea, în lumina proiectoarelor, stațiunea devine un real colț de rai ! Iar trambulina templul schiorilor !
Îmi iese și o superpoză cu luna ținută de o macara !

Mergem și mergem ! Drum de vară, până-n noapte ! 























La Bludenz intrăm în zona basmelor, cu o cazare în coasta liliputanului LiechtensteinScot cana fierbător cu Captain Black alăturat, luasem modelul de la precedenta ieșire la Dublin, și las hotelul pe  ... întuneric.
La Budapesta nu reușisem ! Mărturisirea făcută e pe jumătate iertată ! Nu !?! Remedierea se face cu prețul câtorva istericale de tip poale de Carpați și adormim buștean !

Micul dejun și la drum ! Trecem tiptil vama și intrăm în micuțul principat.
Mult zgomot .. a zis Shakespeare. Nu știu dacă a văzut micuțul stat.

Se pusese de o ușoară burniță, însă cei 300 metri de pietonal ai capitalei nu vor fi greu de străbătut. Mi-am zis. Abia la coborâre am aflat că sunt, de fapt, metri pătrați ! Primăria cochetă, cu impetuoși cai în dotare. La Castelul de pe munte, principele era acasă. Se pregătea intens pentru ziua națională, de peste câteva zile, când va invita pe toți locuitorii principatului la o bere și un cârnat în centrul Vaduzului, unde scena era deja instalată. 
Ca populație, Liechtensteinul este a patra cea mai mică țară din lume, după VaticanSan Marino și Monaco. Măsurat de la sud la nord, principatul are cca 24 km. Cel mai înalt vârf, Grauspitz, are 2.599 m. Are o suprafață puțin mai mare de 160 km² și o populație de circa 37.000 de locuitori. Pe cei 160 km²  nimeni nu poate fi angajat sub 1.800 euro/lună ! Momentan nu erau locuri de muncă disponibile ! Venitul este de 89.400 de dolari pe cap de locuitor. Al doilea din lume ! 30% din veniturile la bugetul de stat al Liechtensteinului sunt asigurate prin taxarea celor cca 74.000 de companii tip căsuță poștală, „fundații” și a emiterii de timbre. Forbes confirmă că Principele de Liechtenstein este al șaselea cel mai bogat monarh din lume cu o avere estimată la 5 miliarde de dolari.
Cum să nu dai o bere de ziua națională ?!?
Mi-a plăcut întâmplarea petrecută în 2007, când o unitate elvețiană de infanterie s-a rătăcit într-un exercițiu militar prin Liechtenstein. „Invazia” accidentală a luat sfârșit, când unitatea a observat greșeala și s-a întors. Armata elvețiană a informat, apoi, Liechtensteinul de „invazie” și a prezentat, oficial, scuze. „Pacea” a fost încheiată la o bere !
 Mai dăm o raită după blocuri (= iepurării). O salutăm și pe Maja des nuda din Vaduz ! Horror ! Dar ce mă pricep eu la artă !?! Tac.
Intrăm în magazinul de suveniruri unde aflu că patroană e ... Mihaela ! 
Mică lumea ! 


Dacă o luam pe jos, în patru ore traversam principatul. Mai ales că burnița încetase ! Și-am încălecat pe-o șa și la drum !... (va urma)
Toate bune !?!
  
Sergiu Găbureac 

gsm_as@yahoo.com,  Tel.0731 936.615
Bucureşti - 39
Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu