Wikipedia

Rezultatele căutării

vineri, 22 aprilie 2016

CU BUZUNARELE MURDARE !



CU BUZUNARELE MURDARE ! 

Am fost câteva zile în două reședințe de județ din Moldova. Piatra-Neamț și Vaslui. O ultimă misiune biblioteconomică, după cei 40 de ani de când am pășit, ca angajat, într-o bibliotecă publică. Destinul a făcut să țin cursurile la Biblioteca Publică Județeană - G.T. Kirileanu - Neamț, unde am debutat ca bibliotecar public și am muncit până în anul 2000 și, apoi, pe plaiurile natale din ținutul Vasluiului, la Biblioteca Publică Județeană - Nicolae Milescu Spătarul - Vaslui.
Știați că vestitul spătar a fost primul care a tradus Vechiul Testament / programul proiectului Homo sapiens (3) /, în limba română ?
Au fost patru decenii care mi-au adus multe satisfacții și în plan profesional. De la redeschiderea bibliotecilor publice comunale desființate de Ceaușescu în mai 1974, apoi, din anul 2000, la realizarea amplului program de modernizare a filialelor Bibliotecii Metropolitane București și până la activitatea didactică biblioteconomică de pregătire și perfecționare a personalului de specialitate. Însă nu despre viața mea vreau să vorbesc, ci despre două localități moldovene, de care mă leagă multe amintiri.
Ambele județe, ca majoritatea județelor Moldovei, se află în zona celor care nu-și pot asigura singure cheltuielile comunitare, beneficiiind de susținerea bugetului de stat. Un adevăr trist, care m-a făcut să privesc mereu, cu multă atenție, evoluția lucrurile în aceste părți ale Moldovei. Dacă reședințele de județ se mai descurcă cât de cât, multe comune se află în pragul falimentului. Nimeni din factorii decizionali, președintele consiliului județean și, mai ales, consilierii județeni, nu-și asumă responsabilitatea pentru eșecul generalizat, justificările lor acuzându-i, de fapt, și mai mult.

Municipiile, reședință de județ, arată mai mult decât satisfăcător. Se vede o preocupare edilitară față de aspectul stradal. Și panseluțe. La Vaslui am văzut piste pentru biciclete realizate ca la Bruxelles. Fără costuri suplimentare, folosind pentru marcaj doar pavele de o altă culoare. Bicicliști nu prea am văzut, dar asta e o realitate pentru toată România. Urbană. De fapt, ambele localități sunt micuțe. Nici de biciclete nu ar fi nevoie. Cum să vezi, însă primarul și alte autorități locale deplasându-se la serviciu cu bicicleta ? Sau pe jos ! Cum fac miniștrii din prin țările nordice ! Obiceiurile de prim secretar antedecembrist au rămas !
Recent la Piatra s-a spart conducta principală de alimentare cu apă de la Vaduri, locuitorii municipiului trăind zile de un disconfort maxim. Credeți că primarii și echipele lor de consilieri locali, din toate orașele țării, care s-au tot perindat, s-au gândit, de-a lungul celor 26 de ani, la înlocuirea conductelor de apă și canalizare expirate, a țevilor de gaz metan erodate, a lifturilor depășite, a găsirii de soluții eficiente pentru încălzirea blocurilor pe timpul iernii ? Nu. Ei s-au gândit cum să spargă banii publici pe proiecte ineficiente. Ca șpăgile aferente să intre în buzunarele lor murdare.
O telegondolă își plimbă alene gondolele goale pe deasupra orașului nemțean. O pârtie de schi modernă e obiect de muzeu.
Am intrat pe site-ul Primăriei pietrene să văd datoriile publice. Guvernul tehnocrat a impus publicarea lor pe site. Nu se suflă un cuvânt despre ele. Datorită presei locale, am aflat de uriașele datorii ale orașului. Câinii de pază ai democrației vorbesc de peste o sută de milioane de euro !
Ei, bine, ce credeți că face un parlamentar nemțean !? Nu se jenează de aceste datorii și mai cere de la guvern alte sume pentru repararea conductei. Vă dați seama cât de săracă este Primăria, dacă nici pentru o avarie banală nu are suma necesară ?
Aflu că parlamentarul era agaman. Tocmai la APASERV ! Adică își ia tainul și de aici, cunoscând situația de ani de zile ! Acum vrea un mandat nou ! De primar !... Cu mari proiecte: Cardul Cetățeanului, Grădinița Bunicilor, Garda Civică ...
Să nu credeți că e un caz singular. Deloc. El se multiplică la nivel de țară. Mai sunt câteva zile și vom vedea mii de cetățeni, primari și consilieri locali cu buzunarele murdare, înghesuindu-se pe listele de candidați !
Politicienii cu buzunarele slinoase nu înțeleg că apariția guvernului Cioloș nu a fost instalat pentru rezolvarea problemelor de trenează de 26 de ani. Nici nu are cum. El a apărut din necesitatea acordării unui răgaz pentru reformarea partidelor și lansarea unor oameni cu buzunarele curate !
Ca ei să facă pasul decent și să dispară din viața politică a țării.
Nu întâmplător, la Piatra-Neamț, nenea Iancu s-a inspirat masiv pentru celebra O scrisoare pierdută !

Sunt ..., candidatul ... pentru primăria Piatra Neamț și, cu voia și sprijinul vostru, viitor primar după alegerile care se apropie.
Sunt pietrean născut și crescut aici, în Piatra Neamț, unde m-am întors după mulți ani de educație, carieră în domeniul privat și administrație ca să deschid ușa tuturor celor care sunt dispuși, la fel ca mine, să se întoarcă acasă și să pună umărul ca orașul lor natal să iasă cât mai repede din conul de umbră în care se află în prezent, spre strălucirea de altădată pe care o merită din plin ! ... Scopul meu Piatra Neamț, un oraș verrde, un oraș inteligent !
Nu, nu e discursul lui Cațavencu, ci al unui ... catindat, din 2016. La primărie.
Trăiască !


 Toate bune,

Sergiu Găbureac
gsm_as@yahoo.com,  Tel.0731 936.615
Bucureşti - 39
Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu