Wikipedia

Rezultatele căutării

joi, 4 mai 2017

MAI SUNT JUDECĂTORI LA BERLIN


MAI SUNT JUDECĂTORI LA BERLIN

 Atmosferă de atmosferă în Aula Bibliotecii Centrale Universitare cu prilejul lansării volumului de însemnări politice al „unchiului” Dan-Radu Rușanu trecut, nu de mult timp, prin furcile caudine ale Justiției românești.
Lume multă, densitate mare de politicieni și politruci în frunte cu trei foști prim miniștri și un viitor prim ministru, la balcon, care a urmărit cu un vădit interes această adevărată seară a mărturisirilor. Nu știu dacă toate au fost sincere sau doar rafinate manipulări ale maselor lăcrimânde.
Mulți din cei invitați sunt personaje reale ale episoadelor, de thriller politic, incluse în carte. Cred că unii au și tremurat puțin gândindu-se numai la faptul că cineva de la tribună le va pronunța numele. Numai că, singurul asupra căruia s-a aruncat anatema public nu a fost prezent în sală. S-au schimbat amabilități între socialiști și liberali, înțepături fine, s-au adresat multe felicitări autorului pentru dezvăluirile făcute. În mod curajos.
Liberalul Dan-Radu Rușanu, un remarcabil finanțist, este unul dintre puținii acuzați de corupție achitat după doi ani de procese, 4 luni de arest preventiv și 3 luni de arest la domiciliu. Coșmarul rămâne !
 „Frica de pușcărie, mai ales când te știi nevinovat, îți dă idei și-ți ascute mintea ... E riscant și să scrii despre toate astea, pe care le știi sau le-ai trăit în politică, pentru că DNA se poate autosesiza când vrea și pentru fapte petrecute cu 10 ani în urmă.", declară autorul. De ce e riscant, înțeleg. Sistemul mafiot român te poate căuta cu vreun camion sau cu alte mijloace, mult mai rafinate, pentru a te „transporta” pe cealaltă lume. Dar nu văd de ce e în neregulă faptul că DNA te poate găbji și peste 10-20-30 de ani în urmă !?! Mai ales când e vorba de corupției și crime financiare. Pe care „aleșii” actuali caută zi și noapte să șteargă din legi ! Să vedem dacă vor și reuși, deoarece piața veghează !
Curajul de a scrie despre viața politică românească (dacă asta se poate chema politică !) este demn de toată lauda. Degeaba îți scrii memoriile pe la 80-90 de ani, când nu se mai poate îndrepta nimic ! Așa, poate-poate se mai întâmplă câte ceva !  Autorul a gândit pragmatic: „scriind măcar despre o parte dintre ele, devoalând fața nevăzută a unor adevăruri atât de evidente, în mass-media aș putea publica o carte, care mi-ar aduce reducere de 30 de zile de închisoare. Doamne-ajută ! Am conchis. Și așa, deși la ultimul termen - spre cinstea judecătorului ! - am fost achitat, mi-am continuat gândul de-a scrie această carte..." și a continuat eroic. Pentru asta, felicitări autorului !
Desigur nu voi deconspira cele scrise în cele 19 capitole ale cărții, repet, cu date și nume din România reală. Multe în premieră absolută, altele intuite de unii și de alții. Citez doar câteva momente din timpul arestării, absolut epocale:
„- Puteți să vă scoateți paltonul și să vi-l puneți peste cătușe, să nu se vadă la televizor.
- Ieșim tot prin față ? îl întreb eu după ce maschez cătușele cu paltonul.
- De ce, vreți să mai dați o declarație la presă ? mă întreabă civilul rânjind.
/… / Pe drum, unul dintre civili mă întreabă dacă sufăr de vreo boală. Puțin mirat, îi răspund un „NU“ categoric.
- Luați ceva medicamente ? insistă civilul.
- Iau pastile pentru inimă de vreo patru-cinci ani, răspund eu.
- Trebuie să-l ducem la policlinică pentru control, își dă cu părerea celălalt civil.
- La ora asta nu mai găsim pe nimeni la policlinică.
- Nu contează. Este cardiac și are peste 60 de ani. Vrei să dăm de belea ? Să-i scrie doctorul în fișă că i-a făcut controlul și gata; îl depunem la Arestul Central și plecăm liniștiți acasă.
La Policlinica MAI, fiind deja târziu, nu mai este decât medicul de gardă, care este ortoped. /... /
- Sunteți în dosar cu Carabulea ? mă întreabă primul polițist.
- Cred că da - răspund eu destul de nesigur.
- Grup infracțional organizat, citește polițistul dintr-o hârtie.
- Nu putem să-l ducem la 3, că acolo e Carabulea, spune celălalt.
- Mai e un loc liber la 17; du-l acolo - hotărăște primul.”
Autorul moral al arestării „cucul de la Cotroceni”, ca și în multe alte cazuri de răzbunare politică.  Unii vorbesc de o atmosferă „ca-n Kafka”, eu cred mai mult în Buzura, cu atmosfera din închisorile românești ale anilor ‘50. 
Mai nimic nu s-a schimbat. 
Ca unul care am făcut parte din clasa politică timp de 24 de ani, am încercat să relatez în paginile acestei cărţi acţiuni și fapte reale ale unor lideri politici care au influenţat scena politică din România la un moment dat, cu bune și cu rele, cu plusuri și cu minusuri. În unele cazuri, acţiunile și influenţa acestora se resimt și astăzi.” Însă, cele relatate, deși par scrise pe înțelesul tuturor, nu pot fi înțelese la dimensiunea lor reală decât de cei inițiați în ale mușuroiului politic românesc. Postdecembrist.
N.B. Nu sunt chiar atât de simplu de decodificat anumite mesaje, chiar dacă autorul le spune, de multe ori pe nume. Spre exemplu în citatul de mai sus, cred că „unchiul” Dan a vrut să spună „lideri politici care au manipulat scena politică”.
O persoană importantă, ajunsă azi, prin influențe politice, decident de frunte al țării, întreabă indignat de la microfon „Cine răspunde pentru cele patru luni de pușcărie ale lui Dan ?” Total de acord. 
Cine ?
Dar nu pot să nu întreb la rându-mi:
- Cine răspunde pentru jefuirea și distrugerea României în cei 27 de ani ? Cine răspunde pentru milioanele de români alungate din țară, sărăcirea și umilirea altor milioane de români rămase în țară ? Cine a modificat legislația României ca să o poată distruge „legal” ? Cine a fost complice, dacă nu autor, la toate acestea ? Cine ?...
Când scăpăm de ciumeți ? Mai sunt judecători la București ?

* Rușanu, Dan Radu. Mai sunt judecători la Berlin.  București, RAO, 2017.

ULTIMA ORĂ !

Scandal de plagiat la Primăria Generală a Capitalei. Se împlinește anul de când niciun proiect major nu a fost demarat pe malurile Dâmboviței bucureștene, în schimb, Fire-a lui Pandele a copiat de la chinezii albi logoul orașului Taipei ! 
Mai sunt ceva zile până la Înălțare când va fi adus Ghiță din voiajul sub acoperire prin Serbia. Se dă cu var la Arestul Central !
Franța se pregătește de decisive. Duminică, va fi Penexit ! Francezii nu acceptă mitocăniile de tip extremist. În lipsă de idei, tovarășa francezilor și-a însușit, fără nicio jenă, hălci din discursul altui contracadidat. Picat în preliminarii. Să fi învățat asta într-un schimb de experiență cu „doctorul minune” dâmbovițean fost francofil, acum turcofil
Viorel a preluat, mai nou, rolul de Gică-contra pe canalele ce-l mai iau în seamă, la concurență cu coabitantul său, care nu mai știe cum să-și apere pielea și rubedeniile năimite de-a lungul celor două cincinale, prinse acum în malaxorul Justiției.
Inconștienții și aroganții Nicolae & Nicolicea au pus, din nou, țara pe jar ! Demisia, ciumeților din viața politică a Republicii România a III-a !
Șobolanii roșii o caută cu lumânarea cu siluirea legilor și sfidarea prezidentului ! Acum, ziua în amiaza mare ! 
Lelea Safta prevede un weekend fierbinte !

Vreau o Românie europeană !





Sergiu Găbureac 


gsm_as@yahoo.com,  Tel.0731 936.615
Bucureşti - 39

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu