Wikipedia

Rezultatele căutării

vineri, 29 noiembrie 2013

LA UN SEMN DESCHISĂ-I CALEA ...







Atenție ! Tableta sf poate crea un maxim disconfort la nivelul unor conștiințe !

LA UN SEMN DESCHISĂ-I CALEA ...

 Despre Basarabia am auzit de când eram de-o șchioapă. Tatăl, meu, preotul Dumitru, a fost misionar în Transnistria. Fapt pe care l-am aflat mult mai târziu. Îmi spunea, din când în când, câte ceva despre acei oameni care trăiau peste Prut și care erau frații noștri. În mare parte. La fel vorbea și despre Cernăuți, unde terminase facultatea și, de fapt, de unde se trăgea, neamurile fiind la vreo 14 km. La Mămăiești. De Jos sau de Sus. A trecut în eternitate cu speranța reunirii neamului românesc despărțit ca urmare a infamului pact Ribbentrop-Molotov și a unor greșeli ale guvernanților vremii !
Oficializat, apoi la Yalta.
Tema a fost fluturată, de vreo câteva ori, și pe timpul dictaturii comuniste.
Am fost în Piața Mare a Chișinăului în acel an postdecembrist, într-o piață plină ochi, plină de speranță. Când sute de mii de oameni dintre Prut și Nistru, frații noștri, erau dornici de libertate și de o apropiere decisivă de țara mamă.
Clipa a fost ratată, cum numai noi românii știm să ratăm șansele istorice. Amăgiți cu tot felul de poduri de flori, nomenclatura, de aici și de acolo, a împins visul reunirii cu cincinale bune. Jăratecul acelui moment a fost acoperit de spuza timpului și de nefericitele evenimente care au urmat. Eroiii de la Dubăsari și din alte locuri, au fost trimiși în derizoriu, prin preluarea de către Vadim&Co a mesajului lor patriotic. Transformându-l în naționalism desuet. 
Premeditare ?!? Prostie ?!!!! Numai serviciile secrete ne pot spune. Peste alți 50 de ani !
S-au derulat, între timp, tot felul de acțiuni, cele culturale și educaționale lucrând cu spor la retrezirea sentimentului de frățietate. Cele economice abia acum s-au intensificat. Amenințarea transnistreană, confecționată de Moscova, a început să semene, tot mai mult, cu o paparudă. Zburlirile Kremlinului par ridicole în contextul mondial. Așa să arate noua democrație rusească ? Să fie Putin un dictator ? Ca și anteriorii ?!? Никогда ! Spun unii. Vom vedea !
Uriașă manevră istorică, a vânzării de la Yalta, este pe cale a fi reparată.
Sper ca doamna U.E. să aibă puterea repunerii, de facto și de jure, a unei realități pe care, cu toții, o cunoaștem. De pe timpul lui Ștefan cel Mare.

 Văd că se fac sondaje pe tema Basarabiei. De fapt Moldova de Est. Cu o întrebare extrem de prost alcătuită. „Sunteţi de acord cu unirea României cu Republica Moldova ?” Sau premeditat a fost gândită astfel ?
Nu este vorba de unire, stimabillor, ci de reunire, ceea ce este cu totul și cu totul altceva. Alte conotații, alte argumente, alte sensuri. Nu este vorba de întregire, cum bate câmpii Demisul ! Ci de reîntregire. Alte nuanțe distincte.
Mulți vorbesc de Băsescu unionistul ! Despre reunire, s-a vorbit permanent după 1990 ! Băsescu a folosit, de cele mai multe ori, subiectul doar în interes personal. Așa cum și-a însușit orice mesaj ce avea priză la bobor. Chiar dacă, inițial, nu era de acord cu ideea. La el nu a contat, niciodată, ceea ce a spus ieri. Așa cum mâine nu va conta ce spune azi !  
Zâmbesc amar, când aud de Băsescu unionistul. Cel care se autointitulează cu emfază „șeful statului” ! Cel care și-a băgat propriul popor, cu bună știință, în tot felul de crize. Cea mai gravă fiind criza morală. Nu cea financiară, nu cea economică. Este criza din care, cu mare greutate, vom reuși să ieșim.
Cine să creadă că este trup și suflet pentru reunirea neamului ? Cel care și-a dezbinat / dezunit premeditat propriul popor timp de ani de zile !
Să fim serioși ! Demisul a avut și are interese pur personale. Mai țineți minte cum și-a băgat fiica, Eba, în Parlamentul European ? Ca orice bișnițar de rând. Cum a făcut atâtea și atâtea măgării. A vândut, mai întâi, blugi, apoi și-a băgat în mocirlă propriul popor ! Acum, aud, se vrea mare moșier ! Pe bază de telefoane. Să fie un nou Scatiu ?!? Are toate caracteristicile. Și ceva în plus !
Văd, că iese, din nou, ca păduchele în frunte, țopăind pe la Chișinău și făcând declarații ce pot aduce deservicii cauzei reunirii. Doamne, ferește !
Unirea românilor în granițele firești s-a dovedit un proces anevoios și acum 95 de ani. Să nu ne amăgim! Sigur, poporul vroia unirea, brava armata română s-a jertifit în bătălii de neuitat, am avut și conducători responsabili, însă tot Unchiul Sam și alte capete europene au impus actul istoric al României Mari.


Tot lor le revine responsabilitatea reunirii românilor. A reparării a ceea ce au stricat cu decenii în urmă. Și acum un an.
LEGEA REUNIRII. Ce frumos sună ! Dar pentru asta avem nevoie de oameni politici nu de politicieni (cațavenci). Când vrei, poți !
A sosit timpul ! Doamne ajută !

Undeva, în Moldova de Est

- Măi Vasâli, de ce nu votezi tu cu românii, măi ? De ce mereu cu ruşii ?
- Păi când s-o luat Basarabia, jandarmul român l-o bătut pe tata !
- Bine, poate-o fost şi el vinovat ...
- Nu, nu votez, că jandarmul român l-o bătut pe tata !
- Măi, da taică-tău ce zice ? El, unde e ?

- L-or împuşcat ruşii !

Toate bune !

Sergiu Gābureac
VIZITAŢI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
Tel. 0731 936.615 - 0752 975.130
Bucureşti - 39
Informatia, o problemă ?
O rezolvăm împreună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu